Εργατικός Αγώνας

Το ΚΚΕ στις Περιφερειακές εκλογές

Μεγάλη πτώση σε ποσοστά και ψήφους σε σχέση με το 2014.

Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, η ψυχρή αλήθεια των αριθμών αποτυπώνει μεγάλη πτώση του ΚΚΕ στις πρόσφατες Περιφερειακές εκλογές σε σύγκριση με τις Περιφερειακές εκλογές του 2014.

Το ΚΚΕ το 2019 έχασε 126.413 ψήφους (ποσοστό 25,48% ) από τις αντίστοιχες Περιφερειακές εκλογές του 2014. Συγκεκριμένα: Στις 26 Μάη του 2019 το ΚΚΕ πήρε 372.160 ψήφους στις περιφερειακές εκλογές ενώ το 2014 οι ψήφοι του ήταν 498.573. Η διαφορά μεταξύ 2019 και 2014 είναι = 126.413 ψήφοι χαμένοι σε σχέση με το 2014.

Στον πίνακα που ακολουθεί παραθέτουμε αναλυτικά τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών του 2019 και του 2014, για να δώσουμε μια πλήρη εικόνα των αποτελεσμάτων σε κάθε Περιφέρεια.

 

Τα παραπάνω στοιχεία είναι αμείλικτα και δείχνουν ξεκάθαρα την συνεχώς μειούμενη επιρροή του ΚΚΕ σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα κάτι που αποτυπώνεται στις περιφερειακές εκλογές.

Αυτό το γεγονός θα έπρεπε να έχει προβληματίσει την ηγεσία του. Η ηγεσία όμως του ΚΚΕ χωρίς, ίχνος αυτοκριτικής, συνεχίζει να κρύβει από τον κόσμο του την πτωτική πορεία της επιρροής του Κόμματος μέσα στις λαϊκές μάζες και τον περιορισμό της στον στενό πυρήνα των μελών και των πολύ κοντινών του οπαδών.

Τα σημάδια της πολιτικής του αριστερού οπορτουνισμού που ακολούθησε η ηγεσία του ΚΚΕ από το 2012 και επισημοποίησε προγραμματικά στο 19ο συνέδριο τον Απρίλη του 2013, είναι ορατά πλέον και οδηγούν το Κόμμα σε συνεχή μείωση της εκλογικής του βάσης και της επιρροής του, την αποξένωσή του από τις μάζες, την συνεχιζόμενη απαξίωση της πολιτικής του πρότασης από το λαό.

Το ΚΚΕ πάντα στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας του, αναγνώριζε τα λάθη του και φρόντιζε να διορθώνει την πολιτική του όταν χρειαζόταν. Δεν εφεύρισκε ως «άλλοθι» τη μη «ωριμότητα» των συνθηκών, ούτε περίμενε από το λαό να αποφασίσει. Πάντα δυναμικά βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού, ματώνοντας και πληρώνοντας τεράστιο κόστος με την αυτοθυσία των μελών του και των στελεχών του. Ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από μεγαλόστομες διακηρύξεις, αναμένοντας το λαό να κάνει τη σοσιαλιστική επανάσταση, αλλά δρούσε πάντα μέσα στο λαό παλεύοντας ενάντια σε αυτά που του στερούσαν τη ζωή του για το σήμερα και ο λαός το εμπιστευόταν.

 

Γιώργος Νικολαΐδης

Αθήνα

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας