Εργατικός Αγώνας

Ποιος έχει το κουμάντο;

Γράφει ο Γεράσιμος Αραβανής.

Η πανδημία καλπάζει παγκόσμια, πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι στην Μεγάλη Βρετανία οι νεκροί ξεπέρασαν τις 100.000 και τα 2 εκατομμύρια παγκόσμια, οι λαοί θρηνούν εκατόμβες νεκρών.

Τα δημόσια υγειονομικά συστήματα ως αποτέλεσμα  της εφαρμογής του νεοφιλελεύθερου δόγματος ότι ο ιδιωτικός τομέας τα κάνει όλα καλύτερα από ότι το αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο Δημόσιο, υποβαθμίστηκαν σε πρωτοφανή βαθμό, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και οι ασθενείς πέθαιναν αβοήθητοι στους διαδρόμους χωρίς να υπάρχει ένας αναπνευστήρας για να αναπνεύσουν, οι οικονομίες δέχτηκαν τεράστια πλήγματα με θύματα κυρίως εκατομμύρια μισθωτούς που βρέθηκαν στην ανεργία και στη φτώχεια και προσπαθούν να επιβιώσουν με τα ψίχουλα των κυβερνήσεων και εκατομμύρια λουκέτα μικρομεσαίων.

Η επιστήμη, ανεπτυγμένη σε τεράστιο βαθμό δημιούργησε σε ελάχιστο χρόνο πολλά εμβόλια και οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της φαρμακοβιομηχανίας παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες δημιουργώντας την ελπίδα ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί σε μικρό χρονικό διάστημα θα καλύψουν την πλειοψηφία των πολιτών δημιουργώντας ανοσία της αγέλης ως το τέλος της άνοιξης.

Η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε δύο πολύμηνα lock down με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία και την ψυχολογία του λαού και τεράστιο πλήγμα στην οικονομία. Όλες τις συνέπειες τις φόρτωσε στην ατομική ευθύνη τη στιγμή που η διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης υπήρξε εγκληματική. Μετά την έναρξη της μαζικής παραγωγής των εμβολίων δημιούργησε την εντύπωση ότι πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας πριν μπει το καλοκαίρι και τότε όλα θα αποκατασταθούν, θα ανοίξουν οι οικονομικές δραστηριότητες, η οικονομία θα εκτοξευθεί και η ζωή θα επανέλθει στους φυσικούς ρυθμούς της.

Η κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε ότι το σχέδιο της ήταν ναρκοθετημένο, αν ποτέ αυτό το εννοούσε σοβαρά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατέρρευσε. Αιτία είναι η αθέτηση των συμφωνιών από τις εταιρείες παραγωγής να παραδώσουν στο συμφωνημένο χρόνο τις ανάλογες ποσότητες εμβολίων, οι γίγαντες της φαρμακοβιομηχανίας δεν τήρησαν καμία συμφωνία. Στην Ισπανία τα εμβόλια τελείωσαν, στη Γαλλία φτάνουν στο τέλος, στην Τσεχία επίσης, η Γερμανία αναβάλλει εμβολιασμούς για μήνες. Η ανοσία της αγέλης που θα επιτυγχανόταν  το αργότερο αρχές καλοκαιριού πήγε περίπατο. Παρόλα αυτά ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αισιόδοξος, όλα θα πάνε καλά θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού λαού με βάση τους σχεδιασμούς και θα έχουμε πετύχει το στόχο.

Κατ’ αρχήν οι πολυεθνικές με την ανοχή και τη συμβολή των πλούσιων χωρών εγκατέλειψαν και άφησαν στο έλεος της πανδημίας τις φτωχές χώρες, ύστερα ήρθε και η δική τους σειρά και κυρίως των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η αγγλοσουηδική πολυεθνική AstraZeneca αφού επιχορηγήθηκε με 330 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αρχίσει την παραγωγή διαμήνυσε ότι δεν θα τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έγκαιρης παράδοσης των εμβολίων. Βλέπετε οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία προσέφεραν επταπλάσια κονδύλια σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και για αυτό πήραν προτεραιότητα, αυτός που πληρώνει περισσότερα αυτός απολαμβάνει.   Αξιοσημείωτα είναι επίσης δύο πράγματα. Στη σύμβαση δεν μπήκαν ρήτρες, αφέθηκε στην αξιοπιστία της πολυεθνικής και δεύτερον η πολυεθνική εξαπάτησε τους Ευρωπαίους πολίτες, όχι όμως, όπως  φαίνεται και τις ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες γνώριζαν και απέκρυψαν ότι το εμβόλιο της εταιρείας αυτής έχει ελάχιστη θετική επίδραση στους άνω των 65 ετών πολίτες.

Ανάλογη αθέτηση υποχρεώσεων επιδεικνύει και η πολυεθνική Pfizer-BioNTech, η Moderna και άλλες. Σε ολόκληρο αυτό το σκηνικό δεν μπορούσε να λείπει και η περιβόητη Νovartis, η οποία ανακοίνωσε ότι  παραχωρεί εργοστασιακές εγκαταστάσεις της στην Ευρώπη για να παραχθούν εμβόλια και να  τα αντιμετωπιστεί  η έλλειψη τους φυσικά φε το αζημίωτο, βελτιώνοντας παράλληλα την εικόνα της στους ευρωπαϊκούς λαούς.

Η παντοδυναμία των πολυεθνικών του φαρμάκου και γενικότερα των πολυεθνικών όσο και αν πολύ διαφημίζεται δεν βρίσκεται ούτε στον ιδιωτικό χαρακτήρα τους ούτε στον πρωτοπόρο τρόπο οργάνωσης τους, στην ευρηματικότητα και τις καινοτόμες μεθόδους που εφαρμόζουν. Βρίσκεται κατ’ αρχήν στη διοχέτευση τεράστιων πόρων με χίλιους τρόπους από τα δημόσια ταμεία, στην αξιοποίηση κάθε κρατικής δυνατότητας, στη φορολογική ασυδοσία, τις κρατικές παραγγελίες την αξιοποίηση ακόμα του ίδιου του κράτους και των διπλωματικών αρχών κάθε χώρας για να υποβοηθήσει τις δραστηριότητές τους.

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις τους και οι τεχνολογικές καινοτομίες είναι αποτέλεσμα κυρίως της εκμετάλλευσης της συσσωρευμένης γνώσης, προϊόν εργασίας των επιστημόνων και ερευνητών παγκόσμια, αλλά και της συσσωρευμένης γνώσης των κοινωνιών. Σχεδόν κάθε πολυεθνική αξιοποιεί την επιστημονική δραστηριότητα ενός τουλάχιστον  δημοσίου Πανεπιστημίου. Η AstraZeneca του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η BioNTech τις έρευνες του πανεπιστημίου του Mainz, η Moderna του πανεπιστήμιο της Pennsylvania. Ο καπιταλισμός ιδιαίτερα στα χρόνια του νεοφιλελευθερισμού ένωσε με χιλιάδες νήματα τα δημόσια πανεπιστήμια με τις πολυεθνικές προς όφελος των τελευταίων φυσικά.

Τρίτη σημαντική παράμετρος είναι τα πνευματικά δικαιώματα και οι πατέντες που κατοχυρώνονται υπέρ των πολυεθνικών. Υπάρχουν πολυεθνικές, ιδιαίτερα στους τομείς υψηλής τεχνολογίας, που έχουν κατοχυρωμένα χιλιάδες τέτοιες πατέντες που  τις αξιοποιούν προς όφελός τους και εις βάρος των ανταγωνιστών τους και της κοινωνίας ολόκληρης. Είναι ίσως η δύναμη των πολυεθνικών με τη μεγαλύτερη σημασία. Οι νόμοι για  την κατοχύρωση πνευματικών  δικαιωμάτων και πατεντών χρονολογείται περισσότερο από έναν αιώνα και χρόνο με το χρόνο ενισχύεται και επεκτείνεται. Η ίδια η ύπαρξη των μονοπωλίων και του καπιταλισμού γενικότερα συνδέεται με τον έλεγχο της γνώσης και των οργανισμών που την παράγουν, αλλιώς ο καπιταλισμός δεν μπορούσε να επιβιώσει. Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι στο τρίτο κόσμο και όχι μόνο πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι από ασθένειες για τις οποίες έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικά φάρμακα, αλλά κρατούν οι πολυεθνικές τις πατέντες και τα κοστολογούν υπέρογκα, ενώ θα μπορούσαν να παραχθούν με ελάχιστο κόστος.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η κατάργηση των πατεντών και των πνευματικών δικαιωμάτων συνδέεται σταθερά με την ίδια την ανατροπή του καπιταλισμού, αλλιώς είναι σαν να λέμε ότι θα περιορίσουν και θα καταργήσουν δραστικά τα κέρδη των πολυεθνικών οι αστικές κυβερνήσεις και οι υπερεθνικοί οργανισμοί.

 Πρακτικά δύο δρόμοι αντίδρασης υπάρχουν, η προβολή και η διεκδίκηση του αιτήματος κατάργησης των πατεντών από τις κυβερνήσεις και τους θεσμούς, ακόμη και από λαϊκούς φορείς ή να συνειδητοποιηθεί ότι η κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων ισοδυναμεί με τεράστιο πλήγμα σε βάρος του καπιταλισμού στις μέρες μας ιδιαίτερα και άρα απαιτείται συνεπής αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική πάλη για επιμέρους κατακτήσεις με προοπτική όμως την ανατροπή της αστικής τάξης και τη σοσιαλιστική οργάνωση της κοινωνίας. Οι επιμέρους κατακτήσεις- Πχ το σπάσιμο της πατέντας ενός φαρμάκου για μία θανατηφόρα επιδημία- μόνο ως συνέπεια ενός συνεπούς ολοκληρωμένου αγώνα μπορεί να προκύψει, σε διαφορετική περίπτωση τα οποία συνθήματα, η όποια δραστηριότητα θα κινείται στο κενό, δεν πρόκειται να δώσει αποτελέσματα παρά σε κάποιους ένσημα αντιμονοπωλιακών αγώνων και φιλολαϊκού ενδιαφέροντος.

Μία τέτοια πρωτοβουλία είναι η πρόταση που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας για να θεωρήσουν τα εμβόλια για τον κορονοϊό ως κοινωνικό αγαθό και να σπάσουν τα πνευματικά δικαιώματα των εταιρειών. Αυτή την πρόταση την κατέθεσε η ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς στο συμβούλιο της Ευρώπης και εγκρίθηκε. Η απόφαση ήταν ότι  ‘’το Συμβούλιο υποστηρίζει τη θέση του Γραμματέα του ΟΗΕ ότι  ένα εμβόλιο   Covid 19 πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, η ανοσοποίηση πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους, παντού’’, καλεί τις κυβερνήσεις ‘’να  ξεπεράσουν τα εμπόδια και τους περιορισμούς που απορρέουν από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρεία παραγωγή και διανομή εμβολίων σε όλους τους πολίτες’’. 

Αυτή είναι η προτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης στις κυβερνήσεις, επί της ουσίας πρόκειται για ευχολόγιο χωρίς κανένα όφελος για τους λαούς και κόστος για τις πολυεθνικές, πόσο μάλλον που ανατίθεται στις κυβερνήσεις να το υλοποιήσουν, μεταξύ αυτών των κυβερνήσεων και αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος αντιμετώπισε αυτήν την απόφαση με θυμηδία και μάλλον δίκιο είχε, αφού οι κυβερνήσεις είναι για να προασπίζουν τα πολυεθνικά συμφέροντα.

Οι λαοί της Ευρώπης και όλου του κόσμου μέσα σε αυτή τη φονική Πανδημία βρίσκονται όμηροι των πολυεθνικών παραγωγής των εμβολίων. Κοινωνίες ολόκληρες, ανθρώπινες ζωές, οικονομίες, στοιχειώδης επιβίωση βρίσκονται στα χέρια των ΑstraΖeneca.

Μία χούφτα πολυεθνικές εταιρείες ελέγχουν τα πάντα στον πλανήτη, τον πλούτο, την επιστήμη,  το περιβάλλον, την προοπτική του πλανήτη ολοκλήρου και φυσικά ελέγχουν τις κυβερνήσεις πού είναι ο όργανά τους. 

Οι κυβερνήσεις επί της ουσίας δεν αποφασίζουν, οι κυβερνήσεις εκτελούν ό,τι τα γιγαντιαία αυτά μονοπώλια αποφασίσουν.

Αυτά κάνουν κουμάντο.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας