Εργατικός Αγώνας

Ο μύθος για την Πανσπουδαστική Νο 8

Του Γιώργου Πετρόπουλου.

Πολλοί σύντροφοι μάς παρακάλεσαν να γράψουμε κάτι για την ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Νο 8 και την επίμαχη ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής στην τελευταία σελίδα εκείνου του φύλλου. Θεωρούν ότι τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί ως σήμερα και οι απαντήσεις που έχουν δοθεί δεν επαρκούν. Θα ανταποκριθούμε στο αίτημα.

Είναι αλήθεια ότι εδώ και δεκαετίες- συγκεκριμένα από τις πρώτες ημέρες της μεταπολίτευσης- σε κάθε επέτειο του Πολυτεχνείου το συγκεκριμένο θέμα έρχεται και επανέρχεται. Αναρχικοί, Ρηγάδες, ΚΚΕ μ-λ και ΜΛ ΚΚΕ, Πασόκοι, κάθε λογής αριστεριστές νεότεροι και παλιότεροι, ακόμα και δεξιοί, έχουν ανακαλύψει στην ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Νο 8 και στην συγκεκριμένη ανακοίνωση τα συντριπτικά- δήθεν- επιχειρήματα για την τότε δράση του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ.

Ποια ήταν τα επίμαχα σημεία της ανακοίνωσης:

1. Η ανακοίνωση, μας έλεγαν, πλαστογραφεί την υπογραφή της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης του Πολυτεχνείου. Η πραγματική Συντονιστική ουδέποτε έβγαλε τέτοια ανακοίνωση. Πρόκειται για μύθο. Για ένα παραμύθι προπαγάνδας ενάντια στην ΚΝΕ, την Αντι- ΕΦΕΕ και το ΚΚΕ. Υπάρχουν δύο συντονιστικές επιτροπές στο Πολυτεχνείο. Η πρώτη, προσωρινή όπως συνηθίζεται να λέγεται, στην οποία συντριπτική πλειοψηφία είχε η Αντι-ΕΦΕΕ. Αυτή συγκροτήθηκε την πρώτη ημέρα της κατάληψης και επιτέλεσε σημαντικό έργο καθώς περιόρισε τη δράση αναρχικών και αριστεριστών, έσβησε ακραία συνθήματα και προσανατόλισε το πολιτικό πλαίσιο της κατάληψης σε αιτήματα που απηχούσαν τις διαθέσεις της πλειοψηφίας των φοιτητών και του λαού. Την επομένη το βράδυ εκλέχτηκε η δεύτερη συντονιστική επιτροπή στην οποία σχετική πλειοψηφία είχε ο ΡΗΓΑΣ. Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε στην ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Νο 8 αφορά την πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και τη δράσης της. Όχι τη δεύτερη.

2. Η Ανακοίνωση της Συντονιστικής που δημοσιεύτηκε στην ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Νο 8   απαντούσε σε ανακοίνωση της ΕΣΑ για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου (εφημερίδες στις 12-12-1973). Η ΕΣΑ ψευδώς ισχυριζόταν ότι «από την πρώτην όμως ημέραν της καταλήψεως και του εγκλεισμού, αι οργανώτριαι παρατάξεις απώλεσαν τον έλεγχον της καταστάσεως, όστις περιήλθεν εις εξτρεμιστικά στοιχεία του Διεθνούς Αναρχισμού, άσχετα προς την ιδιότητα του φοιτητού ή σπουδαστού τού Πολυτεχνείου, άτινα διαπνεόμενα υπό μηδενιστικών αρχών, προέβησαν εις καταστροφάς των εγκαταστάσεων και εποπτικών οργάνων του Πολυτεχνείου, ως καεί λεηλασίας τοιούτων των ζημιών εκτιμωμένων περί το εν δισεκατομμύριον». Συνεπώς η ΕΣΑ τη βασική της κατηγορία περί απώλειας ελέγχου στο Πολυτεχνείο και καταστροφών την τοποθετούσε σε χρόνο που η ευθύνη ανήκε στην πρώτη Συντονιστική. Άρα δικαιωματικά βγήκε ανακοίνωση- απάντηση στο όνομα αυτής της Συντονιστικής.

3. Η ανακοίνωση της Συντονιστικής μιλά για 350 χαφιέδες της ΚΥΠ του Ρουφογάλη που μπήκαν στο Πολυτεχνείο και προσπάθησαν να επιβάλουν αναρχικά κι εξτρεμιστικά συνθήματα. Αυτό μας έλεγαν, προσβάλει το Πολυτεχνείο. Λέτε ότι το έκαναν χαφιέδες. Ηλίθιος ισχυρισμός. Δεν βγαίνει τίποτα τέτοιο από την ανακοίνωση.

Το ότι έδρασαν ΚΥΠιτες και χαφιέδες στο Πολυτεχνείο είναι απολύτως βέβαιο. Το αναφέρει και το «Πόρισμα Τσεβά». Αν ήταν 300 ή 400 ή 100 καμία σημασία δεν έχει. Σημασία έχει ότι αυτό που λέει η ανακοίνωση αληθεύει. Το πρόβλημα με την ανακοίνωση είναι ότι δεν κάνει σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στους χαφιέδες και στους ηλίθιους- τίμιους αλλά ηλίθιους- που τους ακολουθούσαν και, άθελά τους, παίζανε το παιχνίδι τους. Ψήγματα διαχωρισμού υπάρχουν αλλά το τελικό συμπέρασμα οδηγεί στην εντύπωση του τσουβαλιάσματος. Σε ‘κείνες όμως τις συνθήκες πως να ξεχωρίσεις τον προβοκάτορα από τον βλάκα. Ούτε σήμερα δεν μπορείς. Έτσι στην ένταση των καταστάσεων δεν ήταν δύσκολο η μπάλα να πάρει και αθώους. Πάντως μπορούσαν οι συντάκτες της Ανακοίνωσης να είναι πιο προσεκτικοί στις διατυπώσεις για να μην δημιουργούν παρεξηγήσεις.

4. Ένα ακόμα επίμαχο σημείο αφορά στην καταγγελία σε βάρος του Διονύση Μαυρογέννη ότι ήταν χαφιές. Πολλοί συνδέουν αυτή την καταγγελία με την ανακοίνωση της Συντονιστικής. Καμία σχέση. Η ανακοίνωση της Συντονιστικής δεν έχει αναφορά στον Μαυρογέννη. Γι’ αυτόν υπάρχει ξεχωριστή καταγγελία στη σελίδα 3 του φύλλου. Ευσταθούσε εκείνη η καταγγελία; Πέραν της σχετικής δημοσίευσης ουδέποτε παρουσιάστηκε κάποιο επιπλέον στοιχείο που να τη στηρίζει. Αναμφίβολα αυτό είναι το μόνο μελανό σημείο της ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ Νο 8. Όταν καταγγέλλεις κάποιον για χαφιεδισμό πρέπει να μπορείς να το αποδείξεις. Και πρέπει να πας με αποδείξεις την υπόθεση ως το τέλος. Αλλιώς δεν κάνεις καταγγελία.

Υ.Γ. 1 Πάντως η Ασφάλεια έπαιξε στη συνέχεια ένα ενδιαφέρον παιχνιδάκι αξιοποιώντας την υπόθεση Μαυρογέννη σε βάρος της ΚΝΕ και εν αγνοία του ιδίου. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε με άλλη ευκαιρία.

Υ.Γ. 2 Πολλοί αναρωτιούνται για τον συντάκτη της Ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε στην ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Νο 8. Ποιος την έγραψε; Ρωτάνε. Κάποιος θα την έγραψε αλλά για να δημοσιευτεί η Ανακοίνωση προϋπέθετε συλλογική απόφαση των οργάνων της ΚΝΕ. Η ευθύνη επομένως ήταν συλλογική. Οι παλιότεροι, όμως, από εμάς που γνώρισαν πρόσωπα και πράγματα με μια απλή ανάγνωση καταλαβαίνουμε αμέσως τον αρχικό συγγραφέα. Τώρα τί και ποιες προσθήκες έγιναν δεν το γνωρίζουμε.

Υ.Γ.3 Μετά πτώση της δικτατορίας το ΚΚΕ συγκέντρωσε εκθέσεις για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου απ’ όλους όσους είχαν άμεση ή έμμεση εμπλοκή. Έτσι βγήκε η μπροσούρα «Έκθεση και Συμπεράσματα για τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973» που εγκρίθηκε από την 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ τον Ιούλη του 1976. Δεν βοηθάει σε τίποτα το γεγονός ότι αυτές οι εκθέσεις δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Αντίθετα η δημοσιοποίησή τους θα βοηθούσε να καταρρεύσουν πολλοί μύθοι.

Υ.Γ. 4. Για να έχουν οι αναγνώστες μας πλήρη εικόνα των ντοκουμέντων στα οποία αναφερόμαστε θα παραθέσουμε: α) Ολόκληρη της ανακοίνωση της της ΕΣΑ, β) ολόκληρη την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε στην ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Νο 8, ολόκληρο το επίμαχο φύλλο σε μορφή pdf και φυσικά ολόκληρο το Πόρισμα Τσεβά για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

***

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΑ 11-12-1973

(Εφημερίδες 12-12-1973)

Εξεδόθη χθες η ακόλουθη επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα του Πολυτεχνείου :

«Εκ των διεξαγόμενων ανακρίσεων υπό τής Στρατιωτικής Αστυνομίας εν σχέσει προς την κατάληψιν και τον εγκλεισμόν αναρχικών στοιχείων εντός του Πολυτεχνείο προέκυψαν μέχρι τούδε τα εξής:

Η αφετηρία των γεγονότων της καταλήψεως και εγκλεισμού των αναρχικών στοιχείων εις το Πολυτεχνείον εντοπίζεται περί τα τέλη ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ με αρχάς ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ότε κατόπιν συμφωνίας των τέως πολιτικών ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ- ΜΑΥΡΟΥ- ΖΙΓΔΗ κλπ αποφασίζεται ή υπό το πρόσχημα της τελέσεως μνημοσύνου υπέρ της μνήμης του τέως Πρωθυπουργού Παπανδρέου, επίδειξις δυνάμεως υπό μορφήν διαδηλώσεως.

Κατόπιν της ανεπιτυχούς αντιμετωπίσεως των οχλοκρατικών εκδηλώσεων της 5.11.73 υπό της αστυνομίας, της θρασύτητος μεθ’ ης οι διαδηλωταί αντέδρασαν εις τας προσπάθειας καταστολής της διαδηλώσεως υπό των αστυνομικών οργάνων (λιθοβολισμοί κλπ.) και της χλιαράς και επιεικούς συμπεριφοράς των Δικαστικών Αρχών, κατά την δίκην των εντοπισθέντων ως υπαιτίων διαδηλωτών, αποφασίζεται η οργάνωσις και η προπαρασκευή της καταλήψεως και ο εγκλεισμός αναρχικών στοιχείων εντός του χώρου του Πολυτεχνείου.

Η απόφασις λαμβάνεται τη συνεργασία των ανωτέρω τέως πολιτικών μετά του Κ.Κ.Ε., αμφοτέρων των παρατάξεων, Εξωτερικού (ΚΟΛΙΓΙΑΝΝΙΚΟΙ)- Εσωτερικού (ΠΑΡΤΣΑΛΙΔΙΚΟΙ) με πρωτοβουλίαν της Κ.Ν.Ε, (Κομμ. Νεολαίας Ελλάδος) και στελεχών του ΠΑΚ (Πανελλήνιον Απελευθερωτικόν Κίνημα), οργάνου ελεγχομένου και κατευθυνομένου υπό του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, επί τω σκοπώ δημιουργίας έκρυθμου καταστάσεως προς πολιτικήν εκμετάλλευσιν.

Προς τούτο προέβλεψαν, την εξασφάλισιν λειτουργίας Ραδιοφωνικού πομπού, δια του οποίου θα επιτυγχάνετο ο επηρεασμός της κοινής γνώμης, ως και η παρόρμησις των αναρχικών στοιχείων προς συμπαράστασιν, την συγκέντρωσιν μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων και λοιπών ειδών διατροφής, ικανών να διατραφή μεγάλος αριθμός ατόμων επ’ αρκετάς ημέρας την λειτουργίαν χώρου υγειονομικής περιθάλψεως τραυματιών και εξασφάλισιν φαρμάκων, ως και την λειτουργίαν συστήματος ασφαλείας προς αντιμετώπισίν τυχόν προσπάθειας καταστολής υπό των αστυνομικών οργάνων.

Ο χώρος τού Πολυτεχνείου επελέγη, διότι ευρίσκεται εις το κέντρον της πόλεως των Αθηνών και εξυπηρετεί από πλευράς προβολής της κινήσεως, διαθέτει επαρκή ελεύθερον και εστεγασμένον χώρον ικανόν να δεχθή όγκον ατόμων, ως επίσης αίθουσαν εστιατορίου και εγκαταστάσεις παρασκευής συσσιτίου, προς εξυπηρέτησιν των διαδηλωτών και τέλος τα χημικά εργαστήρια θα επέτρεπον την κατασκευήν χημικών παρασκευασμάτων, προς δυναμική αντιμετώπισιν των οργάνων τάξεως.

Από την πρώτην όμως ημέραν της καταλήψεως και του εγκλεισμού, αι οργανώτριαι παρατάξεις απώλεσαν τον έλεγχον της καταστάσεως, όστις περιήλθεν εις εξτρεμιστικά στοιχεία του Διεθνούς Αναρχισμού, άσχετα προς την ιδιότητα του φοιτητού ή σπουδαστού τού Πολυτεχνείου, άτινα διαπνεόμενα υπό μηδενιστικών αρχών, προέβησαν εις καταστροφάς των εγκαταστάσεων και εποπτικών οργάνων του Πολυτεχνείου, ως καεί λεηλασίας τοιούτων των ζημιών εκτιμωμένων περί το εν δισεκατομμύριον.

Εις κοινήν σύσκεψιν αναρχικών Φοιτητών και εργατών- οικοδόμων, λαβούσαν χώραν την δευτέραν ημέραν τού εγκλεισμού (ΠΕΜΠΤΗ 15.11.73) αποφασίζεται και πραγματοποιείται συγκρότησή επιτροπών, αίτινες εξελθούσαι του Πολυτεχνείου, μετέβησαν εις τας συνοικίας εις τους χώρους εργασίας των οικοδόμων, εργοστάσια, Σχολεία μέσης ακόμη και στοιχειώδους εκπαιδεύσεως προς υποκίνησιν εις συμμετοχήν εις τας αναρχικάς εκδηλώσεις, δια παραπλανητικών, απατηλών και εκβιαστικών μεθόδων ως και κωδωνοκρουσιών.

Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου συνελθούσα εκτάκτως εις τας εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου εις το ΓΟΥΔΙ καθ’ όσον τους απηγορεύθη η είσοδος εις τον χώρον του Πολυτεχνείου, αποστέλλει επιτροπήν εκ καθηγητών, οίτινες ήλθον εις επαφήν με επιτροπήν των Αναρχικών διαδηλωτών, εκ των όποιων λαμβάνουν την απάντησιν ότι τα αιτήματα των είναι «ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ καθ’ όσον μόνον ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΙΔΕΙΑ». Οι καθηγηταί καίτοι διαπιστώνουν την κατάλυσιν πάσης εννοίας κράτους και εννόμου τάξεως, ως και το γεγονός ότι το ποσοστόν των φοιτητών των ευρισκομένων εις τον χώρον του Πολυτεχνείου δεν αντιπροσωπεύει το 10%, επιμένουν να ομιλούν περί ασύλου τού Πολυτεχνείου και διαβεβαιούν τους αναρχικούς ότι δεν θα επιτρέψουν να παραβιασθή τούτο, παραλλήλως δε υπόσχονται ότι θα τους αποσταλούν φάρμακα και ρουχισμός.

Οι αναρχικοί εκμεταλλευόμενοι την αδιανόητον αντίληψιν περί του ασύλου των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων υπό των πρυτανικών αρχών και της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου, ως και την χλιαράν αντιμετώπισιν της όλης καταστάσεως υπό των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας και ενθαρρυνάμενοι και υποκινούμενοι υπό παραγόντων του εξωτερικού (ραδιοσταθμών κλπ.) εξήλθον του χώρου του Πολυτεχνείου καεί προέβησαν ης εμπρησμούς, καταστροφάς και λεηλασίας ξένης ιδιοκτησίας, δημιουργήσαντες εικόνα Δεκεμβριανών εις το κέντρον των Αθηνών.

Ούτω τας απογευματινάς ώρας της ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 16.11.73 οι ήγέται των αναρχικών στοιχείων εκτιμήσαντες ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις δια γενικωτέραν εκμετάλλευσιν προς κατάλυσιν των αρχών και πάσης έννοιας Κράτους προχωρούν εις σχέδιον λαϊκής κινητοποιήσεως επί τω σκοπώ όπως από της επομένης οδηγήσουν εκβιαστικώς το μείζον μέρος τού πληθυσμού της περιοχής Αθηνών εις τω κέντρον της πόλεως, προς κατάληψιν της εξουσίας.

Προ της τοιαύτης κρίσιμου καταστάσεως και ότε πλέον αι αστυνομικαί αρχαί είχον απωλέσει τον έλεγχον της καταστάσεως εκλήθησαν αι ένοπλοι δυνάμεις, αίτινες δια κεραυνοβόλου και αναιμάκτου ενεργείας εξέβαλον τους αναρχικούς εκ τού χώρου του Πολυτεχνείου και απεκατέστησαν την τάξιν αποτρέψαντες τυχόν σοβαρωτέρας συνέπειας.

Αι ανακρίσεις συνεχίζονται προς καταλογισμόν ευθυνών και επιβολήν κυρώσεων εις τους οργανωτάς καεί ύποκινητάς των εκδηλώσεων».

***

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Η Συντακτική Επιτροπή της «Π» πήρε τη παρακάτω ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα τού Πολυτεχνείου που κυκλοφόρησε τη Πρωτοχρονιά και που αποτελεί απάντηση στη διαβόητη ανακοίνωση της ΕΣΑ για τα γεγονότα τού Νοέμβρη.

 

Η «Π» παρ’ όλο που σε ορισμένα σημεία της ανακοίνωσης έχει τις κάποιες επιφυλάξεις και συμπληρώσεις της δε μπορεί παρά να δεχτεί με ενθουσιασμό το ντοκουμέντο αυτό που αποδείχνει τη κρυστάλλινη ωριμότητα του οργανωμένου κινήματος μας. Ιδιαίτερα επισημαίνει τη τεράστια σημασία που έχουν για το κίνημά μας οι διαπιστώσεις της Συντονιστ. Επιτρ. Αγώνα του Πολ/χνείου για τις επίμονες και καλά προετοιμασμένες προβοκατόρικες προσπάθειες τής χούντας για χτύπημα από τα μέσα τού φοιτητικού και του λαϊκού αντιδικτατορικού μας κινήματος (προσπάθειες πού συντρίφτηκαν στο γρανίτη της οργανωμένης ενότητάς μας), καθώς και οι προτάσεις της Συντ. Επιτρ. του Πολ/χνείου για τη μελλοντική πορεία του αγώνα και η έκκλησή της για την άμεση ενότητα όλων των αντιδιχτατορικών δυνάμεων.

Σαν υπεύθυνοι Έλληνες φοιτητές, που μας έλαχε το τιμημένο καθήκον να εκπροσωπήσουμε ύστερα από ελεύθερες συνελεύσεις τα αδάμαστα φοιτητικά νιάτα τής πατρίδας μας στη μεγαλειώδη εκδήλωση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973, για τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική μας ανεξαρτησία, για ψωμί, παιδεία, ελευθερία του λαού και τής νεολαίας, για τη λευτεριά και τη προκοπή της χιλιοβασανισμένης μας πατρίδας, έχουμε χρέος, παρ’ όλο που ζούμε κάτω απ’ το πιο άγριο αιματηρό διωγμό, που ξεπερνάει τις πιο μαύρες ώρες τής χιτλερικής κατοχής και η ζωή μας κινδυνεύει από μέρα σε μέρα απ’ τους νεογκεσταπίτες του αρχιδήμιου Ιωαννίδη, ν’ απαντήσουμε περήφανα στους συκοφάντες δολοφόνους της ΕΣΑ και της ματοβαμμένης ξενόδουλης χούντας. Ν’ απαντήσουμε περήφανα πως μάταια προσπαθούν να δικαιολογήσουν με τις γελοίες και κατάπτυστες ανακοινώσεις τους τα τερατώδη εγκλήματά τους και να διαστρεβλώσουν το νόημα και το περιεχόμενο των φοιτητικών μας αγώνων, το νόημα, το περιεχόμενο και τις δυνατότητες των αγώνων όλου τού λαϊκού αντιδικτατορικού μας κινήματος, πως μάταια προσπαθούν να πείσουν ένα λαό που κατέβηκε σύσσωμος στον αγώνα κι έδωσε το αίμα και τις τρυφερές ζωές των καλύτερων παιδιών του, ότι η μεγαλειώδης αντιδικτατορική εκδήλωση του φοιτ/κού μας κινήματος στο Πολυτεχνείο, αλλά ακόμα κι αυτές οι τεράστιες σέ όγκο, παλμό και αγωνιστικότητα αντιδικτατορικές παλλαϊκές κινητοποιήσεις σ’ όλη την Ελλάδα, απ’ αφορμή την εκδήλωσή μας του Πολ/χνείου, δεν ήταν παρά έξαλλες μηδενιστικές ενέργειες αμετανόητων αναρχικών στασιαστών καταστροφέων.

Σαν υπεύθυνη Συντονιστική Επιτρ. Αγώνα τονίζουμε μαζί με όλο το σπουδαστικό κόσμο ότι ή εκδήλωσή μας στο Πολ/χνείο ήταν το αποκορύφωμα μιας αδιαίρετης πορείας, σκληρών αγώνων όλου τού αντιδικτατορικού φοιτ. μας κινήματος που είναι κομμάτι του αντιδικτατορικού κινήματος όλου του λαού ενάντια στην αποτελμάτωση όλων των καυτών προβλημάτων της Εθνικής μας Παιδείας και το σκοταδισμό, ενάντια στη καταπάτηση κάθε ίχνους ακαδημαϊκής ελευθερίας και δικαιώματος, ενάντια στον εξανδραποδισμό του επαγγελματικού μας μέλλοντος, ενάντια στη μιζέρια και τη φριχτή σκλαβιά που έχει επιβάλει στο σπουδαστικό κόσμο, στο λαό και στο έθνος 7 χρόνια τώρα η ματοβαμμένη χούντα που διατηρούν στην εξουσία οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, η μεγάλη ξένη και ντόπια μονοπωλιακή ολιγαρχία, οι καινούργιοι και οι παλιοί ληστές και φονιάδες της πατρίδας μας. Μια πορεία που αρχίζοντας απ’ τις απλές διαμαρτυρίες για τη κατάργηση κάθε κεκτημένου δικαιώματος και ελευθερίας του σπουδ. κόσμου τα δύο πρώτα χρόνια της χουντικής σκλαβιάς, έφτασε μέχρι τις μεγαλειώδεις περσινές μαζικές μας κινητοποιήσεις για ελεύθερο συνδικαλισμό, για τη κατάργηση του αντιδραστικού ΚΧΠ, για τη κατάργηση των ξενόγλωσσων παν/μίων, για το σταμάτημα της υποδούλωσης και του εξανδραποδισμού της τεχνικής μας παιδείας, για το σταμάτημα της άτιμης επιστράτευσης, για τη κατάργηση όλων των φασιστικών διαταγμάτων που έχουν μετατρέψει τους ιερούς παν)κούς χώρους σε στρατόπεδα φυσικής και πνευματικής εξόντωσης για τη κατοχύρωση του παν)κού άσυλου και των ακαδημαϊκών ελευθεριών, για μια πραγματικά δημοκρατική ελεύθερη κι ανεξάρτητη Ελλάδα. Έφτασε μέχρι και τις φετινές αποφασιστικές και πιο μαζικές από κάθε άλλη φορά κινητοποιήσεις μας, για την αύξηση των δαπανών για τη παιδεία πάνω απ’ το 15%, για τη δημοκρατικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της μορφής και του περιεχομένου της, για τη κατοχύρωση του επαγγελματικού μας μέλλοντος και τη μείωση της στρατ)κής θητείας σε 12 μήνες, για πραγματικά ελεύθερες κι αδιάβλητες εκλογές στους κλαδικούς συλλόγους, για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, για την απόλυτη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική μας ανεξαρτησία για αν φύγουν η χούντα κι οι αμερικανονατοϊκοί αφεντάδες της απ’ τη γλυκιά μας πατρίδα.

Ο ελληνικός λαός που απ’ την αρχή του φοιτ)κού κινήματος συμπαραστάθηκε ολόψυχα κι ολοένα και πιο ενεργητικά σε κάθε μας εκδήλωση είναι αδιάψευστος μάρτυρας της ωριμότητας και της υπευθυνότητας των αιτημάτων, των στόχων και των μεθόδων του αγώνα μας. Γι’ αυτό και απ’ τη πρώτη στιγμή είδε τη μεγαλειώδη εκδήλωσή μας του Πολ/χνείου στις σωστές της διαστάσεις:               δηλ. σαν τη πιο μαχητική μας κινητοποίηση για τη διεκδίκηση όλων ανεξαίρετα δίκαιων αιτημάτων που αδιάκοπα και αγωνιστικά προβάλαμε σ’ όλη τη πορεία τού φοιτητικού κινήματος, με κυριώτερο στόχο τη καταγγελία του αμερικανονατοδουλου καθεστώτος της χούντας σαν του κύριου εχθρού κάθε δίκαιου αιτήματός μας για τη διαδήλωση της απόφασής μας ν’ αγωνιστούμε μαζί με όλο το λαό για την ολοκληρωτική συντριβή του. Γι’ αυτό και ένωσε μαζί μας τη φωνή του ξεπερνώντας κάθε χουντική προβοκατόρικη ενέργεια απομόνωσής μας. Γι’ αυτό και απορρίπτει μαζί μας τις κατάπτυστες συκοφαντίες της ΕΣΑ. Γι’ αυτό και καταγγέλλει μαζί μας ότι οποιαδήποτε μεμονωμένα «αναρχικά» κρούσματα κι αν παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της κατάληψης του Πολ/χνείου, αλλά και παραπέρα στο τριήμερο των μεγάλων λαϊκών αγώνων, δεν ήταν παρά δημιούργημα των πληρωμένων υπαλλήλων τής ΚΥΠ και των ψευτοεπαναστατών χαφιέδων της, δημιούργημα άτεχνο που εξαρθρώθηκε και εκμηδενίστηκε απ’ τη φοιτητική και τη λαϊκή οργή.

Σαν υπεύθυνη Συντονιστ. Επιτρ. Αγώνα του Πολυτεχνείου καταγγέλλουμε σ’ όλο το σπουδαστικό κόσμο, τη νεολαία και το λαό τις αφηνιασμένες προσπάθειες της χουντικής ΚΥΠ και των πληρωμένων πραχτόρων της να διαστρέφουν, απ’ την αρχή της μεγαλειώδικης εκδήλωσής μας του Πολ)χνείου, τη πορεία και το περιεχόμενό της. Καταγγέλλουμε τη προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολ)χνείου τη Τετάρτη, 14 του Νοέμβρη, 350 περίπου οργανωμένων πραχτόρων τής ΚΥΠ, σύμφωνα με το προβοκατόρικο σχέδιο των Ρουφογάλη- Καραγιαννόπουλου, με βάση τις εντολές του παραμερισμένου τώρα τέως πρωτοδικτάτορα Παπαδόπουλου και της αμερικανικής C1A, με σκοπό να προβάλουν με κάθε μέσο τραμπουκισμού και προβοκάτσιας γελοία και αναρχικά συνθήματα και συνθήματα που δεν εκφράζανε τη στιγμή και τις συγκεκριμένες δυνάμεις. Για να μπορέσουν έτσι ν’ απομονώσουν το κίνημά μας και την εκδήλωσή μας του Πολυτεχνείου απ’ το σύνολο του λαού και της νεολαίας. Για να μπορέσουν παραπέρα, κατασκευάζοντας (και με τη βοήθεια των χουντικών μέσων ενημέρωσης) την εικόνα μιας μεμονωμένης εξτρεμιστικής επαναστατικοαναρχικής εξέγερσης που δεν έχει τη συμπαράσταση τού λαού, να ξαναχρησιμοποιήσουν το χιλιοτριμμένο πρόσχημα του «επαπειλούμενου κοινωνικού καθεστώτος» για να δικαιολογήσουν την επαναφορά του στρατιωτικού νόμου και το δυνάμωμα της αιματηρής τρομοκρατίας. Ενέργειες που οι Αμερικάνοι, η CIA και η χούντα είχαν από καιρό πάρει την απόφαση να επιβάλουν, ύστερα απ’ τη παταγώδη αποτυχία τη, χουντομαρκεζινικής προσπάθειας καθήλωσης και εκτόνωσης της λαϊκής πάλης και τη φοβερά επικίνδυνη για τη τύχη της εξουσίας τους ανάπτυξη των πιο σύνθετων άντιδικτ/κών αγώνων τού λαού ενάντια στη πρωτοφανή καθίζηση του βιοτικού του επιπέδου και τη φασιστική σκλαβιά. Απόφαση που ενισχύονταν σημαντικά και από την άσχημη τροπή που πήρε το Μεσανατολικό πρόβλημα για τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και ειδικότερα του αμερικάνικου, κάτω από τα πλήγματα του αγώνα των αραβικών λαών, καθώς κι απ’ την όξυνση των αμερικανοευρωπαϊκών αντιθέσεων και ανταγωνισμών στον οικονομικό αλλά και το πολιτικοστρατιωτικό τομέα από αφορμή το Μεσανατολικό και απ’ το βάθαιμα της οικονομικής κρίσης.

Το σχέδιο όμως των Ρουφογάλη, Καραγιανόπουλου, Παπαδόπουλου, CIA απέτυχε παταγωδώς. Το οργανωμένο φοιτητικό μας κίνημα δίνοντας τη πιο αποφασιστική μάχη του απομόνωσε και συνέτριψε τούς προβοκάτορες. Η επίθεση του συρφετού των χαφιέδων και των ψευτοεπαναστατών που σαν τα κοράκια πολιορκούν χρόνια τώρα να διαβρώσουν τις αντιδικτατορικές, φοιτητικές ιδιαίτερα, δυνάμεις (όχι χωρίς επιτυχία πρέπει να ομολογήσουμε εκεί όπου η απειρία, ο ανυπόμονος υπερενθουσιασμός και ο κάλπικος υπερεπαναστατισμός τούς ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες) βρήκε αντιμέτωπο το σπουδαστικό κόσμο που κράτησε σταθερά τη συνεπή χαραγμένη πορεία του. Έτσι τα συνθήματά μας: Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία, 20% για τη Παιδεία, Κάτω η χούντα Έξω οι Αμερικάνοι, Εργάτες Αγρότες και Φοιτητές, Όλοι Ενωμένοι Λαϊκή κυριαρχία, Εθνική Ανεξαρτησία έπνιξαν τις ψευτοεπαναστατικές κραυγές της ΚΥΠ και των χαφιέδων της που αιφνιδιαστικά είχαν προβάλει με πανώ και με τη τραμπούκικη κατάληψη δυο μεγαφώνων συνθήματα όπως: Κάτω το Κράτος, Κάτω η εξουσία, Μάης του ’68 και είχαν πρωτοστατήσει σε κάποιες ανεδαφικές εκκλήσεις για άμεση λαϊκή επανάσταση και άμεση γενική απεργία.

Έτσι η φωνή μας του Πολ)χνείου και τα αιτήματα που προβάλαμε, γκρεμίζοντας τα σαθρά τείχη της προβοκάτσιας συναντήθηκαν με τη καρδιά και τα αιτήματα όλου του λαού. Και η εκδήλωσή μας του Πολ)χνείου, εκδήλωσή του φοιτητικού κινήματος, αγκαλιάστηκε απ’ τις αφάνταστα πιο πλατιές και μαζικές εκδηλώσεις του λαϊκού αντιδικτατορικού κινήματος που αποφασιστικά μπήκε πρωτοπορία στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργατών, των υπαλλήλων κι όλου τού λαού στην Αθήνα Θεσσαλονίκη Πάτρα κι όλη την Ελλάδα. Κινητοποιήσεις που αποσκοπούσαν στη καταγγελία τού ληστρικού αμερικανονατόδουλου φασισμού και στη κήρυξη του πανεθνικού συναγερμού για πιο αποφασιστικό αγώνα μέχρι τη τελική συντριβή του.

Κι έτσι οι τεθωρακισμένες δυνάμεις και τα τανκς των δολοφόνων δε βρήκαν να διαλύσουν μια απομονωμένη εξτρεμιστική εξέγερση, όπως σχεδίαζε η CIA αλλά ένα ολόκληρο λαό που για τρεις ολόκληρες μέρες αψηφώντας τα κανόνια των δολοφόνων του, σφυρηλατούσε μέσα στη πάλη την απόφασή του να μη διστάσει μπροστά σε καμμιά θυσία και σέ κανένα αγώνα προκειμένου να καταχτήσει τη λευτεριά του. Κι έτσι έγιναν συντρίμμια οι ελιγμοί οι μεταμφιέσεις και οι δήθεν διέξοδοι της δικτατορίας. Έγινε συντρίμμια και το προσωπικό καθεστώς του υπάλληλου της CIA Παπαδόπουλου που χρόνια η χουντική προπαγάνδα προσπαθούσε να παρουσιάσει σαν ιδιοφυή και δυναμικό νεοφασίστα ηγέτη για να δημιουργήσει έτσι την απατηλή εντύπωση της χουντικής σταθερότητας και παντοδυναμίας. Κι έτσι ο Νοέμβρης του ‘73 έγινε σταθμός τού λαϊκού μας κινήματος. Γιατί τον σημάδεψε η αποφασιστική κάθοδος της εργατιάς κι όλου του λαού στη πιο ενεργητική πάλη. Γιατί τον σημάδεψε η σφυρηλατημένη μέσα στον αγώνα παλλαϊκή απόφαση για πιο βαθιά οργανωμένη και συντονισμένη προετοιμασία της αντιδικτατορικής πάλης με όλα τα μέσα. Γιατί τον σημάδεψε ή σφυρηλατημένη μέσα στον αγώνα ενότητα όλου του λαού για μια πραγματική δημοκρατία χωρίς μεταμφιέσεις, χωρίς κανένα απ’ τα προδικτατορικά δεσμά, χωρίς ξένη εξάρτιση.

Σαν υπεύθυνη Συντονιστική Επιτροπή του Πολυτεχνείου δηλώνουμε ότι παρ’ όλα αυτά το φοιτ)κό μας κίνημα δεν ήθελε με κανένα τρόπο η εκδήλωσή μας αυτή να συντελέσει ώστε να συγκρουστούν κατά μέτωπο στη συγκεκριμένη στιγμή οι λαϊκές δυνάμεις με τη σιδερόφραχτη δικτατορία. Μόνη πρόθεσή μας ήταν να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και την πιο σύνθετή και ευέλιχτη οργάνωση και προετοιμασία του αντιδιχτατορικού κινήματος και των αντιδικτατορικών αγώνων, με προοπτική τις γενικώτερες αναμετρήσεις σε χρόνο που η αντιστοιχία των δυνάμεων θα ευνοεί το λαό. Απ’ αυτήν ακριβώς τη προοπτική όμως τρομοκρατημένοι η χούντα και τ’ Αφεντικά της, εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες του κινήματός μας που κύριο συστατικό τους είναι η έντονη ύπαρξη αυθόρμητου στοιχείου, οργάνωσαν την επίθεσή τους με συνέπεια το φοβερό ματοκύλισμα, που ωστόσο ούτε έκαμψε ούτε καθήλωσε τη πάλη μας.

Μάταια οι ανακοινώσεις του αρχιδήμιου Ιωαννίδη που έχει ηγετική θέση στη νέα χουντική αλλαγή φρουράς προσπαθούν με απειλές «περί τιμωρίας των υπευθύνων» και με εξαγγελίες νέων δικών να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα ενός λαού που δεν τον λύγισαν τα τανκς και τα κανόνια. Μάταια η κατάπτυστη ανακοίνωση της ΕΣΑ προσπαθεί να διαστρεβλώσει τις προοπτικές του αντιδικτατορικού κινήματος του λαού μας. Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματα του και υπομονετικά χτίζει γερά το οργανωμένο κίνημά του. Το αντιδικτατορικό κίνημα έχει μπει στο δρόμο τής νίκης.

Σαν υπεύθυνοι Έλληνες φοιτητές που μας έλαχε το τιμημένο καθήκον να εκπροσωπήσουμε τ’ αδέρφια μας στο Πολ)χνείο καλούμε όλες τις αντιδικτατορικές δυνάμεις να υψωθούν στις απαιτήσεις των καιρών και να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους. Ο δρόμος της νίκης είναι ο δρόμος της ενωμένης πάλης. Καλούμε τις άντιδικτ. δυνάμεις οργανώσεις και κόμματα στη δημιουργία ενός πανεθνικού αντιφασιστικού μετώπου με βάση ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, που θα οδηγήσει τους λαϊκούς αγώνες μέχρι την ανατροπή της ξενόδουλης χούντας και το σχηματισμό κυβέρνησης απ’ όλα τα πραγματικά αντιφασιστικά κόμματα και οργανώσεις που καταργώντας κάθε ανελεύθερο διάταγμα καινούργιο ή παλιό θα οδηγήσει τη χώρα σ’ ελεύθερες εκλογές για Συντακτική Συνέλευση.

Για μια πραγματικά Ελεύθερη και ανεξάρτητη Ελλάδα,

Για μια πραγματικά δημοκρατική παιδεία για όλο το λαό.

Για την Λαϊκή κυριαρχία, την Εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική απελευθέρωση».

 ***

 

Η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Νο 8

Διαβάστε το on line πατώντας πάνω στην εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ

 ***

Το Πόρισμα Τσεβά για το Πολυτεχνείο

 

Διαβάστε το on line πατώντας πάνω στην εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας