Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019

Κοινωνία

Ένα επίκαιρο άρθρο από το -όχι και τόσο- μακρινό 1936.

Με αφορμή τις αντιδράσεις για την εξωφρενική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας να απελευθερώσει τον δολοφόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο Εργατικός Αγώνας δημοσιεύει ένα κείμενο που δείχνει τη διαχρονικότητα της ταξικότητας της αστικής «δικαιοσύνης». Το κείμενο γράφτηκε από τον Ασημάκη Πανσέληνο πριν 83 χρόνια, τον Ιούλη του 1936, αλλά ακούγεται τόσο επίκαιρο.

Περισσότερα...

...και μια Αντζελίνα …και πολλές άλλες γυναίκες.

Γράφει η Δώρα Μόσχου.

Στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Κωνσταντίνος –για τους φίλους Ντίνος– Θεοτόκης, από τις σπουδαιότερες μορφές της ελληνικής πεζογραφίας και πρωτεργάτης του σοσιαλιστικού μυθιστορήματος, δημοσιεύει στο περιοδικό «Νουμάς», μια σειρά διηγημάτων που, μαζί με δυο ακόμα προσθήκες (ανάμεσά τους το περίφημο «Πίστομα»), θα αποτελέσουν τη συλλογή «Κορφιάτικες Ιστορίες». Η συλλογή αυτή που πατά με το ένα πόδι στην ηθογραφία και με το άλλο στο ρεαλισμό, περιλαμβάνει ιστορίες που έχουν (;) ή θα μπορούσαν να έχουν (;) συμβεί στην αγροτική, ημιφεουδαρχική ακόμη Κέρκυρα της εποχής του.

Περισσότερα...

Γράφει η Δώρα Μόσχου.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε πρόσφατα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση και την αναγκαιότητα του χωρισμού του κράτους από την εκκλησία. Η προφανής ανάγνωση των όσων συμφωνήθηκαν, κατατείνει σε τούτο: πρόκειται για μια από τις –εξαιρετικά συνηθισμένες πια– υποχωρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις κεντρικές επιλογές της άρχουσας τάξης, υποχωρήσεις που πηγαίνουν ακόμα και τον ίδιο πίσω από διακηρυγμένες αρχές και θέσεις του. Και δεν μιλάμε για αρχές και θέσεις που να στοχεύουν σε ριζικές ρήξεις και ανατροπές, αλλά που πρεσβεύουν, απλά και μόνο, αστικοδημοκρατικού χαρακτήρα ρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν υπάρξει στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Περισσότερα...

Γράφει η Δώρα Μόσχου.

Το παρόν σημείωμα κινείται επί «ξυρού ακμής». Δεν φιλοδοξεί να αναλύσει τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην ανώτατη εκπαίδευση∙ οπωσδήποτε, δεν έχει νομικό χαρακτήρα – η συγγραφέας του δεν έχει την κατάλληλη επιστημονική σκευή για κάτι τέτοιο∙ επίσης, θα προσπαθήσει να απόσχει από μια ηθικίστικη ανάγνωση του εξαιρετικά δυσάρεστου συμβάντος που ταρακούνησε το ΤΕΙ και την πόλη των Σερρών.

Περισσότερα...

IMAGE Η κατάρα της Αθηνάς στο κεφάλι του Κυριάκου
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019
Γράφει ο Αμετανόητος. «Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει» έγραφε ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, ο Γιάννης Ρίτσος. Να, όμως, που η «κακιά σκουριά» που επιχειρεί να καλύψει τα μάρμαρα του Παρθενώνα βγαίνει πλέον από το ίδιο το μέγαρο... >>>>>>