Εργατικός Αγώνας

Απέραντος σκουπιδότοπος η Αιγιάλεια

Γράφει ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος.

Καζάνι που βράζει έχει γίνει η Αιγιάλεια καθώς εδώ και μήνες -και συγκεκριμένα από τις 14/2/2018- δεν γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων.

Η κατάσταση, πέρα από την θλιβερή και τριτοκοσμική εικόνα, έχει γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Βουνά από σκουπίδια, έντονη δυσοσμία, τρωκτικά να περιφέρονται στην πόλη… Και αντί να βρεθεί κάποια άμεση και αποτελεσματική λύση, συλλαμβάνονται και οδηγούνται με την διαδικασία του αυτόφωρου πολίτες (ήδη έχουν συλληφθεί δυο γυναίκες και δύο άνδρες) από την επιτροπή αγώνα επειδή δεν επέτρεψαν την παράνομη και χωρίς άδεια είσοδο των απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ Αιγείρας του οποίου η άδεια λειτουργίας έχει λήξει.

Το ιστορικό της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αιγιάλεια έχει να κάνει όπως και σε πολλές άλλες πόλεις με την αδιαφορία-αδράνεια του κράτους, της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών να δώσουν μακροχρόνια λύση σε ένα τόσο μείζον και σχετιζόμενο με την υγεία των πολιτών θέμα.

Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας εξυπηρετούσε τις ανάγκες των δήμων Αιγείρας, Διακοπτού και Ακράτας γιατί αυτές ήταν οι δυνατότητές του με βάση την χωρητικότητά του και γι’ αυτούς τους Δήμους σχεδιάστηκε.

Οι υπόλοιποι δήμοι που συνενώθηκαν με τον “Καποδίστρια“ και αποτέλεσαν μαζί με τους τρείς που αναφέρθηκαν τον Δήμο Αιγιάλειας, είναι ο δήμος Αιγίου, Συμπολιτείας και Ερινεού. Αυτοί οι δήμοι έστελναν τα σκουπίδια σε ΧΥΤΑ εκτός Αιγίου μέσω ιδιωτικών εταιριών και με τεράστιο οικονομικό κόστος για τον δήμο.

Ο ΧΥΤΑ Αιγείρας εν τω μεταξύ παρουσίαζε μεγάλα προβλήματα και είχε σοβαρές ελλείψεις που τον καθιστούσε επικίνδυνο αν δεν γινόντουσαν εργασίες για την αποκατάστασή του .

Ήδη από το 2011 ο γράφων, ως επικεφαλής τότε της “Λαϊκής Συσπείρωσης Αιγιάλειας“, είχε καταθέσει την έκθεση ομάδας επιστημόνων του πανεπιστημίου της Πάτρας για λογαριασμό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Αχαΐας, η οποία διαπίστωνε τεράστιες ελλείψεις και πρότεινε λύσεις για την ομαλή λειτουργία του. Αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Αντί η τότε δημοτική αρχή, αλλά και η επόμενη να δρομολογήσουν έργα αποκατάστασης του ΧΥΤΑ, άφησαν τα πράγματα όπως είχαν και το χειρότερο εναπόθεταν απορρίμματα παρανόμως και από τους άλλους πρώην δήμους εκτός των τριών δηλαδή Διακοπτού, Αιγείρας και Ακράτας για τους οποίους όπως αναφέρθηκα σχεδιάστηκε ο ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Εν τω μεταξύ η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας είχε λήξει από το 2014 και δεν ανανεώθηκε, διότι διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων, ελλείψεων, κακή λειτουργία κλπ. Δόθηκαν όμως κάποιες παρατάσεις για να γίνουν έργα βελτίωσης, που βέβαια ούτε τώρα έγιναν και η τελευταία παράταση έληξε στις 14 /2/2018.

Από τότε η οποιαδήποτε λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας θεωρείται παράνομη.

Αυτό είναι εν ολίγοις το ιστορικό του εφιάλτη των σκουπιδιών του δήμου Αιγιάλειας για τους μη γνωρίζοντες.

Η συνέχεια αφορά την φάση που δεν υπάρχει χώρος πουθενά εντός γεωγραφικών ορίων της Αιγιάλειας για εναπόθεση των απορριμμάτων, αφού ο ΧΥΤΑ Αιγείρας δεν μπορούσε να δεχτεί πια ούτε ένα σκουπίδι.

Από τις 14/2/2018 η Αιγιάλεια δημιουργεί βουνά από σκουπίδια που αναπτύσσονται σε ύψος και πλάτος και δεν μεταφερόντουσαν πουθενά.

Οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας συγκροτούν επιτροπή αγώνα με τεράστια συμμετοχή και με βάρδιες δεν επιτρέπουν την εναπόθεση σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Αιγείρας που είναι ήδη σε θλιβερή κατάσταση με διαρροές επικίνδυνων αποβλήτων στο περιβάλλον και απαιτούν να γίνουν έργα αποκατάστασης .

Εν τω μεταξύ αναπτύσσονται πολύμορφες δραστηριότητες από την επιτροπή αγώνα. Το αποκορύφωμα ήταν το μεγάλο συλλαλητήριο στις 7 Μάη του 2018 μια πραγματική λαοθάλασσα αγανακτισμένων πολιτών που απαιτούσαν την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων. Παράλληλα, ήταν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν λύσεις για την οριστική επίλυση του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς την παράδοσή τους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Μπροστά σε αυτή την αδιέξοδη και επικίνδυνη κατάσταση και υπό την πίεση των ξεσηκωμένων πολιτών, “ξύπνησε” η κυβέρνηση και η Περιφέρεια και προσπαθούν να προωθήσουν κάποιες ποσότητες σκουπιδιών σε ΧΥΤΑ πέντε γειτονικών πόλεων, συναντώντας και εκεί όμως αντιδράσεις.

Εν τω μεταξύ το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να κηρύξει όλο τον δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε αντίθεση με την θέληση του δημάρχου να εξαιρεθούν οι τρείς δήμοι που ανήκει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, θεωρώντας ότι αυτοί θα πρέπει να εναποθέσουν τα σκουπίδια τους εκεί έστω και αν ο ΧΥΤΑ δεν έχει άδεια λειτουργίας(!).

Εν τω μεταξύ η αποκομιδή που γίνεται τώρα υπολείπεται της παραγόμενης ποσότητας και το Αίγιο παραμένει σκουπιδότοπος παρά την “ψευτολύση“ που υποτίθεται επιβλήθηκε από την κεντρική διοίκηση.

Ο δήμαρχος κωλυσιεργεί να εκτελέσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και το αποκορύφωμα που οδήγησε στην ιδιαίτερα έκρυθμη κατάσταση και τις συλλήψεις πολιτών ήταν ότι επιχείρησαν να μπουν απορριμματοφόρα στον χωρίς άδεια λειτουργίας ΧΥΤΑ Αιγείρας και συνάντησαν την δικαιολογημένη αντίσταση των πολιτών.

Αυτές οι εξελίξεις είναι αποτελέσματα των πολιτικών των κυβερνήσεων, της τωρινής και των προηγούμενων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που δεν βάζουν σε προτεραιότητα την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά έχουν σαν μόνιμο προσανατολισμό την παράδοση του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δίνουν λύσεις με κρατικό σχεδιασμό και διαχείριση που θα ανακουφίσει τον δημότη από την λεηλασία των ιδιωτικών εταιριών που θησαυρίζουν μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Γι’ αυτό οι αγωνιζόμενοι Αιγιαλείς δεν περιορίζονται μόνο στην αποκομιδή που είναι άμεσο και ζωτικής σημασίας θέμα και πρέπει να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του δήμου Αιγιάλειας χωρίς εμπλοκή ιδιωτικών εταιριών, αλλά απαιτούν το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας και την περιβαλλοντολογική αποκατάστασή του και τον σχεδιασμό για την οριστική επίλυση του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων με ευθύνη και δαπάνη κατασκευής και λειτουργίας από την κεντρική διοίκηση.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας