Εργατικός Αγώνας

Τα συμβόλαια, οι «φίλοι» και οι πατρόνες

Γράφει ο Δημήτρης Κόκκος.

Εδώ και μερικές μέρες ήρθαν στη δημοσιότητα, φωτογραφίες από τα συμβόλαια που υπέγραψαν η αμερικανική εταιρεία μισθοφόρων Silvercorp και ο γνωστός μας -από πέρσι- επίδοξος πραξικοπηματίας Χουάν Γκουαϊδό.

Αν δεν τον θυμάστε -για ποιο λόγο άλλωστε να το κάνετε;- ο Χ. Γκουαϊδό ήταν εκείνος που κήρυξε την «πτώση» της «δικτατορίας» Μαδούρο στη Βενεζουέλα και την ανάληψη του προεδρικού θώκου από τον ίδιο, ώσπου «να γίνουν εκλογές». Τι κι αν εκλογές έγιναν, τι κι αν ο ΟΗΕ τις έκρινε ως αδιάβλητες, η ακροδεξιά αντίδραση της Βενεζουέλας, και οι Αμερικανοί πατρόνες της, δεν ικανοποιήθηκαν. Δεν τους άρεσαν τα αποτελέσματα βεβαίως-βεβαίως, διότι για μια ακόμη φορά ο βενεζουελάνικος λαός ανέδειξε κυβέρνηση που δεν θα ήταν υποχείριο τους.

Είδαμε λοιπόν τις τελευταίες μέρες τα συμβόλαια που κυκλοφόρησαν. Οι σχέσεις των αμερικανών με τον Γκουαϊδό είναι γνωστές, όπως και η εκπαίδευση του στις ΗΠΑ, από τις μυστικές υπηρεσίες. Αυτό που δεν ξέραμε, είναι ότι είχε βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του μέχρι και για απαγωγή του Μαδούρο και μεταφορά του στις ΗΠΑ. Στο συγκεκριμένο έγγραφο έχει υπογράψει όλη η «αφρόκρεμα» της αντίδρασης, στη Λ. Αμερική. Από βουλευτές της αντιπολίτευσης του Μαδούρο μέχρι δικηγόρους προέδρων-ναρκέμπορων. Τα ντοκουμέντα αυτά, απλά βάζουν το «κερασάκι στη τούρτα». Διότι άλλο να είσαι «μαριονέτα» στα λόγια, και άλλο να έχεις ντοκουμέντα και «περγαμηνές».

Ύστερα από την αποτυχημένη -χάρη στην ενότητα και την θέληση των Βενεζουελάνων- απόπειρα πραξικοπήματος, ο καθ’ όλα αγαπητός παλιάτσος εν ονόματι Γκουαϊδό συνεχίζει τον χαβά του, χωρίς κανείς να τον παίρνει στα σοβαρά. Με μια εξαίρεση. Την ελληνική κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη. Οι εξ ανατολικής Μεσογείου «υπάλληλοι» των Αμερικανών, σαν γνήσιοι υπερασπιστές της «διεθνούς νομιμότητας», αναγνωρίζουν ακόμα και σήμερα, τον Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας, την ίδια στιγμή που κατά πάσα πιθανότητα δεν τον αναγνωρίζει ως τέτοιον -ας μας επιτραπεί να πούμε- «ούτε η μάνα του». Διαπρέψαμε μάλλον και σε αυτόν τον τομέα. Η χώρα μας, ανάμεσα στις υπόλοιπες -που μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών- να αναγνωρίζει φιλόδοξους πραξικοπηματίες ως προέδρους. Εμείς δεν έχουμε, παρά να δώσουμε συγχαρητήρια στη κυβέρνηση, και να της ευχηθούμε «εις ανώτερα».

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας