Εργατικός Αγώνας

Ποιος αρμενίζει στραβά όταν οι τροτσκιστές στηρίζουν… ΚΚΕ;

Γράφει ο Αμετανόητος.

Όταν οι επί δεκαετίες ιδεολογικοί αντίπαλοι του μαρξισμού-λενινισμού καλούν «την κομμουνιστική, αριστερή και εργατική πρωτοπορία να συγκεντρωθεί στην ψήφο στο ΚΚΕ» τότε δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν κατά τη λαϊκή ρήση: “ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε”.

Αφορμή για τα παραπάνω μας έδωσε ένα εκλογικό κάλεσμα που απευθύνει το «Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα (Τροτσιστικό), Ελληνικό Τμήμα της Ποσαδικής 4ης Διεθνούς». Ο συγκεκριμένος πολιτικός σχηματισμός καλεί το λαό να στηρίξει στις 7 Ιούλη τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική κατάκτηση του ελληνικού λαού». Καλά κάνουν οι άνθρωποι και δικαίωμά τους είναι να θεωρούν αριστερή κατάκτηση και προοδευτική λύση για τη χώρα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να καλούν σε υπερψήφισή της.

Όμως οι Ποσαδικοί Τροτσκιστές πέρα από κυβέρνηση φροντίζουν και για… αντιπολίτευση. Για όσους λοιπόν δεν κάνουν το βήμα να στηρίξουν την… «πολιτική κατάκτηση του ελληνικού λαού» υπάρχει εναλλακτική: Το «Ελληνικό Τμήμα της 4ης Διεθνούς» καλεί «την κομμουνιστική, αριστερή και εργατική πρωτοπορία, να συγκεντρωθεί στην ψήφο στο ΚΚΕ, που έχει υιοθετήσει σχεδόν πλήρως τη στρατηγική και το πρόγραμμα της Διαρκούς Σοσιαλιστικής Επανάστασης (χωρίς ενδιάμεσο αστικοδημοκρατικό στάδιο, διαρκής πορεία προς το σοσιαλισμό), για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Ταυτόχρονα κριτική ψήφος απέναντι στη γραφειοκρατική ηγεσία του, που έχει επιβάλλει στο Κόμμα μια σεχτάρια πολιτική και τακτική, όσο και αντίληψη για την παγκόσμια ταξική πάλη και σύγκρουση τα τελευταία χρόνια: 1) δεν προωθεί κι αντίθετα αντιτίθεται στο Ενιαίο Μέτωπο της Αριστεράς, διατηρώντας, όπως κι εμείς, όλη την κριτική και καταδίκη απέναντι στις φιλοκαπιταλιστικές και φιλοϊμπεριαλιστικές γραφειοκρατικές ηγεσίες της και 2) παρουσιάζει σαν ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, την ταξική παγκόσμια σύγκρουση ανάμεσα στον αμερικάνικο, ευρωπαϊκό και ιαπωνικό ιμπεριαλισμό από τη μια και την Κίνα και τη Ρωσία από την άλλη, επικεφαλής του αντικειμενικού όσο και -πολύ σύντομα- συνειδητού Παγκόσμιου Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου!».

Η αιτία που ωθεί τους τροτσκιστές να στηρίζουν στην παρούσα φάση το ΚΚΕ είναι, σύμφωνα με τους ίδιους, η αλλαγή θέσεων του κόμματος το οποίο «έχει υιοθετήσει σχεδόν πλήρως τη στρατηγική και το πρόγραμμα της Διαρκούς Σοσιαλιστικής Επανάστασης (χωρίς ενδιάμεσο αστικοδημοκρατικό στάδιο, διαρκής πορεία προς το σοσιαλισμό), για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο».

Σύμφωνα λοιπόν με τους τεταρτοδιεθνιστές, σχεδόν ένα αιώνα μετά την ιδεολογική και πολιτική ήττα των ιδεών του Μπερνστάιν και των Αρχειομαρξιστών, το ΚΚΕ ασπάζεται τις θέσεις τους και γι’ αυτό αξίζει να το στηρίξουν οι τροτσκιστές. Εμείς ό,τι είχαμε να πούμε για την αλλαγή των θέσεων του ΚΚΕ στο 19ο και το 20ο συνέδριό του τα είπαμε. Τώρα απλά παρακολουθούμε με μεγάλη θλίψη την επιβεβαίωση των λόγων μας από τους πρώην αντιπάλους και νυν «κριτικά» στηρίζοντες την ιδεολογική μεταστροφή της σημερινής ηγεσίας του κόμματος.

Και για να επανέλθουμε στο αρχικό «δίλημμα»: οι νησιώτες και οι ναυτικοί ξέρουν πολύ καλά ότι ποτέ δεν είναι στραβός ο γιαλός. Η ρότα του πλοίου στραβώνει. Αυτή είναι που πρέπει να ισιώσει.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας