Εργατικός Αγώνας

Οι θεσμοί επανέρχονται στην Αθήνα μαζί με το λογαριασμό

Το πολυσυζητημένο Γιούρογκρουπ της 20ης Φλεβάρη ολοκληρώθηκε χωρίς οριστική συμφωνία, αλλά μόνο ένα γενικό περίγραμμα που περιέχει κυρίως τα επώδυνα μέτρα και δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διαχειριστεί πολιτικά τα συμβιβασμό της και την αποδοχή επώδυνων αντιλαϊκών μέτρων, παρά την κόκκινη γραμμή που υποτίθεται είχε χαράξει και σύμφωνα με την οποία δεν θα ψήφιζε ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα.

Συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να νομοθετήσει τώρα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία θα ισχύσουν από το 2019, το ύψος τους θα είναι 3,6 δις. Ευρώ και τα οποία θα προέλθουν από αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών. Η αύξηση των φόρων θα προέλθει από την πολυσυζητημένη μείωση του αφορολόγητου και θα αποδώσει πόρους 0,75% του ΑΕΠ και από τη μείωση 1.400.000 παλαιότερων συντάξεων, που θα αποδώσει επίσης 0,75% του ΑΕΠ. Η μείωση θα προέλθει από τη σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε βάθος πέντε ετών. Θα φτάσει δε το 10-30% του ύψους της σύνταξης. Το υπόλοιπο ποσό ως στα 3,6 δις θα προέλθει από κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Η συμφωνία προβλέπει την νομοθέτηση ελαφρύνσεων αντίστοιχου ύψους και η κυβέρνηση προτείνει να προέρθουν από μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το κουαρτέτο ζητά να γίνει μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, κυρίως δηλαδή να ωφεληθούν τα μεγάλα εισοδήματα.

Είναι προφανές ότι η συμφωνία αυτή χρησιμοποιεί το μαστίγιο και το καρότο, μόνο που το καρότο δεν είναι υποχρεωτικό παρά μόνο όταν η οικονομική διαχείριση αποδώσει πλεονάσματα μεγαλύτερα του 3,5%. Το σύνολο των νομοθετημένων μέτρων, περικοπών και ελαφρύνσεων θα υλοποιούνται συνολικά και αν δεν καλυφθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%, τότε θα μειώνονται οι ελαφρύνσεις κατά το πόσο που το πλεόνασμα υπολείπεται.

Οι εκκρεμότητες για να εφαρμοστεί αυτό το γενικό πλαίσιο είναι πολλές και αναμένεται να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση μαζί με τα κλιμάκια του κουαρτέτου μετά τον ερχομό τους στην Αθήνα. Στο βαθμό που όλα αυτά συμφωνηθούν θα καθοριστεί το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Από ότι όλα δείχνουν θα παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ για μια τριετία τουλάχιστον ως το 2021, ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αργότερα θα μειωθούν.

Η ψήφιση των νέων αντιλαϊκών μέτρων θα αυξήσει κατακόρυφα την δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση γι αυτό και προετοιμάζει το προπαγανδιστικό περιτύλιγμα της συμφωνίας. Επειδή δεν μπορεί να αποκρύψει την αποδοχή των αντιλαϊκών μέτρων χρησιμοποιεί ως προπαγανδιστική αιχμή το «ουδέτερο δημοσιονομικό ισοζύγιο» που υποτίθεται ότι θα υπάρξει αφού θα εφαρμόζονται πέραν των αντιλαϊκών μέτρων και μέτρα ανακούφισης αντίστοιχου ύψους. Κατά την κυβέρνηση για κάθε ευρώ αντιλαϊκών φόρων και περικοπών συντάξεων θα υπάρχει ένα ευρώ μέτρων ελάφρυνσης ώστε οι επιβαρύνσεις να εξουδετερώνονται από της ελαφρύνσεις.

Έγινε αυτό που αναμενόταν, η υποχώρηση της κυβέρνησης και η αποδοχή των απαιτήσεων του κουαρτέτου, που άμεσα θα ολοκληρωθεί αφού η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι ικανή για τίποτα περισσότερο από την αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών.

Ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του ένα νέο Γολγοθά αντιλαϊκών μέτρων που θα ισχύσουν μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου και που προστίθενται σε όλα αυτά που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα. Είτε τα ονομάσει κάποιος νέο μνημόνιο ή συμπληρωματικό του τρίτου μνημονίου δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας. Τα μνημόνια θα συνεχιστούν και μετά το 2018 για αρκετά χρόνια, δεν πρόκειται να τελειώσουν άμεσα. Η δε αντιλαϊκή πολιτική, έστω και χωρίς τη μορφή του μνημονίου, θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες. Ο λαός δεν μπορεί να περιμένει ουσιαστική βελτίωση της ζωής του σε αυτές τις συνθήκες. Δεν πρόκειται να τον απαλλάξει από την πολιτική αυτή καμία κυβέρνηση ούτε η σημερινή ούτε η επόμενη, μονοκομματική ή συνεργασίας. Μόνο με την ενότητα και τον αγώνα του με στόχο την ανατροπή των μνημονίων και του συνολικού θεσμικού και πολιτικού πλαισίου που εγκατέστησαν στη χώρα, για την ήττα των αστικών πολιτικών δυνάμεων και της αστικής πολιτικής μπορεί να δοθεί διέξοδος.

 

                                                                                                     Τ.Κ.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας