Εργατικός Αγώνας

Εις AEGEAN των κορόιδων

Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης.

Τελικά, η πανδημία του κορονοϊού θα είναι ευλογία για ορισμένους επιχειρηματίες.

Είναι γνωστό άλλωστε πως μέσα στην υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε να παντελονιάσουν πολλά εκατομμύρια διάφοροι φίλοι επιχειρηματίες, είτε μέσω “σκοιλ ελικικου” είτε μέσω της περιβόητης λίστας “Πέτσα” για τα φιλικά ΜΜΕ, είτε μέσα από ευνοϊκές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Και τώρα, έσκασε ένα ακόμη δώρο, αυτήν τη φορά προς την AEGEAN, αυτή που πήρε την Ολυμπιακή πριν λίγα χρόνια επειδή ήταν οικονομικό βάρος για το δημόσιο.

120 εκατομμύρια θα δώσει λοιπόν το δημόσιο στην εταιρεία, με τα οποία θα πάρει ειδικά δικαιώματα προαίρεσης για αγορά μετοχών της εταιρείας.

Και ενώ μέσα στην πανδημία το κράτος αποζημίωσε την AEGEAN μέσω κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών, αναστολής συμβάσεων και αποζημιώσεις εισιτηρίων, έρχεται τώρα επιπλέον να ενισχύσει την κεφαλαιακή της αξία με ζεστό χρήμα.

Δεν προκαλεί βέβαια έκπληξη πως μια κυβέρνηση που υπηρετεί το κεφάλαιο με τον καλύτερο τρόπο, δεν λογαριάζει πανδημίες και θανάτους αλλά το μόνο που την ενδιαφέρει, είναι να ταΐσει τους ισχυρά οικονομικά έχοντες, αλλά προκαλεί την οργή, μιας και με τον πιο προκλητικό τρόπο πετάει τα χρήματα που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον αγώνα ενάντια στον κορονοϊό.

Είναι τραγικό να βλέπεις να στήνονται στρατιωτικές σκηνές έξω από νοσοκομεία για να στεγάσουν ασθενείς που δεν μπορούν να νοσηλευτούν πλέον σε δωμάτια κλινικών, μιας και 9 μήνες τώρα από την πρώτη καραντίνα η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα για να θωρακίσει τα νοσοκομεία και τους τομείς υγείας.

Είναι τραγικό να επιτάσσει, (ενοικιάζει ουσιαστικά) δύο ιδιωτικές κλινικές μετά αμοιβής στο «και πέντε», για να προσφέρουν κι αυτές ιατρική βοήθεια και να καλεί χωρίς ουσιαστικά ανταπόκριση ιδιώτες γιατρούς με 2000 ευρώ καθαρά ως επιπλέον μισθό.

Είναι τραγικό να γίνονται εκκλήσεις από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για μόνιμες προσλήψεις, για δημιουργία νέων ΜΕΘ που θα είναι ασπίδα αντιμετώπισης στο όλο και αυξανόμενο ποσοστό κρουσμάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ και ΜΑΦ και αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να προσανατολίζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, ενισχύει την AEGEAN με ζεστό παραδάκι.

Πόσες άραγε ΜΕΘ θα γίνονταν με τόσα χρήματα;

Πόσες προσλήψεις γιατρών εντατικολόγων και άλλων ειδικοτήτων;

Ή μήπως η κυβέρνηση έχει οδηγό τη λογική του υπουργού επικρατείας κου Γεραπετρίτη, που πρόσφατα δήλωσε πως “όσες περισσότερες ΜΕΘ έχουμε, τόσους περισσότερους νεκρούς θα έχουμε”, γι αυτό και δεν κάνει τίποτε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Είναι απόλυτα υποκριτικό να βγαίνει ο υπουργός οικονομικών και να μοιράζει ψίχουλα, με την μορφή… παντεσπανιού προς όσους πλήττονται οικονομικά από την πανδημία, εργαζόμενους μικρομαγαζάτορες και μικρεμπόρους, εργαζόμενους στην εστίαση κλπ, ή να βλέπει τον υπουργό υγείας να μας ενημερώνει για το πρόγραμμα εμβολιασμού για ένα εμβόλιο που μέχρι τώρα δεν υπάρχει, ή τον υπουργό… προπαγάνδας κο Πέτσα, να χρυσώνει κάθε τόσο το χάπι της σκληρής πραγματικότητας.

Όλο το μυαλό της κυβέρνησης, είναι στραμμένο στο πώς θα ενισχύσει τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις επιχειρήσεις. Το ομολόγησε πρόσφατα σε μια κρίση ειλικρίνειας ο Άδωνις Γεωργιάδης, που είπε πως τους ξέφυγε ο ιός το καλοκαίρι επειδή δεν πίστευαν ότι θα υπάρξει έξαρση του ιού, αλλά βασικά, το μυαλό τους ήταν να ανοίξουν γρήγορα τον τουρισμό χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, μόνο και μόνο για τα κέρδη των εφοπλιστών και των ξενοδόχων.

Τώρα δεν μένει κάποια στιγμή, να τη φαλιρίσουν οι μέτοχοι την AEGEAN, να την αγοράσει το κράτος απορροφώντας τις ζημιές σε βάρος του δημοσίου, και μετά να την ξαναπουλήσουν έναντι πινακίου φακής σε κάποιον νέο “Βασιλάκη” που θα φανεί ότι προσφέρει και θέσεις εργασίας.

Λέτε να το δούμε σύντομα;

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας