Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019

Κοινωνία

...και μια Αντζελίνα …και πολλές άλλες γυναίκες.

Γράφει η Δώρα Μόσχου.

Στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Κωνσταντίνος –για τους φίλους Ντίνος– Θεοτόκης, από τις σπουδαιότερες μορφές της ελληνικής πεζογραφίας και πρωτεργάτης του σοσιαλιστικού μυθιστορήματος, δημοσιεύει στο περιοδικό «Νουμάς», μια σειρά διηγημάτων που, μαζί με δυο ακόμα προσθήκες (ανάμεσά τους το περίφημο «Πίστομα»), θα αποτελέσουν τη συλλογή «Κορφιάτικες Ιστορίες». Η συλλογή αυτή που πατά με το ένα πόδι στην ηθογραφία και με το άλλο στο ρεαλισμό, περιλαμβάνει ιστορίες που έχουν (;) ή θα μπορούσαν να έχουν (;) συμβεί στην αγροτική, ημιφεουδαρχική ακόμη Κέρκυρα της εποχής του.

Περισσότερα...

Γράφει η Δώρα Μόσχου.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε πρόσφατα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση και την αναγκαιότητα του χωρισμού του κράτους από την εκκλησία. Η προφανής ανάγνωση των όσων συμφωνήθηκαν, κατατείνει σε τούτο: πρόκειται για μια από τις –εξαιρετικά συνηθισμένες πια– υποχωρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις κεντρικές επιλογές της άρχουσας τάξης, υποχωρήσεις που πηγαίνουν ακόμα και τον ίδιο πίσω από διακηρυγμένες αρχές και θέσεις του. Και δεν μιλάμε για αρχές και θέσεις που να στοχεύουν σε ριζικές ρήξεις και ανατροπές, αλλά που πρεσβεύουν, απλά και μόνο, αστικοδημοκρατικού χαρακτήρα ρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν υπάρξει στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Περισσότερα...

Γράφει η Δώρα Μόσχου.

Το παρόν σημείωμα κινείται επί «ξυρού ακμής». Δεν φιλοδοξεί να αναλύσει τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην ανώτατη εκπαίδευση∙ οπωσδήποτε, δεν έχει νομικό χαρακτήρα – η συγγραφέας του δεν έχει την κατάλληλη επιστημονική σκευή για κάτι τέτοιο∙ επίσης, θα προσπαθήσει να απόσχει από μια ηθικίστικη ανάγνωση του εξαιρετικά δυσάρεστου συμβάντος που ταρακούνησε το ΤΕΙ και την πόλη των Σερρών.

Περισσότερα...

Γράφει η Δώρα Μόσχου.

Πριν από μερικές μέρες, και με αφορμή την ψήφιση – μετά από εισήγηση της ακροδεξιάς κυβέρνησης – από το αυστριακό κοινοβούλιο του νόμου που επιτρέπει τη δωδεκάωρη εργασία, ο Κώστας Γρηγοριάδης δημοσίευσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ένα εξαιρετικά εύστοχο σκίτσο: τη γνωστή είσοδο του Άουσβιτς, όπου, εκεί που βρίσκεται η γνωστή επιγραφή «Η εργασία απελευθερώνει» ο σκιτσογράφος είχε, προσφυώς, τοποθετήσει τη φράση «Το 12ωρο απελευθερώνει».

Περισσότερα...

Της Εύης Νικολοπούλου.

Τη δεκαετία του 70 στον Καναδά, έγινε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα.

Εξασφάλισαν σε όλους τους κατοίκους ενός μικρού χωριού ένα βασικό εισόδημα, που θα τους έφτανε να ζήσουν άνετα χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώνουν εισόδημα με εργασία. Τους είπαν ότι δεν χρειαζόταν να κάνουν κάτι, ούτε να δώσουν κάποιο αντάλλαγμα για αυτό. Το σκεπτικό που περίμεναν οι ερευνητές να επιβεβαιώσουν, ήταν ότι οι κάτοικοι θα σταματούσαν τις δουλειές τους, αφού θα είχαν χρήματα πια για να ζουν.

Περισσότερα...

IMAGE Πόσο κοστίζει ένα χαμόγελο;
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019
Γράφει ο Αμετανόητος. Αλήθεια, πόσο κοστίζει ένα χαμόγελο; Ποτέ ως τώρα δεν είχαμε μπει στον κόπο να αποτιμήσουμε μια μικρή -έστω και φευγαλέα- στιγμή χαράς. Να, όμως, που στον καπιταλισμό όλοι και όλα (πρέπει να) έχουν την τιμή τους. >>>>>>