Εργατικός Αγώνας

Χαιρετισμός της ΚΚ-ΕΑ στο Συνέδριο του ΝΑΡ

Αγαπητοί σύνεδροι, η «Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας» χαιρετίζει το συνέδριο σας και εύχεται ολόψυχα επιτυχία στις εργασίες του.

Η σύγκληση του συνεδρίου σας, διεξάγεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το κομμουνιστικό και ριζοσπαστικό κίνημα, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Ο καπιταλισμός εξέρχεται από την πρωτοφανούς έκτασης κρίση που ξέσπασε το 2007 – 2008, με όπλο την βίαιη επίθεση σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων μέσω της εφαρμογής δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών που οδήγησαν σε άγριες περικοπές των κοινωνικών δαπανών, στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, ενώ από την άλλη, υπήρξε μια πρωτοφανής κινητοποίηση κεφαλαίων τρισεκατομμυρίων ή και δεκάδων τρισεκατομμυρίων ευρώ που κατευθύνθηκαν στη διάσωση του καταρρέοντος τραπεζικού συστήματος, το οποίο αποδείχθηκε το πιο ευάλωτο τμήμα του κεφαλαίου στην επέλαση της οικονομικής κρίσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι το κρατικό χρέος των ΗΠΑ από 11 τρις. δολάρια το 2007, το 2016 εκτινάχθηκε σε περισσότερο από 20 τρις. δολάρια το 2016 με αυξητική τάση, ενώ οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι εάν αυτό ξεπεράσει τα 22 τρις. θα καταστεί μη διαχειρίσιμο.

Σύμφωνα επίσης με πρόσφατα στοιχεία, το παγκόσμιο ιδιωτικό και κρατικό χρέος, ανήλθε το Σεπτέμβρη του 2017 στο ιλιγγιώδες ποσό των 226 τρις. δολαρίων και αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο που απειλεί να βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε νέο κύκλο ύφεσης και κρίσης.

Την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια που προκλήθηκε από τις άγριες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια – και θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται και την επόμενη περίοδο – δεν μπόρεσε να την εκμεταλλευτεί το κομμουνιστικό και ριζοσπαστικό κίνημα για να σχηματίσει τις γραμμές άμυνας ενάντια στο επελαύνον κεφάλαιο και να αντεπιτεθεί στη βάση ενός προγράμματος βαθιών ριζοσπαστικών αλλαγών, που θα αμφισβητούσαν την κυριαρχία του ιμπεριαλισμού, αλλά και την καπιταλιστική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας των σύγχρονων εθνών.

Σχεδόν αποκλειστικά ωφελημένη από την οικονομική κρίση, σε Ευρώπη και Αμερική, υπήρξε η άκρα και φασιστική δεξιά, η οποία αύξησε την επιρροή της σε λαϊκά και μικροαστικά στρώματα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης αποτελεί σήμερα μια υπολογίσιμη πολιτική δύναμη.

Εδώ βρισκόμαστε σήμερα.

Και διό λόγια για τα καθ’ ημάς.

Η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες, όπου η λαϊκή αντίδραση ενάντια στα σαρωτικά μέτρα λιτότητας κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση, απ’ ότι σε άλλες χώρες.

Την περίοδο 2010 – 2012 διαμορφώνεται ένα αυθόρμητο ριζοσπαστικό κίνημα, που αγκάλιασε εκατοντάδες χιλιάδες λαού και απείλησε σοβαρά την σταθερότητα του αστικού πολιτικού και κοινωνικού συστήματος.

Τα τρία αυτά χρόνια, αποτελούν σταθμό στην ιστορία του μεταπολεμικού εργατικού και λαϊκού κινήματος, και από την άποψη αυτή, θα πρέπει να αντληθούν σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα από την ορμητική είσοδο στην ταξική πάλη ενός σημαντικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας αφ΄ ενός, αλλά και τη διάψευση των λαϊκών προσδοκιών για χάραξη μιας διαφορετικής πορείας της χώρας, έξω από τα ευρωενωσιακά και ατλαντικά δεσμά και την εξουσία του κεφαλαίου αφ’ εταίρου.

Στο σημείο αυτό ένα μόνο. Το γεγονός ότι τη σφραγίδα στο ελπιδοφόρο αυτό κίνημα, την έβαλαν οι ποιο συντηρητικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες το ποδηγέτησαν και το υπονόμευσαν, μέσω της κυβέρνησης της «Πρώτη Φορά Αριστερά»… μία κυβέρνηση η οποία αποδείχτηκε δυνάστης και νεκροθάφτης της λαϊκής αναγέννησης, πρέπει να προβληματίσει σοβαρά όλους όσους επαγγέλλονται το σοσιαλιστικό και κομμουνιστικό αύριο της χώρας για τη δυναμική του πολιτικού τους προτάγματος στην ελληνική κοινωνία.

Με τις επισημάνσεις αυτές, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο συνέδριο σας.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας