Εργατικός Αγώνας

Σα να μην πέρασε μια μέρα

Γράφει ο Αμετανόητος.

Νοέμβρης 1973. Οι πρυτανικές αρχές καλούν τα «όργανα της τάξεως» να επέμβουν και να αποκαταστήσουν την τάξη που διασαλεύτηκε εξαιτίας της κατάληψης του ΕΜΠ από φοιτητές. Αστυνομία, αρχικά, και στρατός, στη συνέχεια, επεμβαίνουν. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία. Σύμφωνα με τα «δημοσιογραφικά» παπαγαλάκια της εποχής, οι δυνάμεις καταστολής «εξεδίωξαν αναρχικούς» από τις πολυτεχνικές σχολές. Η μαύρη προπαγάνδα στο απόγειό της.

Νοέμβρης 2019. Η Σύγκλητος βγάζει ανακοίνωση πως στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) υπάρχουν «παράνομα κυκλώματα» και ανάβει το πράσινο φως στα «όργανα της τάξεως» να εισβάλουν μέσα στο υπό κατάληψη κτίριο και να τα κάνουν όλα «γης μαδιάμ» με το διαχρονικό τρόπο που τα «όργανα» μεταχειρίζονται για να «αποκαθιστούν» την… τάξη. Τα σημερινά «δημοσιογραφικά» παπαγαλάκια μιλούν για «παράνομες ενέργειες» στους χώρους της σχολής ντύνοντας την αστυνομική βία με το μανδύα της πάταξης της παρανομίας.

Σα να μην πέρασε μια μέρα.  

Σαφώς και είναι ιερόσυλος ο παραλληλισμός ανάμεσα στην παλλαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου και την κατάληψη της ΑΣΟΕΕ. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τους συνειρμούς που φέρνει η φόρτιση των ημερών αλλά και ο ζήλος της κυβέρνησης της ΝΔ να επιδείξει πυγμή χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς καταστολής ενάντια στους φοιτητές.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει τα πάντα για να θυμηθούν όσοι την έζησαν και να διδαχθούν οι νεώτεροι τη φρίκη των αστυνομοκρατούμενων καθεστώτων που αντιμετωπίζουν το λαό ως εχθρό. Επιτίθεται ανελέητα στα εργασιακά, ασφαλιστικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Στοχοποιεί   τους νέους και ειδικά το φοιτητικό κίνημα, προσπαθεί να ποινικοποιήσει κάθε μορφή αντίστασης και αγώνα. Σ΄ αυτή την προσπάθεια χρησιμοποιεί την αθλιότερη προπαγάνδα βάζοντας τα «δημοσιογραφικά» παπαγαλάκια της να αμαυρώνουν και να συκοφαντούν τους αγώνες με στόχο να μην υπάρχει από πουθενά αντίδραση στην αντιλαϊκή πολιτική που ασκεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να μιλήσει για τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών παίζει το ρόλο που ανατίθεται στην εκάστοτε «αντιπολίτευση»: να καταδικάζει τις κυβερνητικές ενέργειες αφήνοντας να πλανιέται η ψευδαίσθηση ότι εκείνος ως κυβέρνηση θα έπραττε αλλιώς.

Φαίνεται πως όσο πλησιάζει η 17η Νοέμβρη η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα εντείνει τις αυταρχικές ενέργειες του φοιτητικού κινήματος θέλοντας να δείξει τη «σιδερένια φτέρνα» του κρατικού μηχανισμού. Ας μην ξεχνάμε πως πλησιάζει και η 6η Δεκέμβρη, η επέτειος της στυγερής δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου από «όργανο της τάξης». Εκεί που η ΝΔ καλείται να διαχειριστεί ως κυβέρνηση άρα επικεφαλής του κατασταλτικού μηχανισμού τις αντιδράσεις για το έγκλημα και την αυταρχική δολοφονική συμπεριφορά των ραβδούχων της.

Οι βαρβαρότητες στην ΑΣΟΕΕ δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες από το φοιτητικό και το μαζικό κίνημα. Οι ωμότητες του αστυνομικού κράτους αντιμετωπίζονται μόνο με παλλαϊκές κινητοποιήσεις και αγώνες. Όχι μόνο στο Πολυτεχνείο ή στις 6 Δεκέμβρη. Στους καθημερινούς αγώνες του συνδικαλιστικού, του φοιτητικού και του μαζικού κινήματος για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία!

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας