Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020

Σε χαρές και πανηγύρια επιδίδεται η ελληνική κυβέρνηση και τα φιλικά της ΜΜΕ με τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με την τουρκική NAVTEX ανοιχτά του Καστελόριζου.

Βέβαια όλοι προβάλλουν τη μισή, εκείνη που προτρέπει την Τουρκία να σταματήσει τα επιχειρησιακά της σχέδια και να αποφύγει ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Αυτό το σημείο της δήλωσης πανηγυρίζεται έξαλλα ως «φρένο» των ΗΠΑ στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Τώρα από πότε οι προτροπές (urge) έχουν την έννοια του «φρένου» αυτό αδυνατεί να το εξηγήσει η ελληνική γλώσσα.

Στο σημείο αυτό καλό είναι να δούμε ολόκληρη τη δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος του StateDepartment. Απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών σημείωσε ότι «The United States is aware that Turkey has issued a NAVTEX for research in disputed waters in the Eastern Mediterranean. We urge Turkish authorities to halt any plans for operations and to avoid steps that raise tensions in the region». Δηλαδή ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μία NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως φαίνεται από το πρώτο σημείο της δήλωσης, που σκόπιμα συσκοτίστηκε από την ελληνική πλευρά, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή ως ελληνικά χωρικά ύδατα αλλά ως «αμφισβητούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο» (disputed waters in the Eastern Mediterranean), ό,τι ακριβώς υποστηρίζει δηλαδή η τουρκική πλευρά. Εδώ δεν έχουμε περίπτωση «Πόντιου Πιλάτου», έχουμε σημαδεμένη τράπουλα ή, αν το πούμε πιο ποδοσφαιρικά, «πουλημένο διαιτητή».

Το φοβερό είναι πως η ελληνική κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση ακόμα περιμένουν από τις ΗΠΑ να πάρουν το μέρος της χώρας απέναντι στις τουρκικές ενέργειες. Και, μέσω των φιλικά προσκείμενων ΜΜΕ, παρακαλούν έστω και την ύστατη ώρα «να αναθεωρήσει η Αμερική εντελώς την πολιτική της σχετικά με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας» ελπίζοντας ότι «η αμερικανική διπλωματική και στρατιωτική υπηρεσία θα πράξει το καθήκον της» (ΕΘΝΟΣ 22/7/20). Το παραπάνω άρθρο, που υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ θα έπαιρναν το μέρος της Ελλάδας αν δεν υπήρχε ο… Τραμπ, μιλά ξεκάθαρα για την ανεπάρκεια της ΕΕ και την δεδομένη αποστασιοποίησή της από το όλο θέμα. Κι αυτό δείχνει την αμηχανία των αστικών δυνάμεων μπροστά στις εξελίξεις τώρα που τα φληναφήματά τους καταρρέουν.  

Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προσδέσουν τη χώρα στο άρμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αργότερα και της ΕΕ. Μόνιμη επωδός ότι όλοι αυτοί θα ενίσχυαν τη θέση της χώρας απέναντι στις προκλήσεις των γειτόνων. Τώρα, που η κατάσταση οξύνεται ιδιαίτερα, περνούν σε ευχές και παρακάλια.

Για τον ελληνικό λαό όμως δεν υπάρχουν αυταπάτες και αμφισβητήσεις. Την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή δεν υπάρχει περίπτωση να τις εξασφαλίσουν οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί στους οποίους επένδυσε ο αστικός κόσμος της χώρας. Το μόνο που πρέπει να αμφισβητείται διαρκώς και μαχητικά είναι η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αν απεμπλακεί από αυτούς ασκώντας ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, τότε μόνο υπάρχει ελπίδα για ουσιαστική βιώσιμη και ειρηνική λύση στις ελληνοτουρκικές διαφορές που όλοι οι παραπάνω υποδαυλίζουν.

Εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος και των λαϊκών δυνάμεων.

 

Π.Γ.

IMAGE Κυριάκο και Μιχάλη σας ευχαριστώ για την προσφορά σας στο κίνημα!
Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2020
Γράφει ο Αμετανόητος. Όσο κι αν ακουστεί οξύμωρο, δεν συμμερίζομαι ούτε στο ελάχιστο τις αντιδράσεις οργής απέναντι στην ΕΛΑΣ, τον υπουργό του νόμου και της τάξης και τον πρωθυπουργό της χώρας. Αντίθετα από τους περισσότερους από σας, εγώ θέλω... >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ