Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018

Γράφει ο Γεράσιμος Αραβανής.

Στην καθημερινή ειδησεογραφία σχετικά με την στάση της ΕΕ και των χωρών της στο προσφυγικό ζήτημα εμφανίζεται η εικόνα ότι η ΕΕ διαιρείται σε δύο στρατόπεδα. Από την μία «οι σκληροί, ξενόφοβοι και ρατσιστές», αυτοί που υψώνουν τείχη και μεταλλικούς φράχτες για να κρατήσουν τους πρόσφυγες εκτός του ευρωπαϊκού παραδείσου και από την άλλη «οι λογικοί και προοδευτικοί» που έχουν απέναντί τους μια πιο ανθρώπινη στάση και είναι διατεθειμένοι να τους υποδεχτούν και να τους περιθάλψουν.

Η πρόσφατη σύνοδος της ΕΕ στο Σάλτσμπουρκ της Αυστρίας, για όσους θέλουν να δουν την πραγματικότητα, φανέρωσε κάτι διαφορετικό. Επιλέγεται από την ΕΕ συνολικά η καταστολή των προσφύγων και η παρεμπόδισή τους να πλησιάσουν τα σύνορα των χωρών της.

Τα μέσα που αποφασίστηκαν γι’ αυτό το σκοπό είναι ενδεικτικά. Η Frontex που απαρτίζεται σήμερα από 1500 άντρες θα φτάσει τις 10.000 και θα της παρασχεθούν όλα τα μέσα.

Η ΕΕ προετοιμάζεται να συγκροτήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών των προσφύγων, ώστε να απομακρύνονται όσοι εισέλθουν στα εδάφη της ή να παρεμποδίζονται. Βρίσκεται σε συζητήσεις με την Αίγυπτο για να κρατά στο έδαφός της και να μην επιτρέπει στους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο να περάσουν στην Ευρώπη. Ακόμη και η κατασκευή πλωτών πλατφορμών που εκεί θα αποθηκεύονται βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Δίπλα στην Μόρια της Ελλάδας και τις Μόριες των χωρών του Νότου της ΕΕ αλλά και των άθλιων προσφυγικών καταυλισμώντου ευρωπαϊκού Βορρά, θα στηθούν Μόριες στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες (ήδη υπάρχουν στην Λιβύη). Εκεί θα στοιβάζονται και θα σαπίζουν οι πρόσφυγες, ώστε να μην ενοχλούν το ευρωπαϊκό φρούριο.

Η απόφαση αυτή του συμβουλίου κορυφής της ΕΕ ήταν ομόφωνη. Καμιά χώρα δεν διαφώνησε. Η μόνη διαφωνία που εκφράστηκε ήταν αν η Frontexθα επεμβαίνει άμεσα και χωρίς απόφαση των χωρών του νότου ή θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τους. Αν θα υπάγεται κατευθείαν στο Διευθυντήριο παρακάμπτοντας τις κυβερνήσεις και τα αρμόδια όργανα των χωρών, καταργώντας δηλαδή την εθνική κυριαρχία.

Οι φασιστικές ακρότητες του Όρμπαν, του Σαλβίνι των Σλοβάκων και άλλων, αξιοποιούνται από τα ευρωπαϊκά όργανα για να επισκιάσουν την αντιδραστικότητα της ΕΕ, την αντιδραστικότητα του καπιταλιστικού συστήματος που εξαπολύει πολέμους, εκμεταλλεύεται λαούς και χώρες και υψώνει τείχη για τους ξεριζωμένους που δημιουργεί.

IMAGE Κουκούλες, συνομωσίες και πολύς… Φρόιντ
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018
Γράφει ο Παναγιώτης Ζαβουδάκης. Την ομολογουμένως πρωτότυπη για κομμουνιστές μέθοδο της «μαύρης διαφήμισης»[1] χρησιμοποίησε η Τ.Ε. Αχαΐας του ΚΚΕ για να προπαγανδίσει την «πολιτική σύσκεψη-συζήτηση» που διοργανώνει στο Αίγιο. >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ