Εργατικός Αγώνας

Ο εμβολιασμός των ξετσίπωτων

Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης.

Ας ξεκινήσουμε με την εξής εικόνα:

Ευτραφείς κύριοι και κυρίες της… καλής κοινωνίας, παραβρίσκονται ενδεδυμένοι στα σατέν και στα βελούδα, σε κοσμικό πάρτι μεγαλοαστικής οικογένειας, σε πολυτελή βίλα μετά πισίνας, κάπου στην Εκάλη.

Ακούν χαμηλή μουσική, υπηρέτες περιφέρουν ποικιλίες δροσερών ποτών με τα οποία και ξεδιψούν τα λαρύγγια τους από τις ανιαρές συζητήσεις, γύρω από διακοπές σε ελβετικά σαλέ, αγορές πολύτιμων λίθων, μετοχές, αλλά και κάπου-κάπου για ξεκάρφωμα, αναφέρουν και για το που πάει αυτός ο έρμος κόσμος…

Και ξαφνικά, την μονοτονία της αφόρητα συνηθισμένης διασκέδασης, σπάει η ανακοίνωση από τον μετρ, ότι ο μπουφές με τα πλούσια εδέσματα είναι έτοιμος  και μπορούν οι κύριοι και οι κυρίες να περάσουν για το σερβίρισμα.

Βέβαια, όταν λέμε “μπουφές της καλής κοινωνίας”, δεν εννοούμε κανένα κέτερινγκ γάμου που κάνει και η “κουτσή Μαρία” με κατεψυγμένα τυροπιτάκια, κοκκινιστό μοσχαράκι με ρύζι και τις σαλάτες του… καίσαρα.

Εδώ μιλάμε για την τελευταία λέξη των παγκόσμιων συνταγών και τις γκουρμεδιές που είναι “να τρώει η μάνα και στο παιδί να μη δίνει”: Ψητά γουρουνόπουλα με καραμελωμένο μήλο στο στόμα, μοσχάρια καλοψημένα να αχνίζουν, μπιφτέκια από κάθε ιδιαίτερη ποικιλία κρέατος, αστακοί, καραβίδες (το μεγάλο νούμερο), όλες οι ποικιλίες οστρακοειδών στον πάγο, κοτόπουλα, πάπιες, κουνέλια, ορτύκια, πέρδικες, ενώ από ψάρια, μόνο πρώτης κατηγορίας φυσικά, όπως, Λυθρίνια, Συναγρίδα, Φαγκρί, Τσιπούρα, Μουρμούρα, Γλώσσα, Σφυρίδα, Ξιφίας. Και για να σπάει η λαδίλα,  πλούσιες, πολύχρωμες σαλάτες και μεγάλες ποικιλίες ψητών λαχανικών σε ασυνήθιστες πιατέλες, όπως πολύχρωμα πιάτα και μεγάλα woks.

Όσο για τα γλυκά, εκεί ο μπουφές της καλής κοινωνίας δίνει ρέστα!!

Από παγωτά, Golden Opulence Sundae το οποίο είναι φτιαγμένο με κόκκους βανίλιας από την Ταϊτή και περιέχει κομματάκια από Amedei Porcelana, την πιο ακριβή σοκολάτα του κόσμου και διακοσμείται από χρυσό 24 καρατίων, μέχρι παγωμένες φράουλες Strawberries Arnaud που συνοδεύονται με  ροζ διαμαντένια δαχτυλίδια, και πολλά ακόμη εδέσματα πανάκριβης λευκής και μαύρης σοκολάτας, που λιώνει αργά και αβασάνιστα στο στόμα.

Εκεί λοιπόν στον μπουφέ, που μοιάζει περισσότερο σαν ρωμαϊκό όργιο παρά σαν τραπέζι φαγητών, είναι έτοιμη να ορμίσει αδίστακτα, σα να είναι νηστική δέκα χρόνια και βάλε, σαν όρνεο που είναι έτοιμο να αρπάξει το θήραμά του, σαν τον καρχαρία που μυρίστηκε το ζεστό αίμα, όλος ο συρφετός της αστικής τάξης και της καλής κοινωνίας, και να μην αφήσει ούτε λέπι και κοκαλάκι από ό,τι υπάρχει στα πολυτελή πορσελάνινα πιάτα.

Αυτή την εικόνα μάλλον θα είχαν στο μυαλό τους όλοι οι νεοδημοκράτες, από τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης, υπουργούς και λοιπούς παρατρεχάμενους, μέχρι και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων, που έπεσαν με τα μούτρα, ποιος θα πρωτοπρολάβει να εμβολιαστεί με το νέο εμβόλιο του covid-19, παραγκωνίζοντας τους υγειονομικούς που όπως ανέφερε το πρωτόκολλο έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν.

Το “έλα να δεις” έγινε. Ίχνος τσίπας δεν υπήρξε από τα κυβερνητικά κοράκια, που έγραψαν στα παλιά τους υποδήματα, για να μην πούμε τίποτε βαρύτερο, αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης στα νοσοκομεία ενάντια στην πανδημία.

Θύμισαν τους πλούσιους του Τιτανικού που διαγκωνίζονταν ποιος θα πρωτομπεί στις λιγοστές βάρκες του πλοίου για να σώσουν το τομάρι τους, ενώ εκείνο βούλιαζε. Γιατί έτσι ακριβώς λειτούργησαν, “να το κάνουμε εμείς πρώτοι το εμβόλιο κι εσείς να πάτε να… ”.

Άξιο προσοχής και ενδεικτικό της συμπεριφοράς των κυβερνητικών, είναι αυτό που έγινε στο νοσοκομείο “Σωτηρία” και το καταγγέλλει ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, σημειώνοντας «Σήμερα 29/12 στο “Σωτηρία” (υποτίθεται ναυαρχίδα της χώρας στην μάχη ενάντια στην επιδημία από τον Μάρτιο) με άνωθεν εντολή αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος εμβολιασμός δεκάδων υγειονομικών και στην θέση τους εμβολιάστηκαν ισάριθμοι υπουργοί και παρατρεχάμενοι».

Με δυο λόγια πέταξαν στην άκρη τους “ήρωες με τις πράσινες μπλούζες”, όπως τους ονόμαζαν τον πρώτο καιρό της υγειονομικής μάχης, για τους οποίους μας προέτρεπαν να τους χειροκροτήσουμε ως ηθική ανταμοιβή και πήγαν αυτοί στη θέση τους να εμβολιαστούν.

Διαχειρίστηκαν δηλαδή με τον πιο αισχρό ταξικό τρόπο ένα εμβόλιο, ένα πολύτιμο όπλο σε έναν θανατηφόρο ιό, βάζοντας πάνω από όλα τους εαυτούληδές τους!

Η απόλυτη κοροϊδία ήρθε την επόμενη ημέρα όταν, όπως γράφτηκε, οργισμένος ο πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσουν να εμβολιάζονται κυβερνητικά στελέχη.

Η απόλυτη υποκρισία, όταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον τόνο από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε ο εμβολιασμός ενάντια στον covid-19. Αν δεν ήθελε να επιτρέψει τον εμβολιασμό, πέρα από τη δική του συμβολική κίνηση να εμβολιαστεί πρώτος ως παρότρυνση και στον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορούσε με μια απλή ανακοίνωση να  απαγορεύσει τον εμβολιασμό άλλων, πέραν των υγειονομικών.
Το απαγόρευσε όμως μόνο όταν έπεσε το κράξιμο της αρκούδας από τα Μέσα Κοινωνικής  Δικτύωσης αλλά ακόμη και από φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ.

Ο λαός μας, με την σοφία του, έβγαλε πολλές φράσεις που αντικατοπτρίζουν αυτήν τη συμπεριφορά της κυβέρνησης.

Όπως το “δεν έχει τσίπα πάνω της” που κατάγεται από τα χρόνια του Βυζαντίου και αναφέρεται στην “τσίπα” ένα κομμάτι υφάσματος που είχαν οι εταίρες στο πρόσωπο τους για να μην σκανδαλίζουν τους άντρες.

Όταν λοιπόν αυτές το έβγαζαν ακριβώς για να σκανδαλίσουν, έλεγε ο λαός “δεν έχει τσίπα πάνω της”, με μια λέξη, είναι ξετσίπωτη.

Αυτό ακριβώς έκανε και η κυβέρνηση, από την μία έπραξε σαν… εταίρα και από την άλλη είδε τα εμβόλια ως ψητά γουρουνόπουλα και λαχταριστά γλυκίσματα ενός πλούσιου μπουφέ.

Λειτούργησε με δυο λόγια, ως πεινασμένη και ξετσίπωτη.

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας