Εργατικός Αγώνας

Οι φιλάνθρωποι

Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης.

Τους τελευταίους μήνες το θέμα της πανδημίας του κορονοϊού έχει φέρει την ανθρωπότητα σε μια ζοφερή πραγματικότητα.

Σε επίπεδο απωλειών ανθρώπινων ζωών, αλλαγών σε εργασιακές σχέσεις, ύφεση στην οικονομία με απρόβλεπτες συνέπειες, περιορισμό των ανθρώπων στα σπίτια τους, τεράστιες δυσκολίες των δημοσίων συστημάτων υγείας να ανταποκριθούν στο πρωτοφανές αυτό υγειονομικό πρόβλημα.

Ο καπιταλισμός και ο τρόπος ανάπτυξής του σε κάθε χώρα, φάνηκε με διαφορετικό τρόπο, αλλά κοινό αποτέλεσμα: ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί το πρόβλημα.

Και αυτό για τον απλούστατο λόγο, ότι στις προτεραιότητές του δεν ήταν ποτέ η εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Με την εμφάνιση της πανδημίας, οι κυβερνήσεις της κάθε χώρας συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο όπως και πριν: Να μη βάζουν δηλαδή το χέρι βαθιά στην τσέπη των κρατικών ταμείων για να ενισχύσουν τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν τις απώλειες εσόδων τους και την ουσιαστική ενίσχυση με αναγκαίους πόρους του δημοσίου συστήματος υγείας για προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και μαζική προμήθεια αναγκαίων μέσων προστασίας κλπ.

Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση, και η δική μας κυβέρνηση της ΝΔ “έπαιξε μπάλα” στο ίδιο γήπεδο με τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ των ΗΠΑ αλλά και των υπολοίπων χωρών.

Ξαφνικά όμως, εμφανίστηκε και ένα κύμα φιλανθρωπίας από ανθρώπους που ο πλούτος τους ξεχειλίζει από τα… μπατζάκια τους.

Στοργικοί και φιλεύσπλαχνοι σαμαρίτες που ο πόνος για το συνάνθρωπο, τους έκανε να αρχίσουν τις δωρεές χρηματικών ποσών στη μάχη ενάντια στον covid-19.

Καλά καταλάβατε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το επιτελείο του, δεν είναι μόνοι τους στην μάχη.

Έχουν μαζί τους όλους αυτούς που δεν τους αγγίζουν οι φόροι όπως αγγίζουν τον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτούς που μετακινούνται με ελικόπτερα, με γιοτ, με λιμουζίνες, συνοδεία πάντα στρατών από μπράβους, για την ασφάλεια τους βρε αδερφέ.

Μας είναι άλλωστε τόσο αναγκαίοι ώστε να μας ξεζουμίζουν οικονομικά μέσω νόμων και ευνοϊκών ρυθμίσεων της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

Κάνοντας ένα… πρόχειρο ρεπορτάζ, ανακαλύπτει κανείς, ότι είναι αρκετοί οι καλοί… χριστιανοί σε αυτόν τον τόπο.

Ο εφοπλιστής κος Μαρινάκης πρόσφερε 100.000 ευρώ σε τηλεμαραθώνιο του ΠΣΑΠ υπέρ της ενίσχυσης της μάχης των γιατρών ενάντια στην πανδημία. 100.000 μπορεί να είναι και οι ετήσιες… τυρόπιτες του κου Μαρινάκη, αλλά τέλος πάντων, αυτά μπορούσε να δώσει ο άνθρωπος, αυτά έδωσε, μην είμαστε και πλεονέκτες που έλεγε και ο Χατζηχρήστος.

Ο όμιλος Olympia προχώρησε σε δωρεά ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας με στόχο την αντιμετώπιση του ιού. Η δωρεά θα υλοποιηθεί μέσα από τις εταιρείες-μέλη του Public, MediaMarkt και SUNLIGHT. Να μην πούμε ότι στις συγκεκριμένες εταιρείες οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, αλλά με γαλέρες γίνονται τα εκατομμύρια θα μου πείτε, σωστό κι αυτό.

Η κοινοπραξία Senfluga, που αποτελεί τον βασικό μέτοχο του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), πρόσφερε 500.000 ευρώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η ActionAid Hellas, οι Γιατροί του Κόσμου και η ΙΑΣΙΣ, οι οποίες αναπτύσσουν σημαντική κοινωνική δράση και συνδράμουν τις προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας για την ανακούφιση του κοινωνικού συνόλου.

Μέσω του δικτύου της Senfluga κατέστη δυνατή η αγορά 90.000 αδιάβροχων χειρουργικών στολών από την Κίνα.

“Τι είναι τώρα 500.000 ευρώ;” θα μου πείτε. “Μερικές εκατοντάδες λογαριασμοί πολιτών φυσικού αερίου” θα σας απαντήσω.

Έχουμε όμως και προσφορές που… μυρίζουν πετρέλαιο.

Τα ΕΛΠΕ λοιπόν, αποφάσισαν να δώσουν για αγορά ιατρικού εξοπλισμού, αναλωσίμων και κάλυψη λοιπών δαπανών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω κορονοϊού, το συνολικό καθαρό ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε δηλώσεις του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: “Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής και ο βαθμός επιτυχίας εξαρτάται άμεσα από την κινητοποίηση όλων μας, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Σαν ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, η κοινωνική προσφορά ήταν, ανέκαθεν, μέρος των προτεραιοτήτων μας και είναι αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από αυτή την προσπάθεια”.

Για το κοινωνικό σύνολο λοιπόν πασχίζουν και τα ΕΛΠΕ.

Δε θα έλειπαν από τις φιλανθρωπίες και οι κλινικάρχες του ιδιωτικού συστήματος υγείας. Ο Όμιλος ΙΑΣΩ γνωστοποίησε τη δωρεάν παραχώρηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εβδομήντα κλινών του Κέντρου Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης», το οποίο βρίσκεται στο Κορωπί Αττικής. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, η παραχώρηση έχει άμεση ισχύ.

Οι κλίνες διατίθενται για περιστατικά μη σχετιζόμενα με COVID-19, με στόχο της προσφοράς την αποδέσμευση κλινών από τα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ. Ασχολίαστο τη στιγμή που τα νοσήλια στις ΜΕΘ των ιδιωτών αυξήθηκαν το πρώτο τριήμερο νοσηλείας από 800 σε 1.600 ευρώ από την κυβέρνηση.

Ο κατάλογος των πλούσιων φιλανθρώπων είναι μεγάλος και δε θα μπορούσαμε να τον συμπεριλάβουμε στο κείμενο λόγω χώρου.

Θα μπορούσε κανείς να πει, πως κάθε βοήθεια είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κορονοϊού.

Και θα συμφωνούσαμε απόλυτα, υπό μια προϋπόθεση.

Ό,τι όλοι όσοι κάνουν τους φιλάνθρωπους, χτες σήμερα και αύριο και εις τους αιώνες των αιώνων, όσο υπάρχει καπιταλισμός, απομυζώντας τον μόχθο του λαού, δε θα ήταν αυτοί που θα καθόριζαν και το ρόλο της οικονομίας.

Το να μην υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα που θα μας κυβερνάει για να κάνουν αυτοί τα κέρδη των κόπων μας χρυσό και μετοχές, ελικόπτερα και θαλαμηγούς.

Γιατί είναι πραγματική ειρωνεία, ένας εφοπλιστής που παίρνει αφορολόγητο πετρέλαιο κερδίζοντας τεράστια ποσά, να δίνει 100 χιλιάρικα ευρώ.

Έτσι δεν είναι;

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας