Εργατικός Αγώνας

Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ; Η βιτρίνα χάλασε.

Του Βασίλη Καλαματιανού.

Μας κούφαναν οι λαλίστατοι παρουσιαστές των τηλεοπτικών καναλιών για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον. Στενοχώρια για τα συμβαίνοντα «στην ισχυρότερη και καλύτερη Δημοκρατία του Ελεύθερου Κόσμου». Στο “Ναό της Δημοκρατίας” «αυτά κάνει ο Τραμπ κι ο όχλος».

Και δώστου κλάμα οι ευρωπαίοι. Κι από κοντά, στενοχωρημένοι αλλά εκφράζοντας αισιοδοξία για την αμερικάνικη δημοκρατία, και οι δικοί μας: Μητσοτάκης, Τσίπρας, Γενηματά.

Ποια είναι η αμερικάνικη δημοκρατία;

Είναι:

α) Η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η οικονομία των τρισεκατομμυριούχων  και των ανείπωτων αντιθέσεων. Το 2020, χρόνο της πανδημίας του κορονοϊού, 600 μεγιστάνες αύξησαν την περιουσία τους κατά 434 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανοί πολίτες πέθαναν. Δεκάδες εκατομμύρια έχασαν τη δουλειά τους. Ακόμα περισσότεροι είναι κάτω από το όριο της φτώχιας, εξαθλιωμένοι, άστεγοι, χωρίς καμία υγειονομική παροχή.

β) Η χώρα των φυλετικών διακρίσεων, της αστυνομικής βίας («δεν μπορώ να ανασάνω» έλεγε ο μαύρος, 8 πιστολιές πισώπλατα δέχτηκε ο άλλος κι οι λευκοί δράστες αθωώθηκαν), του Μακαρθισμού, της Κου Κλουξ Κλαν. Η χώρα που δολοφονήθηκε ο Μάρτιν λούθερ Κινγκ, ο πρόεδρος της χώρας   Τζων Κένεντι και ο αδελφός του Ρόμπερτ Κένεντι.

γ) Χώρα παγκόσμιος τρομοκράτης. Το παλαιότερο δόγμα «ό,τι συμφέρει τη General Motors συμφέρει και τις ΗΠΑ» διευρύνθηκε. Για τα συμφέροντα της Anaconda Copper Mining Company έγινε το πραξικόπημα του Πινοσέτ που έφερε την ανατροπή και τη δολοφονία του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε.  Για τις φυτείες της μπανάνας έγιναν επεμβάσεις και στηρίχτηκαν δικτατορίες στον Άγιο Δομίνικο, τη Γουατεμάλα (και μέσα σ΄όλα μίλησε κι ο Μπους υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι μπανανία»). Κορέα, Βιετνάμ, Λίβανος, Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία είναι η απόδειξη.

δ) Αυτά που έγιναν στις 6 και 7 Γενάρη 2021 είναι έκφραση των παραπάνω, των μεγάλων αντιθέσεων της αμερικανικής κοινωνίας δεμένα με το λεγόμενο «αμερικάνικο όνειρό». Ο Τραμπ και το επιτελείο του τέσσερα χρόνια προσπαθούσαν να οργανώσουν και να εκφράσουν, να ενώσουν κινήματα δυσαρεστημένων. Με το γενικό σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» πέτυχε:

  • να εκφράσει και να δυναμώσει τον εθνικισμό
  • να ενθαρρύνει την αστυνομική βία με το «νόμος και τάξη»
  • να οξύνει τις φυλετικές διακρίσεις και τος αντιμεταναστευτικές αντιλήψεις
  • να αναδείξει ως εξωτερικούς εχθρούς την κίνα και το Ιράν
  • σπάζοντας διεθνείς συμφωνίες, όπως αυτή για την κλιματική αλλαγή, να προωθήσει συμφέροντα μερίδας του αμερικάνικου κεφαλαίου, π.χ των πετρελαϊκών ομίλων, ιδιαίτερα αυτών με το σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο.

Συνολικά διαμορφώθηκε ένα κίνημα δυσαρεστημένων από μικροαστικά στρώματα που απαιτούν αναβάθμιση, τμήματα της εργατικής τάξης που ήθελαν καλύτερη ζωή και εξαθλιωμένα λούμπεν στοιχεία που ικανοποιούνταν με τη δυνατότητα οπλοφορίας και την ανοχή και στήριξη της αστυνομίας και του κράτους. Ήταν και είναι ένα προφασιστικό κίνημα.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας