Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

Γράφει ο Θανάσης Κανιάρης.

Και στις συντάξεις Εθνικής Αντίστασης έβαλε «χέρι» η «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της υλοποίησης του 3ου μνημονίου.

Στη τελευταία καταχώρηση της σύνταξης στο τραπεζικό λογαριασμό, εμφανίστηκε το ποσό των 62,52 ευρώ, αντί για τα 66 ευρώ που δίνονταν στο παρελθόν.

Σε επικοινωνία με τη Διεύθυνση Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (υπουργείο Οικονομικών), πληροφορηθήκαμε, ότι, σύμφωνα με το ν.4387/16, παρακρατείται και από τις τιμητικές συντάξεις Εθνικής Αντίστασης – όπως και από όλες τις συντάξεις γενικώς – 6% για περίθαλψη!

Το θέμα αγγίζει τα όρια του κυνικού και του γελοίου.

Έφτασαν στο σημείο να βάλουν χέρι και στις συντάξεις των 66 ευρώ (τόσο αποτιμά το αστικό κράτος την «συνεισφορά του» σε αυτούς που πολέμησαν για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους Ναζί κατακτητές την περίοδο 1941–1944) για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 3ου μνημονίου.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που επιχειρούν να καταργήσουν ή να περιορίσουν τις γλίσχρες αυτές συντάξεις – επί της ουσίας πρόκειται για επιδόματα - που χορηγούν στους ελάχιστους σήμερα εν ζωή αντιστασιακούς.

Το αστικό κράτος, κάτω από την πίεση των αντιστασιακών οργανώσεων θεσμοθέτησε το 1989 τη σύνταξη Εθνικής Αντίστασης, την οποία προσδιόρισε στις 20.000 δραχμές!

Το 1990 – 1993 (περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ), αναστέλλεται η εφαρμογή του μέτρου, η οποία επανέρχεται το 1995 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Το 1996 «ξεσπά πόλεμος» ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και τον υπουργό Οικονομικών Α .Παπαδόπουλο, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας ¨Ελευθεροτυπία¨ σύμφωνα με το οποίο, ο υπουργός Οικονομικών είχε εισηγηθεί την κατάργηση της χορήγησης της σύνταξης Εθνικής Αντίστασης, στα πλαίσια των μέτρων περιστολής των δαπανών του Δημοσίου.

Ο ίδιος κατηγόρησε το σημερινό Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα - ήταν τότε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων - σαν τον άνθρωπο που διέρρευσε το θέμα στον Τύπο και αποσύρει τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών από την κοινή επιτροπή η οποία διερευνούσε τη δυνατότητα λήψης μέτρων για την περιστολή των κρατικών δαπανών.

Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ περικόπτει τις συντάξεις Εθνικής Αντίστασης κατά 6% στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής περιστολής των δαπανών σε συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη.

IMAGE
Εκδήλωση της ΚΚ-ΕΑ στη Λευκάδα
Δευτέρα 13 Ιουλίου στις 8 μ.μ.   στο Z-BAR >>>>>>
IMAGE Ο μεγάλος... περίδρομος
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020
Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης. “Μεγάλος περίπατος” ονομάστηκε μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στο κέντρο της Αθήνας. Εμπνευστής του ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης. >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ