Εργατικός Αγώνας

1.000.000 παιδιά πεθαίνουν μια μέρα μετά τη γέννηση τους

Συγκλονίζουν τα στοιχεία που δημοσιεύει η Unicef σχετικά με την παiδική θνησιμότητα. Η έκθεση προόδου 2014 «Δέσμευση για την Παιδική Επιβίωση: Η Ανανέωση μιας Υπόσχεσης» δείχνει ότι στις πρώτες 28 ημέρες της ζωής τους τα νεογέννητα είναι περισσότερο ευάλωτα, με σχεδόν 2,8 εκατομμύρια βρέφη να πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ένα εκατομμύριο εξ αυτών δεν ζουν καν για να δουν τη δεύτερη ημέρα της ζωής τους.

Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν εύκολα να προληφθούν με απλές, χαμηλού κόστους παρεμβάσεις, πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη γέννηση.

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα και μεταξύ πλούσιων και φτωχών στην αφομοίωση και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που είναι διαθέσιμες για τις έγκυες και τα μωρά τους. Κάπως έτσι εξηγείται, επομένως, το ότι οι χώρες που εμφανίζουν κάποιους από τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων νεογνών είναι η Αιθιοπία (84.000 θάνατοι, 7% κάλυψη), το Μπαγκλαντές (77.000 θάνατοι, 27%), η Νιγηρία (262.000 θάνατοι, 38%) και η Κένυα (40.000 θάνατοι, 42%).

Το ίδιο διάστημα στην Ελλάδα η παιδική θνησιμότητα στα παιδιά κάτω των πέντε ετών σημειώνει μείωση κατά 65% και ετήσιο ρυθμό μείωσης 4,5%. Η αντίστοιχη παγκόσμια μείωση είναι 49% και ο ετήσιος ρυθμός μείωσης 3%.

Τα στοιχεία της έκθεσης για την Ελλάδα δείχνουν χαμηλά ποσοστά και στη νεογνική και βρεφική θνησιμότητα σε σχέση με τα παγκόσμια ποσοστά. Όσον αφορά στη νεογνική θνησιμότητα, στην Ελλάδα σημειώθηκαν εννιά θάνατοι κατά τον πρώτο μήνα της ζωής ανά 1.000 ζώντα νεογνά το 1990 και 3 το 2013. Τα αντίστοιχα παγκόσμια ποσοστά είναι 33 το 1990 και 20 το 2013.

Σχετικά με τη βρεφική θνησιμότητα σημειώθηκαν στην Ελλάδα 11 θάνατοι κατά το πρώτο έτος της ζωής ανά 1.000 ζώντα βρέφη το 1990 και 4 το 2013. Τα αντίστοιχα παγκόσμια ποσοστά είναι 63 το 1990 και 34 το 2013

Στα βασικά ευρήματα της έκθεσης περιλαμβάνονται:

Περίπου οι μισές από όλες τις γυναίκες, δεν λαμβάνουν τις τέσσερις συνιστώμενες ελάχιστες προγεννητικές επισκέψεις φροντίδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού ευθύνονται για περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των θανάτων νεογνών σε όλο τον κόσμο. Το 2012, το 1 στα 3 μωρά (περίπου 44 εκατομμύρια) ήλθαν στον κόσμο χωρίς την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.
«Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι οι πιθανότητες επιβίωσης ενός βρέφους αυξάνονται δραματικά όταν η μητέρα του έχει διαρκή πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού,» δήλωσε η Geeta Rao Gupta, Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας