Εργατικός Αγώνας

Τώρα είναι η ώρα της αποφασιστικής μάχης. Όλοι στην απεργία της Δευτέρας 11/10

Ανακοίνωση της Επιτροπής Παιδείας της Κίνησης Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας.

Πάνε μήνες από τότε που ο υπουργικός οδοστρωτήρας διάλυσης της εκπαίδευσης συναντά το τείχος υπεράσπισης του δημοσίου σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Το τείχος στήθηκε από εμάς τους εκπαιδευτικούς, που αντιλαμβανόμαστε τους σχεδιασμούς μιας πολιτικής που θέλει το σχολείο έρμαιο των ιδιωτών χρηματοδοτών, από τους οποίους θα εξαρτάται ακόμα και η θέρμανση, τα λειτουργικά έξοδα και εν γένει ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός των σχολείων μας.

Αντιλαμβανόμαστε τους σχεδιασμούς που θέλουν να κατηγοριοποιήσουν τα δημόσια σχολεία, να τα χωρίσουν με βάση τις τσέπες των γονιών σε «σχολεία ελίτ» και «σχολεία δευτεροτρίτης κατηγορίας», για τους πολλούς, για τους φτωχούς, για όσους προορίζονται να γίνουν φθηνοί εργάτες. Αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο από τη διάρρηξη του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, των αναλυτικών προγραμμάτων, των βιβλίων. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά περνάνε μέσα από την αξιολόγηση, ως οργανικό κομμάτι του παραπάνω σχεδιασμού.

Μια αξιολόγηση που επιδιώκει να έχει τον εκπαιδευτικό σκυφτό, να δαπανά ατελείωτες εργατοώρες σε -άσχετες με τα διδακτικά και παιδαγωγικά του καθήκοντα- γραφειοκρατικές υποχρεώσεις. Στο σχολείο της αγοράς ο δάσκαλος πρέπει να νιώθει ανασφαλής και φοβισμένος, για να αναπαράγει την υποτέλεια.

Μια αξιολόγηση που δεν έχει καμία σχέση με την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου. Δε χρειάζεται άλλο επιχείρημα, από τις πρόσφατες δηλώσεις της Κεραμέως. Άλλη μια χρονιά τραγικών ελλείψεων και κενών και το υπουργείο αντί να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών και των σχολείων, αποδίδει τα κενά στις εγκυμονούσες συναδέλφους, στους συναδέλφους με αναρρωτικές άδειες. Μην αρρωσταίνεις, συνάδελφε! Μη γεννάς, συναδέλφισσα! Δημιουργείς κενά και τα κενά είναι… χρήμα. Αυτοί μιλάνε για αναβάθμιση του σχολείου μέσα από την εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου. Τραγική ειρωνεία!

Οι αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις έχουν ήδη αποκαλυφθεί. Το σκληρό πρόσωπο αυτής της πολιτικής έχει ήδη φανερωθεί. Τώρα φανερώθηκε σε όλη της την έκταση και η αντιδημοκρατική οδός μέσα από την οποία -δια πυρός και σιδήρου- το υπουργείο θέλει να επιβάλλει τους σχεδιασμούς του.

Αντιδημοκρατική, γιατί αγνοεί την συντριπτική πλειοψηφία, το 90% του κλάδου που ψήφισε απορρίπτοντας δια της υπογραφής του τους αντιεκπαιδευτικούς και επικίνδυνους σχεδιασμούς. Αφού απείλησε στον αέρα, στοχεύοντας στον φόβο σχετικά με τις συνέπειες κι αφού οι έωλες απειλές έπεσαν στο κενό, πρόσβαλε δικαστικά τις ίδιες τις αποφάσεις μας. Και αφού είδε ότι και πάλι δε μας κάμπτει, επέσπευσε τις διαδικασίες εκδίκασης της έφεσης, η οποία είχε οριστεί για τις 25/1/22. Τις έτρεξε με βάση τον κατάπτυστο νόμο Χατζηδάκη και ορίστηκε δικάσιμος για την Δευτέρα 11/10, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ο αντιδημοκρατικός κατήφορος δεν έχει πάτο. Με την ίδια σπουδή έσπευσε να κάνει αγωγή εναντία στην απόφαση της ΑΔΕΔΥ για επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής των εκπαιδευτικών.

Τη Δευτέρα, την ώρα που θα δικάζεται ένας ολόκληρος κλάδος, την ώρα που θα δικάζεται το ίδιο το δημόσιο σχολείο, εμείς θα δίνουμε την απάντηση μας απεργώντας. Σε αυτή τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς! Σε αυτή τη μάχη δεν μπορεί να λείψει κανείς! Να στείλουμε το μήνυμα ότι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές οι γονείς είμαστε χιλιάδες και θα πούμε εμείς την τελευταία λέξη. Να στείλουμε το μήνυμα ότι το δικαίωμα στην μόρφωση για όλα τα παιδιά και η αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών δεν συνθλίβονται στις συμπληγάδες των εκφοβισμών και των κατά παραγγελία δικαστικών αποφάσεων, δεν κονιορτοποιούνται στις λογικές των σχολείων-μαγαζιών και δε διαλύονται στη χαρτούρα της «αξιολόγησης».

Θα βγούμε νικητές!

  • Κάτω τα χέρια από το δημόσιο σχολείο
  • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία

 

Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Δευτέρα 11/10. Όλοι τη Δευτέρα στις 11.30 στο Εφετείο (Λεωφόρος Αλεξάνδρας) και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη

 

Προχωράμε! Θα νικήσουμε!

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας