Εργατικός Αγώνας

Άμεσα επαρκή μέτρα για τη δημόσια Υγεία

Ανακοίνωση της Μετωπικής Δράσης Λευκάδας.

Συνεχίζουν να αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα του  κορονοϊού, οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί στη χώρα μας. Είχαμε και το πρώτο κρούσμα στη Λευκάδα. Το 10% των κρουσμάτων είναι υγειονομικοί.

Από την αρχή του χρόνου που είχε ξεσπάσει η επιδημία του κορονοϊού στην Κίνα, η κυβέρνηση δεν έκανε καμία προετοιμασία. Γνώριζε την κατάσταση των Νοσοκομείων και γενικότερα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Νοσοκομεία και πρωτοβάθμια υγεία  διαλυμένα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Χιλιάδες τα κενά σε γιατρούς νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, τα περισσότερα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, όλοι  εκπέμπουν SOS προς την κυβέρνηση από την αρχή του μήνα. Φωνάζουν απεγνωσμένα μην μας αφήνετε χωρίς όπλα, εξασφαλίστε όλα τα απαραίτητα υλικά προστασίας, να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των επικουρικών σε μόνιμες. Απαιτούν να γίνουν άμεσες προσλήψεις να ανοίξουν νέες ΜΕΘ να γίνει επίταξη των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα αλλά και να γίνει επίταξη όλων των νοσηλευτικών μονάδων του ιδιωτικού τομέα. Η ακούραστη και με αυταπάρνηση δράση του νοσηλευτικού και όλου του προσωπικού με κίνδυνο της ζωής τους δεν φτάνει.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει καμία ουσιαστική δέσμευση. Ανακοινώνει προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών λιγότερους από αυτούς που χρειαζόντουσαν με βάση τις ανάγκες του συστήματος υγείας πριν την εμφάνιση του κορονοϊού!

Στον τόπο μας ο λαλίστατος βουλευτής, μας πυροβολεί με δελτία τύπου:

Ενημερώθηκα από τον τάδε, επικοινώνησα με τον δείνα, παρακολουθεί λέει την πορεία των προσλήψεων ιδιαίτερα αυτούς που είναι για εξειδίκευση στην εντατικολογία προκειμένου να λειτουργήσει η ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Λευκάδας, η οποία ΜΕΘ έκλεισε  γιατί μεταφέρθηκαν όλες οι κλίνες στο Νοσοκομείο του Ρίου.

Πρόσφατα μας λέει «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω, ότι χθες εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υγείας περίπου 60 άτομα επικουρικό και νοσηλευτικό προσωπικό». Τα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές ανέρχονται στα 100 και πρέπει να ναι μόνιμοι, γιατί μόνο θωρακισμένο δεν είναι το Νοσοκομείο Λευκάδας.

Όπως υπογραμμίζει και το σωματείο των εργαζομένων σε ανακοίνωση του  η υπερεργασία τους έχει σακατέψει. Τα εργαστήρια δουλεύουν με προσωπικό ασφαλείας και στην καθαριότητα οι ελάχιστες εναπομένουσες καθαρίστριες προσπαθούν χωρίς μέτρα προστασίας. Τα αιτήματα των ίδιων των εργαζομένων όπως τα συνοψίζει το Σωματείο είναι:

  • Άμεση   πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων  με κατεπείγουσες διαδικασίες ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του Νοσοκομείου μας ΤΩΡΑ με μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζόμενων.
  • Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την προμήθεια όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής (μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα, φόρμες κ.ά. μέσα ατομικής προστασίας και αποστείρωσης, κ.λπ.).
  • Το άμεσο άνοιγμα  των 6   κλινών  της  ΜΕΘ με την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου  προσωπικού για την λειτουργία της.
  • Να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Βασιλικής και το ΠΕΔΥ Λευκάδας για να λειτουργήσει  σε 24ώρη βάση,  ώστε ύποπτα περιστατικά ειδικά στην εφημερία να μην προσέρχονται στο νοσοκομείο, και για να  μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους που είναι κυρίως η πρόληψη και προαγωγή της υγείας.

Λευκαδίτες και Λευκαδίτισσες

Το κτίριο το αποκτήσαμε στελεχωμένο με επαρκές προσωπικό Νοσοκομείο όμως δεν έχουμε. Απαιτείται διαρκής πάλη φορέων και όλων μας για να επανδρωθεί και να εξοπλιστεί το Νοσοκομείο και να λειτουργήσει σαν μονάδα ενός πραγματικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας. Να αποκρουστεί αποτελεσματικά η πολιτική της κυβέρνησης για λειτουργία όλων των Νοσοκομείων με ΣΔΙΤ. Την πολιτική της ιδιωτικοποίησης που υπαγόρευσε η ΕΕ και εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες, την πολιτική που διέλυσε την κοινωνική πρόνοια και την κοινωνική περίθαλψη, που ευθύνεται για τον μεγάλο αριθμό νεκρών και την έχει ευαγγέλιο ο πρωθυπουργός πρέπει ο ελληνικός λαός να την ακυρώσει.

Εκτός από την ατομική ευθύνη υπάρχει και η συλλογική. Την συλλογική ευθύνη η κυβέρνηση δεν την πήρε και πρέπει να την πάρει. Τούτη την ώρα αντί να αξιοποιήσει τα μέσα που υπάρχουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα δίνει  30 εκατ. ευρώ ζεστό κρατικό χρήμα στα ιδιωτικά εργαστήρια για τον διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό. Διπλασιάζει την αποζημίωση των κρεβατιών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ και  την ίδια στιγμή δίνει μόλις 75 εκ. έκτακτη κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία. Αξιοποιεί την επιδημία για να χτυπήσει εργατικά δικαιώματα. Πέρα από τις χιλιάδες απολύσεις δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να  μειώσουν   κατά 50% τον χρόνο εργασίας και των αμοιβών των εργαζομένων. Με τα μέτρα που έχουν παρθεί και την τρομοκρατία που μεταφέρουν τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης, οι φτωχοί θα πεινάσουν ακόμα περισσότερο και οι πλούσιοι πάλι θα κερδίσουν.

Τώρα είναι η ώρα με τον αγώνα μας να διεκδικήσουμε αυτό που η Λευκάδα δικαιούται, ένα σύγχρονο πραγματικό νοσοκομείο.

Η πρόσφατη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποκάλυψε το τεράστιο χάσμα που διατρέχει την ΕΕ και τις βαθιές αντιθέσεις μεταξύ των χωρών της

Για την Ελλάδα ήταν η Ευρώπη των μνημονίων της εκμετάλλευσης και της εκτόξευσης του δημόσιου χρέους

Η Ευρώπη της αλληλεγγύης αποδείχτηκε το μεγαλύτερο φιάσκο , το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Η αλληλεγγύη αυτή τη στιγμή στη δοκιμαζόμενη Ιταλία με γιατρούς και υλικά δεν έρχεται από την Ε.Ε. αλλά από την Κούβα, τη Ρωσία και την Κίνα!!!

Γι’ αυτό χρειάζεται  να δυναμώσει ο αγώνας εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την αποδέσμευση, εναντίον της εξάρτησης της χώρας από τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, εναντίον του κεφαλαίου και της εξουσίας του.

ΛΕΥΚΑΔΑ  30-3-2020

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας