Εργατικός Αγώνας

Έκθεση για το απάνθρωπο καθεστώς στα κέντρα κράτησης μεταναστών

Aπάνθρωπες και απαράδεκτες έκρινε τις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές όσον και στα κέντρα κράτησης των μεταναστών η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε.

Στο κείμενο της έκθεσης καταγγέλλεται ένα καθεστώς ατιμωρησίας για τα όργανα επιβολής του νόμου.
Αναφερόμενη στις «απαράδεκτες» συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών, η CPT στην έκθεση αυτή αναφέρει ως παράδειγμα ότι σε αρκετούς σταθμούς, δύο ή περισσότερες γυναίκες κρατήθηκαν επί μήνες σε ένα σκοτεινό, μουχλιασμένο και ερειπωμένο κελί, χωρίς να τους δίνεται καμιά ευκαιρία για υπαίθρια άσκηση ή να έχουν επαρκείς υποδομές υγιεινής.

Επιπλέον, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη όσον αφορά τις καταγγελίες για κακομεταχείριση μεταναστών και κρατουμένων από τα όργανα της τάξης στην Ελλάδα. Η CPT καταγγέλλει ένα καθεστώς ατιμωρησίας για τα όργανα επιβολής του νόμου.

Στην ίδια έκθεση η CPT εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτική όσον αφορά τη μεταχείριση των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών.
Κρίνει ότι οι εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας στην Αθήνα, για τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες είναι ακατάλληλες και δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για την κράτηση ανηλίκων.

Ενώ σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές του Κορυδαλλού αντιστοιχούσαν μόνο δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι για την επίβλεψη 400 κρατουμένων.
Σχετικά στις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, η έκθεση επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για την αποσυμφόρηση των κρατουμένων σ’ αυτές.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας