Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

Στο χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στη λιτότητα και τις μειώσεις μισθών μπήκαν οι εργαζόμενοι της Βρετανίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων Trade Unions Congress (TUG).

Το Σάββατο 18/10/2014 χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο Λονδίνο διαμαρτυρόμενοι για την μείωση των μισθών, κατά 50 λίρες (63 ευρώ) την εβδομάδα σε μια περίοδο που τα στοιχεία δείχνουν πως η οικονομία της χώρας πάει καλά.

Φωνάζοντας πως «Η Βρετανία χρειάζεται αύξηση μισθών», οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, βγήκαν στους δρόμους συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις μιας ολόκληρης εβδομάδας.

Η αρχή είχε γίνει την Δευτέρα 13/10 όταν οι εργαζόμενοι στο βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας (NHS) έκαναν στάση εργασίας για τέσσερις ώρες, ζητώντας αυξήσεις μισθών.

Η συνέχεια γράφτηκε την Τετάρτη 15/10 από τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα που πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία εναντίον του παγώματος των μισθών και της μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι Βρετανοί δεν συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια να διεκδικούν τα δικαιώματα τους στον δρόμο. Στην πραγματικότητα, οι τελευταίες κινητοποιήσεις στους δρόμους του Λονδίνου είχαν γίνει το 1982, επί των ημερών της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Όμως, τα προβλήματα ανάγκασαν τους εργαζόμενους να αλλάξουν αυτές τις «συνήθειες». Ιδιαίτερα, μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας για νέα μείωση του ποσοστού της ανεργίας, στο 6%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 2006, την ώρα που ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 3% το 2014.

IMAGE Οι εν δυνάμει δολοφόνοι
Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020
Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης. Ο 27χρονος Βασίλης Μάγγος δεν ζει πια ανάμεσά μας. Ο ενεργός πολιτικά και κοινωνικά συμπολίτης μας, είχε ξυλοκοπηθεί άγρια, έξω από το δικαστικό μέγαρο του Βόλου, στις 14-6-2020 από δυνάμεις των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ. >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ