04/08/2021

Γράφει ο Παύλος Μωραΐτης

Απορία προκαλεί η θέση που εκφράζουν τα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας μετά την καταψήφιση εκ μέρους τους του μνημονίου και τη σθεναρή στάση που κράτησαν. «Καταψηφίζουμε το μνημόνιο γιατί είναι εξαιρετικά επώδυνο, μετατρέπει τη χώρα σε αποικία χρέους και αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Στηρίζουμε την κυβέρνηση ολόθερμα».

Πώς είναι δυνατόν να καταψηφίζουν την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης (δεν πρέπει να έχει κανείς αυταπάτες ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι πλέον ό,τι περιλαμβάνει το μνημόνιο και τίποτε περισσότερο) και την ίδια ώρα να τη στηρίζουν ολόθερμα; Αυτό είναι αδύνατο.

Δεν είναι μόνο ότι η στάση αυτή δίνει τροφή στους αντιπάλους της αριστερής πλατφόρμας και στα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να της επιτεθούν, αλλά χάνει ότι κέρδισε στη συνείδηση των εργαζομένων από την τίμια στάση της απέναντι στην κυβέρνηση και στην πίεση που δέχθηκε να συνταχθεί με το μνημόνιο και με τις αστικές δυνάμεις.

Επίσης φαίνεται να κρύβει βαθύτερα μεγάλες αυταπάτες ή δεύτερες σκέψεις. Αυταπάτες ότι είναι δυνατόν τηρώντας αυτή τη στάση να αλωθεί το κόμμα από τα μέσα, να κερδηθεί το κόμμα ολόκληρο. Από τη μια φαίνεται να υποτιμά με τραγικό τρόπο τις δυνατότητες που έχει στα χέρια της η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κατέχοντας την ηγεσία του κόμματος, τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας και φυσικά το κράτος και όλους τους μηχανισμούς του.

Την ώρα που υπάρχουν προϋποθέσεις, αξιοποιώντας το κλίμα αγανάκτησης στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, να διαμορφώσει πραγματικό κίνημα εναντίον της συμφωνίας και εναντίον της συμπεριφοράς της ηγεσίας του και να τροφοδοτήσει το λαϊκό κίνημα ανατροπής της με νέες δυνάμεις, εκείνη σκορπά αυταπάτες, οδηγεί στην αναμονή με απρόβλεπτες συνέπειες.

Φυσικά δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα καθορίσουν τη στάση και τους χειρισμούς της αριστερής πλατφόρμας, αυτό θα το κάνει μόνη της. Η πείρα όμως λέει ότι ή θα ξεφύγει το όλο πρόβλημα από την εσωκομματική διαπάλη και θα περάσει στους εργαζόμενους και τον αριστερό κόσμο ή η πιθανότητα ήττας του και κατά συνέπεια απώλεια μιας σημαντικής ευκαιρίας είναι πολύ πιθανή.

IMAGE Τα καλοκαιρινά χτυπήματα στην Παιδεία και οι ρεβάνς
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021
Γράφει ο Βασίλης Μπάκος. Μέσα στο καλοκαίρι, δυο φορές έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν να χτυπηθούν εκπαιδευτικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Εκείνοι οι καλοκαιρινοί νόμοι αφορούσαν την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ήθελαν να γλιτώσουν, να παρακάμψουν το... >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ