Εργατικός Αγώνας

Πονάω ρε!

Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης.

“Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό”, δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το θράσσος περισσεύει τελικά σε αυτήν τη χώρα.

Ο κόσμος μέσα στην πανδημία ζει μέσα σε αφόρητο κλίμα, φόβου για την υγεία του, και το μόνο που του μένει, είναι κάνει μια βόλτα -αφού συμπληρώσει τον κατάλληλο κωδικό- σε μια πλατεία πίνοντας έναν καφέ στα όρθια.

Αλλά ούτε αυτό μπορεί να το κάνει μιας και,  με τον τσαμπουκά της εξουσίας, οι ομάδες ΔΙΑΣ μοιράζουν ξύλο, γιατί έτσι τους αρέσει.

Είδαμε όλοι το Σάββατο το απόγευμα να δέρνουν με πτυσσόμενο κλομπ πολίτη που απλώς διαμαρτυρήθηκε γιατί θα έκοβαν πρόστιμο σε παρέα που είχε κανονικά στείλει sms πριν βγει από το σπίτι της.

Εξοργιστική η αίσθηση να ακούς να φωνάζει “ΠΟΝΑΩ, ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ” ένας άνθρωπος που τον έχει εγκλωβίσει ομάδα από πάνοπλους αστυνομικούς και να τον χτυπούν ανελέητα.

Δεν προκαλεί έκπληξη γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει να δείχνουν τέτοιο μένος τα όργανα της “τάξης”. Προκαλεί όμως έντονο προβληματισμό για τη βία που συνεχώς κλιμακώνεται από μεριάς του κράτους για… ψύλλου πήδημα.

Πάνω στο συγκεκριμένο συμβάν στην πλατείας της Νέας Σμύρνης παίχτηκε όμως κι ένα άθλιο παιχνίδι από μεριάς του τύπου (αν και δεν είναι πρώτη φορά) μιας και το δελτίο τύπου της αστυνομίας μιλούσε για επίθεση από 30 άτομα προς ολιγομελή ομάδα αστυνομικών.

Αυτό το δελτίο, αναπαράχθηκε ως ρεπορτάζ πρώτα από όλους από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αυτούσιο και από εκεί και πέρα στήθηκε ένα γαϊτανάκι παραπληροφόρησης από τα υπόλοιπα “πετσωμένα” κανάλια κάνοντας το μαύρο- άσπρο.

Έχουμε, με δυο λόγια, την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργικού γραφείου σε συνεννόηση με την αστυνομία για τη διαχείριση μιας είδησης μιας και, με το νόμο που δίνει  υπερσυγκεντρωμένες αρμοδιότητες στον πρωθυπουργό, πλέον η ΕΥΠ η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ  παίρνουν εντολές απευθείας από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η είδηση όμως, όσο και αν προσπάθησαν να τη χειραγωγήσουν, έπαιξε στα ΜΚΔ κι από εκεί, με τη δυναμική που απόκτησε, αναγκάστηκαν να τη δείξουν και τα κανάλια στις ειδήσεις και στις εκπομπές τους.

Ο καταγέλαστος υπουργός “προστασίας” του πολίτη από την εποχή που έλεγε πως “βγαίνουν οι αστυνομικοί στις γειτονιές και τους χειροκροτεί ο κόσμος” ψάχνει κάθε φορά να δικαιολογήσει τις φρικώδεις συμπεριφορές των δυνάμεων καταστολής.

 Αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να ρεζιλεύεται ακόμη περισσότερο βαφτίζοντας “γελοιότητες της αντιπολίτευσης” τις σφοδρές αντιδράσεις που ξεσηκώνονται από όσα κάνει.

Μια τέτοια “γελοιότητα” ήταν άραγε και η κινητοποίηση που έκαναν οι πολίτες στη Νέα Σμύρνη φωνάζοντας “έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές” συμπαραστεκόμενοι σε όσους εδάρησαν λίγη ώρα πριν;

Οι μάσκες για την πολιτική της ΝΔ πέφτουν συνεχώς όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος καλύπτει τον αρμόδιο υπουργό κάνοντας λόγο για “ενοχλητικές” εικόνες, ενώ το περιστατικό θα διερευνηθεί με ΕΔΕ. Κι ακόμα όταν ισχυρίζεται πως δεν τραυματίστηκε κανείς πολίτης την ίδια στιγμή που “υπάρχουν τραυματίες αστυνομικοί” (εδώ γελάνε).

Οι ώρες είναι δύσκολες και, μέρα με την ημέρα, γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνες. Για αυτό αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός.

Ο λαός στενάζει από τον ιό, τους περιορισμούς της μετακίνησης, τις οικονομικές επιπτώσεις, τα ψίχουλα των επιδομάτων που δε φτάνουν ούτε για τα απαραίτητα, το εμβολιαστικό πρόγραμμα που σέρνεται, ενώ η επόμενη μέρα του τέλους της πανδημίας δείχνει να είναι ένα νέο τούνελ που δεν ξέρει κανείς πού βγάζει.

Μπροστά σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση, η κυβερνητική πολιτική δείχνει να είναι η αγριότερη εδώ και πολλά χρόνια.

Με την αδιάλλακτη στάση πάνω σε όλα τα προβλήματα της κοινωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να είναι αποφασισμένος να ισχυροποιήσει, μέσω του αστυνομικού αυταρχισμού, τα οικονομικά συμφέροντα και τους επιχειρηματικούς ομίλους, όταν για τον απλό λαό υπάρχει μόνο το δόγμα “νόμος και τάξη”.

Ρίχνει, μέσω του λαϊκισμού της προπαγάνδας του, νερό στο μύλο του συντηρητισμού και του κοινωνικού αυτοματισμού, προσπαθώντας να αποκομίσει οφέλη και κοινωνικά ερείσματα.

Περιστατικά σαν αυτό της Νέας Σμύρνης θα δείχνουν πολύ… μικρά σε περίπτωση που ο Κουφοντίνας πεθάνει.

Και τότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πού θα πάει η κατάσταση στους δρόμους που θα φλέγονται από επεισόδια και ο μόνος υπεύθυνος που τα δημιούργησε, θα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την πολιτική πυγμής που έχει.

Γιατί, δε θέλει και πολύ, να δούμε μετά από όλα αυτά τα ενδεχόμενα κάποιον συνάνθρωπό μας να πέφτει νεκρός.

Τότε ποιος θα φταίει αλήθεια;

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας