04/08/2021

Γράφει ο Αμετανόητος

Ζήσαμε για να το καμαρώσουμε κι αυτό! Στόχος πάλης των κομμουνιστών της Ρωσίας είναι η επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χριστιανικού ναού!

Όχι δεν είναι τρολάρισμα, είναι δηλώσεις του βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) Σεργκέι Γκαβρίλοφ στη Ρωσική Δούμα.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΚΚΡΟ, ο κομμουνιστής βουλευτής, ο οποίος είναι συντονιστής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την προστασία των χριστιανικών αξιών της ρωσικής Δούμας, ζήτησε την επιστροφή της Αγίας Σοφίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία και το Πατριαρχείο ως ένδειξη καλής θέλησης της Άγκυρας και του Ισλάμ.

«Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει την Τουρκία και το Ισλάμ να αποδείξει ότι υπάρχει καλή θέληση, η οποία είναι υπεράνω της πολιτικής, καθιστώντας αναγκαία την επιστροφή της Αγίας Σοφίας στην χριστιανοσύνη. Η Ρωσία είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει από την πλευρά της την αποκατάσταση του ναού, για την οποία θα εργαστούν οι καλύτεροι Ρώσοι επιστήμονες και συντηρητές, προκειμένου να αποκατασταθεί ένα μνημείο για την παγκόσμια Χριστιανοσύνη» δήλωσε ο Γκαβρίλοφ.

Τι να σχολιάσει κανείς από αυτή την είδηση; Όσο κι αν ισχύει η σοφή ρήση του γέρο Κάρολου πως για τους κομμουνιστές «τίποτα το ανθρώπινο δε (μας) είναι ξένο», σε μας τους δογματικούς «Γαλάτες» πέφτει «ο ουρανός στο κεφάλι μας» ακούγοντας τους ομοϊδεάτες μας στη Ρωσία να παλεύουν για τον θρίαμβο μιας θρησκείας (της όποιας θρησκείας) και την εξασφάλιση των δικών της «δικαίων». Όχι να στηρίζουν μια πρόταση που θα μπορούσε να προέλθει από ένα οποιοδήποτε αστικό κόμμα, αλλά να πρωτοστατούν στην υλοποίησή της.

Σαφώς και δε μας πέφτει λόγος για τους στόχους πάλης των κομμουνιστών στις χώρες τους. Όμως, με κίνδυνο να ακουστούμε δογματικοί και στενόμυαλοι, αναρωτιόμαστε αν οι Ρώσοι κομμουνιστές έχουν λύσει όλα τα προβλήματα της εργατικής τάξης της χώρας τους; Έχουν πετύχει την επαναστατική ανατροπή της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στη χώρα τους και τώρα απερίσπαστοι ασχολούνται με διεθνή προβλήματα και ρίχνουν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στα θρησκευτικά πάθη που ταλανίζουν αιώνες τους λαούς;

Φαίνεται πως ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Αγία Σοφία: το φάντασμα του κομμουνισμού. Και συναντιέται με το φάντασμα του χριστιανισμού. Πέρα από την πλάκα, όμως, οι παραπάνω δηλώσεις εγείρουν κι άλλα ερωτηματικά:

Πιστεύει το ΚΚΡΟ πως υπάρχει έστω και μια πιθανότητα να γίνει δεκτή η πρότασή του από την Τουρκία και το Ισλάμ; Αν όχι, γιατί την κάνει; Αν ναι, τι θα εξυπηρετήσει; Θα εξομαλύνει τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας που κρέμονται από μια κλωστή μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου από τους Τούρκους; Θα σταματήσει τις σφαγές που ενορχηστρώνει ο ιμπεριαλισμός στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή; Και, τελικά, ως τι μιλά το ΚΚΡΟ και ο εκπρόσωπός του; Ως εκπρόσωποι της ρωσικής οικονομικής ελίτ όταν λένε πως «η Ρωσία είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του ναού, για την οποία θα εργαστούν οι καλύτεροι Ρώσοι επιστήμονες και συντηρητές»;

Δεν θα έβλαπταν μερικές διευκρινήσεις από τη μεριά των Ρώσων κομμουνιστών. Γιατί από τον κουρνιαχτό που ξεσήκωσε αυτή η είδηση, οι μόνοι που έδειξαν να το απολαμβάνουν είναι οι λάτρεις των «ιερών προφητειών» που έκαναν κατά καιρούς κάποια αμφιλεγόμενα πρόσωπα της εκκλησίας. Όλοι αυτοί που βλέπουν να «εκπληρώνονται» παραληρηματικές αφηγήσεις για «θρίαμβο του ελληνισμού και του χριστιανισμού με την παρέμβαση του ξανθού ορθόδοξου γένους» και άλλες παρόμοιες ονειρώξεις.

Σε όλους τους υπόλοιπους, σύντροφοι του ΚΚΡΟ, μας είναι αδιάφορο αν στην Αγία Σοφία θα ιερουργήσουν και πάλι χριστιανοί ιερείς ή αν στο ναό της Παλλάδας στην Ακρόπολη της Αθήνας θα τελεστούν εκατόμβες στον… νεφεληγερέτη Δία. Τουλάχιστον, όσο ο ιμπεριαλισμός σκοτώνει με πολέμους τους λαούς και ο καπιταλισμός εξολοθρεύει με την πείνα τους υπόλοιπους.

IMAGE Τα καλοκαιρινά χτυπήματα στην Παιδεία και οι ρεβάνς
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021
Γράφει ο Βασίλης Μπάκος. Μέσα στο καλοκαίρι, δυο φορές έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν να χτυπηθούν εκπαιδευτικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Εκείνοι οι καλοκαιρινοί νόμοι αφορούσαν την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ήθελαν να γλιτώσουν, να παρακάμψουν το... >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ