Εργατικός Αγώνας

Φιάσκο με την τηλεκπαίδευση

Γιατί η Κεραμέως δεν δίνει τη σύμβαση της Cisco με το Ελληνικό Δημόσιο στη δημοσιότητα.

Του Νίκου Γιαννόπουλου.

To απερίγραπτο φιάσκο της Δευτέρας με την Webex να καταρρέει και την τηλεκπαίδευση να μένει στον αέρα στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας μόλις μετά από δύο διδακτικές ώρες, κινητοποίησε τα επικοινωνιακά αντανακλαστικά της κυβέρνησης (μετά και τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης).

Τι είπε λοιπόν η κυβέρνηση μέσω διαρροής που έκανε; Ότι για το φιάσκο ευθύνεται απόλυτα η Cisco, η εταιρία η οποία έχει σχεδιάσει και παράσχει την υπηρεσία Webex, και της οποίας ο Server “έπεσε”, δημιουργώντας προβλήματα κυρίως σε Ελλάδα και Γερμανία.

Ως υπόθεση εργασίας (και μόνο), θα δεχθούμε την κυβερνητική εκδοχή. Ωραία, “έπεσε” ο server της Cisco, μπορεί να συμβεί ακόμα και στις καλύτερες των οικογενειών. Τι προβλέπεται σ’ αυτήν την περίπτωση στη σύμβαση που έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιο με την Cisco για τη δωρεά της τελευταίας (η οποία πολυδιαφημίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας).

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, και σύμφωνα με αυτό που στη γλώσσα της αγοράς ονομάζεται Business continuity planning, η Cisco όφειλε να διαθέτει plan b σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο παρουσιαζόταν πρόβλημα στο Plan A. H σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία προφανώς (πρέπει να) έχει προβλέψει τέτοιου είδους συνθήκες και περιστάσεις.

Πλην όμως εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο το News24/7 έχει αναδείξει με σειρά ρεπορτάζ και τα οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ διαψεύστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Ρωτάμε εκ νέου λοιπόν: Έχει υπογραφεί σύμβαση για τη δωρεάν που έκανε η Cisco με το ελληνικό δημόσιο, όπως ο νόμος ορίζει; Και αν, τι προβλέπει για το Business continuity planning;

Έχουμε επισημάνει πολλάκις και το επισημαίνουμε ξανά ότι τη σύμβαση που “δεσμεύει” το ελληνικό δημόσιο με τη Cisco έχει ζητηθεί τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Το Υπουργείο και η Νίκη Κεραμέως απάντησαν με…εκκωφαντική σιωπή. Φωνή βοώντος…

Τη σύμβαση έφτασε να την ζητήσει ακόμα και η ελληνική βουλή! Και πάλι, καμία απάντηση. Ανεξάρτητη αρχή, κοινοβούλιο, κόμματα, κανέναν δεν σεβάστηκε το Υπουργείο. Εξακολουθεί να μην πράττει αυτό που προβλέπει ο νόμος. Να δώσει τη σύμβαση στη δημοσιότητα. Υπάρχει κάτι που φοβούνται, τέλος πάντων, και δεν το κάνουν;

Όσο, λοιπόν, το υπουργείο δεν γνωστοποιεί τη σύμβαση (αν αυτή υφίσταται φυσικά), μπορούμε να υποθέσουμε οτιδήποτε. Ό,τι ας πούμε, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει πάρει τα μέτρα του απαιτώντας από την εταιρία να διαθέτει ενεργά και αποτελεσματικά back up σε περίπτωση προβλήματος.

Η κυβέρνηση, επίσης, ισχυρίζεται ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο λειτουργεί κανονικά. Καμία αντίρρηση. Φτάνει όμως αυτό; Και επίσης, είναι απολύτως σίγουροι γι’ αυτό στο Μαρούσι; Γιατί τη Δευτέρα το πρωί ήταν ουκ ολίγοι οι εκπαιδευτικοί που δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα προσβασιμότητας και στις πλατφόρμες του Υπουργείου, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα στις ανακοινώσεις.

Και κάτι τελευταίο (και πέρα από τα προβλήματα που έχουν προκύψει εδώ και πολλούς μήνες με την τήρηση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα, ζήτημα που είναι απολύτως στον αέρα μετά τη γνωμάτευση της Αρχής στις 7 Σεπτέμβρη): H Webex είναι φόρμα τηλεδιάσκεψης που προτιμούν συνήθως εταιρίες. Τελικώς έχει την “ικανότητα” να προσφέρει ταυτόχρονη τηλεκπαίδευση σε εκατοντάδες χιλιάδες υποκείμενα και όχι σε μερικές δεκάδες;

Επαναλαμβάνουμε: Οι απορίες θα λυθούν ή αναμένεται να λυθούν όταν διαβάσουμε τη σύμβαση Cisco-Eλληνικού Δημοσίου. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα λοιπόν. Κυρία Κεραμέως, δώστε στη δημοσιότητα τη σύμβαση.

 

Πηγή: news247.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας