Εργατικός Αγώνας

«Μετακομίζουν» σε παράγκες χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα

Τον φόβο ότι θα χάσουν το σπίτι τους αισθάνονται αρκετοί Έλληνες, λόγω της σοβαρής απώλειας των εισοδημάτων τους και των χαρατσιών που έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους τα τελευταία χρόνια. Αυτό διαπιστώνεται στο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας που ήρθε στη δημοσιότητα.

Τα στοιχεία προκαλούν σοκ και ανατριχίλα, καθώς καταγράφονται πάνω από 27.000 οικογένειες οι οποίες ζουν πλέον σε παράγκες και καλύβες!

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, «σημαντικός είναι ο αριθμός των νοικοκυριών που έχει υποστεί αρνητική μεταβολή στη στεγαστική του κατάσταση, ενώ αρκετά νοικοκυριά τελούν υπό καθεστώς δυνητικής επισφάλειας ως προς τη δυνατότητα διατήρησής της, είτε λόγω των οικονομικών βαρών επί των ιδιόκτητων κατοικιών τους είτε γιατί διαβιούν σε παραχωρημένες κατοικίες, των οποίων η παραχώρηση δύναται να σταματήσει να υφίσταται»

Η κρίση είχε επίσης ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των νοικοκυριών που διαβιούν σε κατοικίες ενός, δύο και τριών δωματίων, ενώ αντίθετα μειώθηκαν τα νοικοκυριά που διαβιούν σε κατοικίες τεσσάρων δωματίων και άνω.

Είναι προφανές ότι τα στοιχεία αυτά φέρνουν στην επιφάνεια την σκληρή πραγματικότητα που ζουν οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες, από την πολιτική της σκληρής λιτότητας.

Η μετακίνηση των νοικοκυριών σε μικρότερες κατοικίες, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, ερμηνεύεται μόνο εν μέρει από τις μεταβολές στη σύνθεση των νοικοκυριών (αύξηση ολιγομελών νοικοκυριών λόγω διάσπασης συμβίωσης νοικοκυριών δύο και τριών γενεών, αύξησης ζευγαριών με λιγότερα παιδιά, διαζευγμένων, μονογονεϊκών οικογενειών), κατά το υπόλοιπο αποδίδεται -σύμφωνα με την έρευνα- σε οικονομικούς λόγους.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας