Εργατικός Αγώνας

Για την περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στη Λακωνία

Γράφει ο Βασίλης Καλαματιανός.

Στις 29 και 30 Αυγούστου ο Δ. Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποίησε περιοδεία στο νομό Λακωνίας. Παραβρέθηκε σε εκδήλωση για το Μ. Σταθάκη λοχαγό του ΕΛΑΣ, στην περιοχή των Μολάων εκεί που τον Απρίλη του 1944 εξοντώθηκε ο Φ. Κρέζ στρατηγός των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Ξεναγήθηκε στο σπίτι του Γιάννη Ρίτσου στη Μονεμβάσια, είχε συναντήσεις με φορείς της περιοχής και με το Δήμαρχο της Σπάρτης μίλησε στην πλατεία της πόλης.

Σύμφωνα με το Ριζοσπάστη 1-2/Σεπτέμβρη, ανάφερε: ‘’ Η χρονιά που διανύουμε είναι ξεχωριστή‘’ ‘’το κόμμα μας γιορτάζει τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του‘’ ‘’Ανοίγουμε πλατιά συζήτηση, αυτή θέλουμε να ανοίξουμε και δω στη Λακωνία στη Σπάρτη με τους εργαζομένους ‘’.

Η παρουσία και πολύ περισσότερο συναντήσεις και ομιλία αρχηγού κόμματος στην όποια περιοχή αποτελεί γεγονός: τι έκανε, τι είπε, τι σηματοδότησε η παραμονή στο χώρο. Το ίδιο, ίσως και περισσότερο είναι η παρουσία Γ.Γ. του ΚΚΕ στη Λακωνία, γιατί δεν γίνεται συχνά.

Ας ανοίξουμε λοιπόν τη συζήτηση αναφέροντας κατ’ αρχήν, τι έκανε και τι δεν έκανε. Σωστή ήταν η παρουσία στα αποκαλυπτήρια του μνημείου στην περιοχή των Μολάων, η επίσκεψη στη Νεάπολη και στη Μονεμβάσια, στο σπίτι του Γιάννη Ρίτσου. Ωστόσο, μπορεί να δοθεί κάποια εξήγηση ή δικαιολογία γιατί δεν άφησε, δυο λουλούδια στο Μνημείο των 118; Βρίσκεται 50 μέτρα από την πλατεία που μίλησε. Αυτοί ήταν κομμουνιστές, ΕΑΜΙΤΕΣ, ΕΠΟΝΙΤΕΣ και ορισμένοι απλοί εργαζόμενοι. Δεν είχε προσφέρει ο Κομμουνιστής γιατρός Καρβούνης; Ο Δικηγόρος Γιατράκος μέλος της ΝΕ του ΕΑΜ και οι άλλοι ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί με τη θυσία τους; Απλά ήταν απρέπεια.  

Ο Δ. Κουτσούμπας συνέδεσε την παρουσία του με τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Στη Λακωνία δεν υπήρχε το ΚΚΕ; Γιατί δεν έκανε ούτε μια αναφορά; Ίσως ισχυρισθεί ο ίδιος ή κάποιοι άλλοι ότι λίγο νωρίτερα είχε οργανώσει εκδήλωση η τοπική οργάνωση. Μα και σ’ αυτή δεν υπήρξαν αναφορές. Ήταν μια εκδήλωση για το Γιάννη Ρίτσο με ομιλήτρια από το πολιτιστικό τμήμα της ΚΚΕ και καλλιτεχνικό πρόγραμμα . Δεν υπάρχει αντίρρηση για τις όποιες τιμές μνήμης στο Γιάννη Ρίτσο, υπήρξε υπόδειγμα, ήταν τεράστιος και παγκόσμιος. Δεν ήταν όμως ο μόνος.

Μπορεί να υπάρξει ισχυρισμός ότι σε κεντρική ομιλία δεν ταιριάζουν τέτοιες αναφορές. Δε χωράει τέτοιος ισχυρισμός αφού ήταν στα πλαίσια των 100 χρόνων. Αλλά έστω δεν έγινε καμία αναφορά στην ομιλία στην Πλατεία Σπάρτης, ήταν στη Λακωνία δυο ημέρες δε μπορούσε να δώσει μια δήλωση για τη δράση των οργανώσεων του ΚΚΕ σ αυτό το χώρο; Ότι υπήρξαν από τα πρώτα χρόνια Οργανώσεις του κόμματος π.χ. στη Σπάρτη, το Γύθειο, στις Κροκεές, την Τρύπη στην περιοχή της Μελιτίνης και αλλού που δρούσαν νόμιμα ή παράνομα. Ότι υπήρξαν Ακροναυπλιώτες, Μακρονησιώτες, φυλακισμένοι μέχρι το 1964 και εξόριστοι μέχρι το 1961 και στη συνέχεια την περίοδο της δικτατορίας. Ότι η δράση του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού στην Πελοπόννησο ξεκίνησε από τη Λακωνία, ότι μετά την ήττα του ΔΣ δεν υπήρξε διέξοδος; Πνευματικοί άνθρωποι όπως ο Βρεττάκος, η Δαμιανάκου, ο Περιγιάλης; Για τις μαζικές εκτελέσεις και τα καμένα χωριά πχ τον Άγιο Δημήτρη, τη Ζούπενα, την Αράχωβα, την Τρύπη.

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα ήταν προεκλογικού χαρακτήρα. Σωστά είναι όσα αναφέρθηκαν–καταγγέλθηκαν για την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για τις μέχρι τώρα ευθύνες για τις πολιτικές που εξαγγέλλουν. Ωστόσο, δεν έκανε καθαρή τη θέση του ΚΚΕ για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Το Μάη του 2019 θα έχουμε εκλογές οπωσδήποτε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αποδέσμευση από το ευρώ και την ΕΕ είναι τώρα ή στο σοσιαλισμό; Πάντως τα μνημόνια και οι αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ είναι τώρα. Για να μην κατηγορηθούμε ότι διαστρεβλώνουμε τις θέσεις τις ηγεσίας του ΚΚΕ ρωτάμε: Ισχύουν παλαιότερες δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα ‘’αν βγούμε τώρα από το ευρώ θα πεινάσουμε‘’; Ότι αποδέσμευση τώρα συμφέρει ορισμένα μονοπώλια και ότι το λαό συμφέρει όταν στην Ελλάδα θα έχουμε εργατική εξουσία; Εμείς ξέρουμε, απαιτούνται όμως σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις.

Αναφορές που σχετίζονται με τη Λακωνία

‘’ Η επόμενη μέρα του δήθεν τέλους των μνημονίων είναι για τους εργάτες που δεν ξέρουν τί θα πει συλλογική σύμβαση, εργασιακό δικαίωμα, κοινωνική ασφάλιση, όπως συμβαίνει στις μεγάλες μονάδες τροφίμων και στο νομό σας, όπου απασχολούνται εκατοντάδες εργάτες και εργάτριες. Είναι εδώ και για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος φέτος έσπασε ρεκόρ.

Όμως τα ρεκόρ στον τουρισμό μεταφράζονται σε κέρδη για τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις και εδώ στη Λακωνία ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν μερικούς μήνες το χρόνο με τσακισμένα μεροκάματα, οι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι φυτοζωούν, οι λαϊκές οικογένειες και τα νέα παιδιά δε μπορούν να κάνουν διακοπές παρά λίγες μέρες το χρόνο’

Μάλιστα για τις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου, δίνονται τεράστια κονδύλια όπως τα εκατομμύρια που διατέθηκαν για την επέκταση του λιμανιού του Γυθείου για να έχουν πρόσβαση τα κρουαζιερόπλοια ή την εμβάθυνση του λιμανιού της Μονεμβάσιας για να αράζουν τα πολυτελή γιοτ.

Αναφέρθηκε ακόμη στις χαμηλές τιμές στο ελαιόλαδο και την ελιά κ.α.

Το ζήτημα με τους νέους δασικούς χάρτες που επηρεάζει περιοχές κύρια της Μάνης και του Γερακίου. Ακόμη για προβλήματα στο χώρο της υγείας και της παιδείας όπου έκανε τη διαπίστωση ότι ”απαγορευτική κινδυνεύει να γίνει ακόμη και η φοίτηση στο Δημοτικό αφού σχολικές μονάδες έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν και έτσι μικρά παιδιά αναγκάζονται να μετακινούνται μεγάλες αποστάσεις 20 και πάνω χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας τους’’.

Εκτιμώντας τα όσα είπε για το νόμο, με τους πιο επιεικής όρους μπορούμε να πούμε ότι ήταν βέβαια στα πλαίσια της γενικής πολιτικής του ΚΚΕ σήμερα, χωρίς γνώση των ζητημάτων που αναφέρθηκε, χωρίς επεξεργασίες αγνοώντας σημαντικές ιδιαιτερότητες του χώρου. Ιδιαιτερότητες που η προβολή τους μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη διεκδικήσεων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Γιατί καπιταλισμός είναι και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι όλα ίδια. Ας δούμε ορισμένα στοιχεία από το κατά κεφαλήν εισόδημα:

  • Η Ελλάδα έχει το 56,4% της ΕΕ, το 43% της Γερμανίας
  • Η Λακωνία έχει το 59% της Αττικής, το 80% της Μεσσηνίας
  • Η κοινωνική σύνθεση στο νομό είναι πολύ ευνοϊκή για συσπείρωση δυνάμεων σ ένα πλαίσιο αναπτυξιακών στόχων και αντιμονοπωλιακής δράσης , αφού αν αφαιρεθεί ένα 5‰(τοις χιλίοις), οι άλλοι μπορεί να έχουν κοινό όφελος
  • Κυρίαρχο πρόβλημα και για τη Λακωνία είναι η μείωση και γήρανση του πληθυσμού. Το Δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι μόνο η εγκατάλειψη των χωριών. Το Γύθειο, το δεύτερο κέντρο του νομού τα τελευταία 50 χρόνια έχει χάσει το μισό πληθυσμό του, έχουν μείνει 4,500 κάτοικοι. Γι’ αυτό τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων αυτού του διαστήματος, της Δεξιάς και του κέντρου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που θεωρούσαν δεδομένη την εκλογική πελατεία ή χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Ευθύνες για το τρίχρονο διάστημα 2015-18 έχει και η σημερινή κυβέρνηση.
  • Επόμενα, το πρόβλημα με τα παιδιά του Δημοτικού , δεν ωφείλεται σε έλλειψη σχολικών κτιρίων, κάθε άλλο, ούτε στην έλλειψη δασκάλων. Τα σχολεία κλείνουν λόγο έλλειψης παιδιών. Εκτός και αν ο Δ. Κουτσούμπας θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργεί σχολείο με 1-2-3 παιδιά.
  • Για νέους δασικούς χάρτες, υπάρχει πρόβλημα γενικά όχι όπως το αναφέρει ο Δ. Κουτσούμπας, που έβαλε στην ίδια κατηγορία εντελώς διαφορετικά ζητήματα π.χ. στη Μάνη το κύριο είναι ότι δεν υπάρχουν συμβόλαια πριν το 1915, αλλά και στη συνέχεια για οι αγοραπωλησίες γίνονταν δια λόγου και αποδοχή κληρονομιάς δε γινόταν μέχρι το 1945, αυτά μεταξύ άλλων και δίκαια διαμαρτύρονται. Στο Γεράκι είναι εντελώς διαφορετικό. Υπάρχουν καταπατήσεις χιλιάδων στρεμμάτων Δημοσίας γης, την οποία πρέπει να τους αναγνωρισθεί ότι αξιοποίησαν με δεντροφύτευση χιλιάδων δέντρων ελιάς καλαμών. Το κατά κεφαλή εισόδημα σ αυτή την περιοχή είναι πάνω από το μέσο Ελληνικό. Είναι σωστό να μην πληρώσουν τίποτα όσοι έχουν κάνει τέτοιες περιουσίες;
  • Για τον τουρισμό και τα λιμάνια. Το 20% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό. Βέβαια είναι λάθος ο ισχυρισμός ορισμένων ότι μπορεί η ανάπτυξη να βασισθεί στον τουρισμό. όμως έχουμε περιοχές με τουριστική ανάπτυξη, όπως Ζάκυνθος, Λευκάδα, Κυκλάδες όπου υπάρχουν και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών ωφελούνται ή βλάπτονται; Είναι φανερό ότι ωφελούνται. Είναι καλύτερα από τους Λάκωνες που δεν έχουν ούτε πολύ τουρισμό, ούτε ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Επόμενα η καταδίκη λιμενικών έργων είναι εντελώς άστοχη. Θα έχουν χάσιμο οι κάτοικοι του Γυθείου αν μέσω κρουαζιέρας αποβιβασθούν 10-15 χιλ. τουρίστες; ακριβώς το αντίθετο.
  • Η Λακωνία είναι μια ευνοημένη περιοχή, πλην όμως αγνοημένη, εγκαταλελειμμένη, απομονωμένη σαν μια παραμεθόρια περιοχή προηγούμενων χρόνων. Αυτό βαραίνει κυβερνήσεις, κόμματα, τοπικές οργανώσεις και παράγοντες.

Ο Δ. Κουτσούμπας είχε ευκαιρία να αναδείξει τέτοια ζητήματα και να κερδίσει εντυπώσεις και καρδιές των κατοίκων. Δεν το έπραξε. Αρκέστηκε σε καταγγελίες και σε πολιτικές του μέλλοντος.

Αυτή η πολιτική, η νοοτροπία και πραχτική είναι ορισμένοι λόγοι που ανάγκαζαν αρκετά στελέχη του ΚΚΕ να διαχωρίσουμε τη θέση μας.

Μπροστά στις εκλογές, οφείλουν όλα τα κόμματα, οργανώσεις και παράγοντες να τοποθετήσουν πέρα από τα κουτά άμεσα προβλήματα όμως μισθοί, συντάξεις, ανεργία, δημόσιο χρέος με συγκεκριμένη θέση για την σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή ένωση, αλλά και με έργα για την ανάπτυξη του νομού. Αυτά μπορεί να είναι, ένα σύνθετο πρόγραμμα που να βοηθάει αποφασιστικά την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας, του τουρισμού, αλλά και δράση για την πραγματοποίησή τους.

1.Νέος κεντρικός δρόμος Τρίπολη-Γύθειο και από εκεί προς Μονεμβάσια- Νεάπολη και προς τα Σπήλαια Δυρού.

2.Λιμάνια Γυθείου – Μονεμβάσιας και Νεάπολης έργα για πλήρη αξιοποίηση, εμπορική και τουριστική ανάλογα. Συγκοινωνιακή σύνδεση με Κρήτη, Κυκλάδες, νησιά Σαρωνικού.

3.Αρδευτικά έργα για αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Φράγμα Κελεφίνας, μικροφράγματα κατά μήκος του Ευρώτα. Μελέτη για πλήρη αξιοποίηση των νερών του Βασιλοπόταμου και περιφερειακά της τεράστιας υπόγειας Λίμνης στη Μεγαλόπολη κατάργηση των περιορισμών της αμπελοκαλλιέργειας.

4.Συγκεκριμένες ενέργειες για δημιουργία μονάδων επεξεργασίας, τυποποίησης και εξαγωγής αγροτικών προϊόντων. Αυτά σα βάση για να γίνει πράξη το σύνθημα που έγραψε σ ένα πάνω σε μια Μαραθώνια πορεία ειρήνης το 1964 ένας παλαιός Ακροναυπλιώτης ΄΄Ειρήνη για να ανθίσουν τα περιβόλια μας΄΄.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας