Εργατικός Αγώνας

Ενώνει Έλληνες και Ρώσους στο Σουργκούτ

του Γιώργου Πετρόπουλου

«Ήταν ένας ωραίος, έξυπνος ευγενικός και ήσυχος άνθρωπος. Μας κάλεσε δυο φορές στο σπίτι του όπου περάσαμε θαυμάσια. Πρώτη φορά γνωρίσαμε την ελληνική φιλοξενία και την ελληνική κουζίνα. Από την κομματική οργάνωση του ΚΚΣΕ στο Σουργκούτ μας είχαν πει να μην ρωτήσουμε, τον ίδιο, πράγματα γι’ αυτόν».

Τα παραπάνω είναι μερικές από τις πολλές αναμνήσεις για τον Νίκο Ζαχαριάδη που ξεδίπλωσε χθες η Θεοντόροβα Ταμάλα Μιχαήλοβνα μιλώντας στην τιμητική εκδήλωση για τον ηγέτη του ΚΚΕ που διοργάνωσαν στο Σουρκούτ της Σιβηρίας οι τοπικές αρχές ύστερα από αίτημα του γιου του Σήφη Ζαχαριάδη. Η ομιλήτρια γνώρισε τον ιστορικό ηγέτης του ΚΚΕ όταν εκείνος, εξόριστος στην πόλη της, ήταν διευθυντής (1962- 1964) στην τοπική Υπηρεσία Δασικής Εκμετάλλευσης. Στα λόγια της αποτυπώνεται ο Νίκος Ζαχαριάδης ως άνθρωπος, ως Έλληνας που είχε την Ελλάδα μέσα του, στον τρόπο που ζούσε, και ως εξόριστος για τον οποίο οι άλλοι δεν έπρεπε να ρωτάνε πολλά.

Συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση

Η φορτισμένη συγκινησιακά εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 11.30 π.μ. (τοπική ώρα) με την συμμετοχή πολλών κατοίκων της περιοχής και Ελλήνων που ταξίδεψαν γι’ αυτό το σκοπό στη Ρωσία. Ανάμεσά τους, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής της πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα εκπρόσωπος των εκδόσεων ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ και ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης που συγγράφει θεατρικό έργο για τον Ν. Ζαχαριάδη.

Στον εξωτερικό χώρο της Υπηρεσίας Δασικής Εκμετάλλευσης του Σουργκούτ- όπου ο Ν. Ζαχαριάδης διετέλεσε διευθυντής από το 1962 ως το 1964- από τον γιό του Σήφη έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής- τιμητικής πλάκας του πατέρα του ενώ εκφωνήθηκαν ομιλίες προς τιμήν του επιφανούς εκλιπόντα. Συγκεκριμένα μίλησαν ο Αντιδήμαρχος της πόλης, ο Ντμιτρι Μισγκούλιν, τοπικός βουλευτής, λάτρης της Ελλάδας και ποιητής (προσφάτως εκδόθηκε στα ελληνικά ποιητική του συλλογή από τις εκδώσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Αλέξη Πάρνη), εκπρόσωπος της ευρύτερης κρατικής περιφερειακής διοίκησης, ο Σήφης Ζαχαριάδης, η Αλέκα Παπαρήγα, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Δασικής Εκμετάλλευσης του Σουργκούτ και- όπως προαναφέραμε- η Θεοντόροβα Ταμάλα Μιχαήλοβνα.

Εξήραν την προσωπικότητα του Ν. Ζαχαριάδη και τη σημασία της ελληνορωσικής φιλίας

Στις ομιλίες τους οι Ρώσοι επίσημοι εξήραν την σημασία του γεγονότος ότι ο Ν. Ζαχαριάδης τιμάται στο Σουρκούτ και υπογράμμισαν την σημασία της ελληνορωσικής φιλίας ενώ ο Ντ. Μισγκούλιν- γνώστης πολλών πλευρών της ελληνικής ιστορίας- υπογράμμισε ότι ο ηγέτης του ΚΚΕ υπήρξε εξέχουσα ηγετική πολιτική προσωπικότητα που υπερέβαινε τα σύνορα της Ελλάδας.

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε εκτενώς στην προσωπικότητα του Ν. Ζαχαριάδη, στην τιμή που του αποδίδει το ΚΚΕ και φυσικά στην αποκατάστασή του από το κόμμα με απόφαση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης το Καλοκαίρι του 2011.

Ο Σήφης Ζαχαριάδης μίλησε για τον πατέρα του ως άνθρωπο και ως γονιό, υπογράμμισε την σημασία που είχε- για την Ελλάδα και την Σοβιετική Ένωση- το ιστορικό του γράμμα για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και κατέληξε αναφερόμενος στην σπουδαιότητα των σχέσεων φιλίας ανάμεσα στον ρωσικό και τον ελληνικό λαό κάτι στο οποίο και ο Ν. Ζαχαριάδης έδινε τεράστια σημασία.

 

Δενδροστοιχία «Νίκος Ζαχαριάδης»

Μετά την εκδήλωση, οι παραβρισκόμενοι επισκέφτηκαν τον εσωτερικό χώρο της υπηρεσίας όπου δύο τοίχοι έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να εκτίθεται στους επισκέπτες φωτογραφικό και άλλο αρχειακό υλικό του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ.

Κατόπιν, στο «Πάρκο Φιλίας των Εθνών» του Σουργκούτ έγινε δενδροφύτευση (φυτευτήκαν πάνω από 30 δένδρα) για την διαμόρφωση νέας δενδροστοιχίας που πήρε το όνομα «Νίκος Ζαχαριάδης). Η νέα αυτή δενδροστοιχία βρίσκεται δίπλα από την δενδροστοιχία- και την προτομή του Γκ. Δημητρόφ

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ξενάγηση της ελληνικής αποστολής στην πόλη και γεύμα που της παρέθεσε ελληνορωσική οικογένεια η οποία μένει μόνιμα στην πόλη.

Η ελληνική αποστολή παρακάθησε σε γεύμα που διοργανώνουν οι τοπικές αρχές του Σουργκούτ. Στη συνέχεια αναχώρησε για τη Μόσχα για να πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής στην Ελλάδα.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας