Εργατικός Αγώνας

Όχι στα δίδακτρα για μεταπτυχιακά!

Η Ενωτική Σπουδαστική Αγωνιστική Κίνηση (Ε.Σ.Α.Κ.) εκφράζει την αντίθεση της στη διαφαινόμενη απόφαση της Συγκλήτου του Παντείου Πανεπιστημίου να βάλει δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, με ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρει:

 

 

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ!

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΎΛΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ!

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα πιθανότατα, θα γίνει συνέλευση της Συγκλήτου του Παντείου Πανεπιστημίου, με σκοπό να μπουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Η συζήτηση για δίδακτρα στο Πάντειο ήταν πάντα στο προσκήνιο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Το 2018 συζητιόταν ήδη η επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά του τμήματος Κοινωνιολογίας. Σήμερα, ενώ η οικονομική κρίση δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί, την στιγμή που η χώρα και ο πλανήτης ταλανίζεται από την πανδημία του κορωνοϊού, η Πρυτανεία σαν τον κλέφτη, συζητάει την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά για όλα τα τμήματα του Παντείου. Το Πάντειο είναι το μόνο πανεπιστήμιοπου ακόμα υπάρχουν δωρεάν μεταπτυχιακά για το σύνολο των τμημάτων, των σχολών και των αντικειμένων.

   Το πτυχίο θα έπρεπε να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Παρόλα αυτά, τα μεταπτυχιακά αποκτούν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στην αγορά εργασίας. Την ίδια στιγμή τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τσακίζονται.

   Η συνθήκη της Μπολόνια (1999) διευκόλυνε τον δρόμο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Τον δρόμο αυτό ακολούθησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, με κύριες τις μνημονιακές, που επέβαλλαν τη μείωση της χρηματοδότησης για την δημόσια παιδεία, τη μεταφορά των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε σεμινάρια/μεταπτυχιακούς κύκλους με επιβολή διδάκτρων σε αυτά, τα πτυχία πολλών ταχυτήτων προσαρμοσμένα στη σημερινή ζούγκλα της αγοράς εργασίας, φτάνοντας ακόμα στο σημείο να ιδρύσουν προπτυχιακό πρόγραμμα στο ΕΚΠΑ με δίδακτρα.

Καταγγέλλουμε την Πρυτανεία που ακόμα μια φορά ευθυγραμμίζεται στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Διεκδικούμε :

-Δημόσια δωρεάν παιδεία, για όλα τα επίπεδα των σπουδών μας

-Αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας

– Πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά

-Διορισμός καθηγητών σε αντιστοιχία με τις ανάγκες των τμημάτων.

-Να μη χαθεί κανένα εξάμηνο.

-Το εκπαιδευτικό υλικό να είναι προσβάσιμο από όλους τους φοιτητές.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΆ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ε.Σ.Α.Κ

Ενωτική Σπουδαστική Αγωνιστική Κίνηση

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας