Εργατικός Αγώνας

Κάλεσμα Συντονιστικής Επιτροπής Λευκάδας για Ελεύθερες παραλίες

Κάστρο -Τουριστικό Περίπτερο -ΤΑΟΛ.

Λευκαδίτες -Λευκαδίτισσες

Παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των συμπολιτών μας ο Δήμος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προχωρούν στο ξεπούλημα του τουριστικού περιπτέρου στο Κάστρο αντί πινακίου φακής για 25 χρόνια με ουσιαστική παραβίαση των αρχαιολογικών, περιβαλλοντικών και χωροταξικών διατάξεων. Παρότι το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής απέρριψε ομόφωνα τα σχέδιά τους για επεκτάσεις και αλλαγές χρήσεων, αυτοί δεν κάμπτονται, μένουν σταθερά προσανατολισμένοι στο ξεπούλημα.

Με το ξεπούλημα αυτό, πέρα από την καταστροφή του περιβάλλοντος, στερούν ουσιαστικά από τους δημότες της Λευκάδας και τους επισκέπτες την πιο ωραία παραλία της Βόρειας Λευκάδας. 

Πρέπει να τους σταματήσουμε

Η ίδια εταιρεία επιδιώκει και την αγορά το παλιού οινοποιείου του ΤΑΟΛ δίπλα από το περίπτερο, ώστε να ενοποιήσει τους δύο χώρους και να δημιουργήσει μία ενιαία ιδιοκτησία δεκάδων στρεμμάτων στην ωραιότερη περιοχή της Λευκάδας με στόχο το επιχειρηματικό κέρδος.

«Οφέλη» για τον τόπο δεν υπάρχουν, ενώ η ριζική αλλοίωση της περιοχής, η αλλαγή χρήσης και η παρεμπόδιση ελεύθερης πρόσβασης των συμπολιτών μας είναι δεδομένη. 

Ο δημόσιος αυτός χώρος είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ίδιας της ταυτότητάς μας ως τόπου και ως λαού, είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας, των παραδόσεων και του πολιτισμού μας. 

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε

Το ξεπούλημα αυτό, αν προχωρήσει, μέσα από την ιδιωτική εμπορική εκμετάλλευση του ενιαίου αυτού χώρου θα εμποδίζει διαχρονικά την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και επισκεπτών στο χώρο, καταργώντας το δημόσιο χαρακτήρα του και θα υποβαθμίσει το περιβάλλον.

Θα κάνουν το χώρο ιδιωτική παραλία χωρίς ελεύθερη πρόσβαση για τους Λευκαδίτες και τους επισκέπτες με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις. Σ’ αυτές να επισημάνουμε την απειλούμενη οικονομική ζημιά των απασχολούμενων με τον τουρισμό στη πόλη της Λευκάδας, που έχουν ως πλεονέκτημα μέχρι σήμερα την ελεύθερη πρόσβαση των πελατών τους σε μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. 

Οι πανέμορφες παραλίες της Λευκάδας καταστρέφονται χωρίς καμία προστασία και παραδίδονται όπως-όπως στην ιδιωτική εμπορική εκμετάλλευση. Στη βορειοδυτική Λευκάδα η διάβρωση των ακτών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τόσο που χωρίς άμεσα μέτρα κινδυνεύουν οι παραλίες με σίγουρη καταστροφή, αν κανείς συνυπολογίσει και την περιβαλλοντική κρίση που εξελίσσεται ραγδαία. Όμως, οι τοπικές αρχές, Δήμος και Περιφέρεια, διαχρονικά αδιαφορούν στην πράξη και όλο το ενδιαφέρον τους εξαντλείται στο ξεπούλημα της μόνης περιοχής που έχει μείνει αλώβητη, αυτής του Κάστρου.

Οι παραλίες και η πρόσβαση στη θάλασσα αποτελούν κοινωνικά αγαθά. Πρέπει να είναι ελεύθερες για όλους και όχι μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν.

Οι υποδομές του νησιού (ύδρευση, αποχέτευση, στερεά απόβλητα, οδικό δίκτυο, χώροι στάθμευσης, καθαριότητα) είναι σε τραγική κατάσταση χωρίς τους απαραίτητους πόρους, με αποτέλεσμα να απειλείται η υγεία του πληθυσμού, η ποιότητα ζωής του να υποβαθμίζεται και μαζί να υπονομεύεται η οικονομία του, η απασχόληση και το μεροκάματο χιλιάδων εργατών και υπαλλήλων και το εισόδημα των επαγγελματιών που επιβιώνουν από τον τουρισμό.

Χωρίς ποιοτικές υποδομές, χωρίς νερό σε επάρκεια ολόκληρο το εικοσιτετράωρο και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αποχέτευση και διαχείριση των απορριμμάτων που να εγγυάται την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών και την προστασία του περιβάλλοντος, ο τουρισμός υπονομεύεται και το νησί φθείρεται και καταστρέφεται. 

Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε και η λύση είναι η μαζική διεκδίκηση των αναγκαίων πόρων.

Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες αλλά να σκεφτούμε: Κανείς άλλος δεν θα λύσει τα προβλήματα και δεν θα σταματήσει τον κατήφορο παρά μόνον οι Λευκαδίτες με τον ενωτικό και συντονισμένο αγώνα τους.

Οι πολίτες απαιτούν διαχρονικά ελεύθερη παραλία από το ΤΑΟΛ ως το Φάρο και την αμμόγλωσσα, με καθαριότητα, ασφάλεια υγειονομική, εξοπλισμό για θαλάσσια μπάνια και αθλητισμό από το Δήμο Λευκάδας. Ο χώρος του Τουριστικού περίπτερου να παραμείνει κοινόχρηστος και με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους.

Μόνο έτσι θα αναπτυχθεί υγιής τουρισμός που θα ωφελεί τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες

 

Να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ:

  • Να σταματήσει τώρα κάθε ιδιωτικοποίηση στην περιοχή του Κάστρου και αμμόγλωσσας για το Τουριστικό Περίπτερο και το ΤΑΟΛ.
  • Να απομακρυνθεί άμεσα η εταιρεία που στοχεύει ν’ αλλάξει τις χρήσεις
  • Ο Δήμος Λευκάδας να προχωρήσει στην αποκατάσταση και λειτουργία του Τουριστικού περίπτερου με πλήρη σεβασμό προς το περιβάλλον και την αρχική θέση των κτισμάτων χωρίς καμία αλλαγή χρήσης, εντάσσοντας την ανακαίνιση, την συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτισμάτων στο Πράσινο Ταμείο ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν.
  • Να μην αλλάξει το καθεστώς προστασίας της ευρύτερης περιοχής από το Κάστρο έως τη Γύρα και τους Μύλους.
  • Άμεσα να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες και να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση για την προστασία των ακτών του νησιού.
  • Να ληφθούν μέτρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος που κινδυνεύει σοβαρά.

 

Πρώτη προτεραιότητα του Δήμου, της Περιφέρειας και της κρατικής πολιτικής πρέπει να είναι η αποφασιστική βελτίωση των υποδομών. Μόνο έτσι θα στηριχθεί ο τουρισμός, το εισόδημα και η ζωή των συμπολιτών μας.

  • Ζητάμε ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Λευκάδας.
  • Θα κινητοποιηθούμε, θα προσφύγουμε σε κάθε θεσμικό φορέα, θα αγωνιστούμε.
  • Θα συνεργαστούμε με όλους όσους αγωνίζονται σ’ αυτήν την κατεύθυνση, ή θα ενταχθούν στην πορεία, συνεχίζοντας τις πολύμορφες εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις.

 

ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ

ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.

 

ΑΡΑΒΑΝΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ

Φαρμακοποιός, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φαρμακοποιών Λευκάδας-Πρέβεζας

ΑΡΑΒΑΝΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Φαρμακοποιός

ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑΣ ΣΤΑΘΗΣ

Επαγγελματίας

ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Επαγγελματίας τουρισμού

ΔΟΥΒΙΤΣΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

απόφοιτος πληροφορικής -επαγγελματίας

ΖΑΒΕΡΔΙΝΟΣ  ΣΩΤΗΡΗΣ

πρ. πρόεδρος σωματείου ΚΤΕΛ και μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Λευκάδας

ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Οικονομολόγος

ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΣ  ΠΕΤΡΟΣ

Δημ. Σύμβουλος  εργατοτεχνίτης  πρ. Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Λευκάδας

ΘΕΡΜΟΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ

Χημικός  μηχανικός περιβαλλοντολόγος

ΚΑΡΑΜΠΑΛΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Ιατρός – Ναύαρχος ε.α.

ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αντιπρόεδρος ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΚΟΣΜΑΣ  ΠΑΝΟΣ

Επαγγελματίας

ΚΟΨΙΔΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Μουσικός

ΛΑΖΑΡΗΣ  ΤΑΣΟΣ

Ιδιωτικός υπάλληλος

ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ

τ. προϊσταμένη διεύθυνσης νεότερων μνημείων Ιονίων Νήσων

ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ιατρός καρδιολόγος

ΛΟΓΟΘΕΤΗ  ΕΛΕΝΗ

Βιβλιοθηκονόμος

ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ  ΘΕΟΦΙΛΟΣ    

Πρόεδρος της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΠΑΝΟΣ

Επαγγελματίας τουρισμού

ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Επαγγελματίας

ΜΠΟΥΡΣΙΝΟΥ  ΜΑΡΙΑ

Συνταξιούχος ΟΤΕ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Πολιτικός μηχανικός

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ  ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Ιδιωτικός υπάλληλος

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ  ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Αφυπ. Καθηγητής Οπλ. Σκυροδέματος, Πολ. Μηχ. Παν. Θεσσαλίας

ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΗΣ

Εκπαιδευτικός π. Πρ. συλ. Δασκάλων

ΣΤΑΜΑΤΕΛΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

π. Πρ. Εργατικού Κέντρου Λευκάδας – φυσικός

ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Μηχανικός αυτοκινήτων

ΤΣΑΚΑΛΟΣ  ΗΛΙΑΣ

π. Πρ. Δικηγορικού Συλλόγου Λευκάδας

ΦΙΛΙΠΠΑ ΜΑΡΩ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Καθηγήτρια αρχιτεκτονικής  ΕΜΠ

ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

πρ. αντιδήμαρχος  Δ. Λευκάδας – φυσικός

ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ  ΑΝΝΑ

Έμπορος

ΧΑΡΑΜΟΓΛΗ ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ

Βιβλιοπώλης

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας