Εργατικός Αγώνας

Από το ΟΧΙ στο «Ναι» του τρίτου μνημονίου

Του Κώστα Γρηγοριάδη.

Πέρασαν ήδη πέντε χρόνια από τις 5 Ιουλίου του 2015, όπου στη χώρα μας έγινε το δημοψήφισμα με το οποίο ο λαός θα επέλεγε ουσιαστικά να πει ένα ΝΑΙ σε ένα νέο μνημόνιο ή το ΟΧΙ σε αυτό.

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ήταν πέρα για πέρα ασφυκτική ενώ οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ο Αλέξης Τσίπρας, στις 27 Ιουνίου, ανακοινώνει, με διάγγελμά του λίγο μετά τα μεσάνυχτα από τηλεοράσεως, στους Έλληνες την απόφαση του για δημοψήφισμα ως απάντηση στο τελεσίγραφο των δανειστών.

 Σε δραματικούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε χαρακτηριστικά «εδώ και 6 μήνες η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να εφαρμόσει τη δική σας εντολή, της 25ης Γενάρη», την εντολή όπως τόνιζε «διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα και να επανέλθει στη χώρα μας η ευημερία και η κοινωνική δικαιοσύνη».
Ο ίδιος είπε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και αν είναι αυτό. Χαρακτηριστικά ανέφερε στο διάγγελμά του «δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο και αν είναι αυτό.»
Ο κόσμος έφτασε λοιπόν να ψηφίσει στις κάλπες με ιδιαίτερο ενθουσιασμό ενάντια στην πολιτική των μνημονίων και του κεφαλαίου και να βγάλει ένα υπερήφανο ΟΧΙ με 61,38%!

Σε συνθήκες μάλιστα, που όλα τα ΜΜΕ πίεζαν με πλύση εγκεφάλου τον κόσμο προπαγανδίζοντας, πως ένα ΟΧΙ θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, μιας και θα βγούμε από το… ασφαλές λιμάνι της ΕΕ.

Ας θυμηθούμε όμως το ερώτημα που τέθηκε και στο οποίο ο Ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ.
«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους.
Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).
Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ.
Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ».
Την συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι, το ΟΧΙ του λαού μεταφράστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε… «Ναι» και σε ένα τρίτο σκληρό μνημόνιο, με το λαό να πληρώνει και πάλι τα σπασμένα της κρίσης του κεφαλαίου.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας