Εργατικός Αγώνας

Αυριανισμός με βίλες και… «τσουτσουνοπαίχτες»

Γράφει ο Παναγιώτης Ζαβουδάκης.

Διατάσεις πολιτικού σκανδάλου κατάφεραν να δώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της «βίλας Πελετίδη» στην Πάτρα. Μιας υπόθεσης που ακόμα και μικρά παιδιά κατανοούν ότι εμφανίστηκε και διογκώθηκε για να χτυπηθεί ο δήμαρχος Πάτρας προσωπικά -και η παράταξη του σε δεύτερο λόγο- ενόψει δημοτικών εκλογών.

Στο σημείο αυτό, για να ενημερωθούν οι μη γνωρίζοντες, θα ήταν σκόπιμο να ξετυλίξουμε συνοπτικά το κουβάρι των γεγονότων από την αρχή.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του καλοκαιριού με μια ανάρτηση της ιστοσελίδας achaianews.gr με τίτλο «Ιδού η βίλα Πελετίδη που αποκόπτει την παραλία Αραχωβιτίκων!». Η ιστοσελίδα αναφερόταν στο σπίτι που αγόρασε το 2014 η παιδίατρος Κατερίνα Κοκόλη, σύζυγος του τωρινού δημάρχου Πάτρας Κώστα Πελετίδη στη θέση Αραχωβίτικα έξω από την πόλη. Επικαλούμενη τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης Ηλία Γκοτσόπουλο και Θεόδωρο Ξυλιά, η ιστοσελίδα «αποκάλυπτε» ότι πρόκειται για βίλα με πισίνα που –εκτός της ανεπίτρεπτης για κομμουνιστή «χλιδής»- έφραζε και την πρόσβαση των κατοίκων προς την παραλία. Βέβαια, η δημοσίευση αεροφωτογραφιών της περιοχής προκάλεσε την εύλογη απορία των αναγνωστών: «πώς είναι δυνατό ένα οίκημα να φράζει από μόνο του τον αιγιαλό;». Η «λεπτομέρεια» αυτή ανάγκασε τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας στις επόμενες αναρτήσεις τους να αναφέρουν το οίκημα ως «ένα από τα εμπόδια» στην πρόσβαση προς την παραλία.

Ο δήμαρχος δεν τοποθετήθηκε, ωστόσο η δημοτική κίνηση εξέδωσε ανακοίνωση όπου ανέφερε πως τα περί πισίνας είναι παραμύθια κι ότι ο θόρυβος που σηκώθηκε έγινε επειδή φοβούνται την απήχηση του Κ. Πελετίδη και ανησυχούν για την επανεκλογή του. Έτσι, φτάσαμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάτρας όπου έγιναν ερωτήσεις για το οίκημα. Και πάλι ο δήμαρχος δεν τοποθετήθηκε αφήνοντας τον αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Έργου, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού Χρήστο Κορδά να χειρίζεται το θέμα, αλλά αναπάντεχα πήρε ο ίδιος το λόγο και επιτέθηκε φραστικά σε δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης αποκαλώντας τον «τσουτσουνοπαίχτη». Είναι χαρακτηριστικά κάποια αποσπάσματα από τη θυελλώδη συνεδρίαση στο βίντεο που ακολουθεί:

Σε επιθετικό πνεύμα κατά των επικριτών της, η δημοτική αρχή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την επίμαχη συνεδρίαση.

Αυριανισμός άλλων εποχών

Η υπόθεση της «βίλας Πελετίδη» έχει δυο παραμέτρους.

Η πρώτη παράμετρος είναι οι σκοποί και οι μεθοδεύσεις όσων παρουσίασαν το θέμα με τον τρόπο που το παρουσίασαν. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως οι οικιστικές αυθαιρεσίες στις ελληνικές παραλίες-φιλέτα είναι μια διαχρονική παθογένεια του νεοελληνικού κράτους που γιγάντωσαν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν. Τις τραγικές συνέπειες τις είδαμε κι αυτό το καλοκαίρι στο Μάτι.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα Αραχωβίτικα από κτίρια πάνω στο κύμα που τις τελευταίες δεκαετίες χτίστηκαν και νομιμοποιήθηκαν. Το επίμαχο κτίσμα άλλωστε κατασκευάστηκε από καθηγητή του πανεπιστημίου της Πάτρας και μετρά 38 χρόνια ύπαρξης. Προκύπτει μια σειρά εύλογων αποριών: «τόσα χρόνια το οίκημα δεν εμπόδιζε την πρόσβαση στην παραλία; Την εμποδίζει τώρα που ανήκει στον δήμαρχο της Πάτρας; Και μόνο αυτό; Τα υπόλοιπα σε ποιους ανήκουν και γιατί δεν επιδεικνύεται η ίδια ευαισθησία να τους ζητηθεί παραχώρηση τμημάτων τους για τη διάνοιξη διόδων προς τη θάλασσα όπως ζητείται από τον Πελετίδη; Και γιατί από το –όχι και τόσο μακρινό- 2014 δεν σηκώθηκε ποτέ το θέμα; Μήπως επειδή τότε ο Πελετίδης ήταν απλά ένας καρδιολόγος;». Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρα τα κίνητρα όσων σηκώνουν το θέμα: να πληγεί η αξιοπιστία του Πελετίδη και κατ’ επέκταση να λοιδορηθεί η παράταξή του και το κόμμα που τον στηρίζει.

Η δημοτική αρχή Πελετίδη χωρίς να έχει κάνει βαθιές αλλαγές –πράττοντας μόνο τα αυτονόητα- δείχνει πως έχει κερδίσει την ανοχή ή ακόμα και τη στήριξη των δημοτών. Ως ώρα έχει την καλή μαρτυρία καθώς δεν της έχουν καταλογιστεί οικονομικά ή άλλα σκάνδαλα όπως στους προκατόχους της. Τώρα, που στην ουσία βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, η μόνη «αντιπολίτευση» σ’ αυτήν φαίνεται πως είναι οι προσωπικές επιθέσεις κατά του επικεφαλής της. Παλιά και βρώμικη τακτική που θυμίζει την «Αυριανή» των Κουρήδων και τις φασιστικές αναφορές σε «κότερα» και «βίλες Φλωράκη» και άλλες αισχρότητες που καταδικάστηκαν στη λαϊκή συνείδηση.

Σπασμωδικές αντιδράσεις

Η δεύτερη παράμετρος της υπόθεσης «βίλα» είναι η στάση του Κ. Πελετίδη η οποία έχει παίξει το ρόλο της στη διόγκωση μιας από χέρι χυδαίας σπέκουλας.

Ο δήμαρχος αντέδρασε όχι ως θύμα μιας χυδαιότητας αλλά τηρώντας μια σιωπή που από κάποιους θεωρείται «σιγή ενόχου», χωρίς αυτό να σημαίνει πως ευθύνεται για κάτι. Φυσικά και δεν ευθύνεται επειδή, ως γιατρός, κερδίζει περισσότερα χρήματα απ’ όσα ένας εργάτης.

Είναι αρκετοί οι κομμουνιστές που νοιώθουν ενοχές επειδή το εισόδημά τους είναι μεγαλύτερο από το μέσο όρο της τάξης τους αλλά αυτό οφείλεται στις ανισότητες του καπιταλισμού κι όχι σε δική τους «ταξική υποχώρηση». Άλλωστε, αυτοί οι κομμουνιστές συνήθως υπερβάλλουν εαυτόν για να «ισοφαρίσουν» αυτό το πλεονέκτημα. Κι ο Πελετίδης δεν έχει πάρει χρήματα από ανέργους και χαμηλόμισθους όπως έκανε κι ο αείμνηστος «γιατρός των φτωχών» ο Παναγιώτης Κοσιώνης, όπως κάνουν κι άλλοι κομμουνιστές γιατροί.

Κατά συνέπεια, κανείς δεν μπορεί να ζητήσει το λόγο από τον Κ. Πελετίδη για το πώς ή το πού θα επενδύσει τα χρήματα που κερδίζει. Αφού λοιπόν τα πράγματα είναι έτσι, γιατί αρχικά δεν παραδέχτηκε την ύπαρξη του οικήματος λέγοντας αρχικά ότι αγοράστηκε από τη σύζυγό του; Και γιατί δεν βγήκε ανοιχτά να μιλήσει γι’ αυτό και να ξεσκεπάσει τους εμπνευστές της σπέκουλας;

Οι κομμουνιστές, μπροστά στα στρατοδικεία και τα εκτελεστικά αποσπάσματα, δεν φοβήθηκαν ποτέ να πουν την αλήθεια επειδή ένοιωθαν πως έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Όμως, ο κομμουνιστής Πελετίδης στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μίλησε. Αντί γι’ αυτό, άφησε τη δημοτική του παράταξη να σηκώσει το βάρος της αντιπαράθεσης κι όταν αποφάσισε να μιλήσει το έκανε σπασμωδικά κι απροετοίμαστα με συνέπεια να χάσει τις εντυπώσεις και –ίσως- το δίκιο του. Γιατί τόσο η γυναίκα του αλλά πρωτίστως ο ίδιος ο… «Καίσαρας» οφείλουν και να είναι αλλά και να φαίνονται τίμιοι.

Για ένα «καθαρό» μέτωπο

Συμπερασματικά, η υπόθεση της «βίλας Πελετίδη» είναι ένα ζήτημα που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα το λύσουν σε λίγους μήνες οι δημότες της Πάτρας.

Η δική μας αναφορά σ’ αυτή την υπόθεση έχει να κάνει με τον τρόπο που χτυπιούνται και λοιδορούνται οι κομμουνιστές από τα κάθε λογής λαμόγια που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στη δημιουργία εκφυλιστικών φαινομένων και σήμερα παριστάνουν τους εισαγγελείς.

Στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Πελετίδης βρέθηκαν κι ενδεχομένως θα βρεθούν στο μέλλον κι άλλοι κομμουνιστές. Κάποιοι απ’ αυτούς μπορεί να μην έχουν τις πλάτες του μηχανισμού που στηρίζει τον δήμαρχο. Και η μόνη ασπίδα γι’ αυτούς είναι το «καθαρό» τους μέτωπο και η σιγουριά του λαού πως «δεν είναι όλοι ίδιοι, οι κομμουνιστές ξεχωρίζουν για την αγωνιστικότητα και την ανιδιοτέλεια τους».

Αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού αποφεύγοντας τις αστοχίες και τα λάθη. Είναι η μόνη μας περιουσία!

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας