Εργατικός Αγώνας

Ένας νόμος, πολλά ερωτήματα

Προ ημερών,  τα ΜΜΕ-προπαγανδιστές  των ΗΠΑ  και της κυβέρνησης περιχαρή “ενημέρωναν” για σχέδιο νόμου στις ΗΠΑ που διαμόρφωσαν και κατέθεσαν προς ψήφιση  ο “φιλέλληνας” Δημοκρατικός γερουσιαστής Robert Menendez και ο Ρεπουμπλικάνος Marko   Rubin.

Πράγματι κατατέθηκε και ψηφίστηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και θα πάει στην Ολομέλεια για τελική  έγκριση. Με ελάχιστες διαφορές (κυρίως σε τίτλους) κατατέθηκε και στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον Ρεπουμπλικάνο  Gus Bilirakis και το Δημοκρατικό  Ted Deutch. Το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί, αφού προωθείται και από τα δύο κόμματα, έχει τον τίτλο “Αμυντική Συνεργασία  Ελλάδας-ΗΠΑ» και «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής  εταιρικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ 2021».

Τι προβλέπει; Στην εισηγητική έκθεση και αλλού αναφέρεται ότι τα προτεινόμενα μέτρα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και χρειάζεται στήριξη. Τα προτεινόμενα μέτρα είναι: 

α)  Συνέχιση και  διεύρυνση υπαρχόντων  συμφωνιών. Αφορά πριν από όλα τη   Συμφωνία Ενιαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και προβλέπει πενταετή παράταση και βαθύτερες εταιρικές σχέσεις  σε ελληνικές εγκαταστάσεις σ΄όλη τη χώρα. 

Στήριξη και επέκταση στο σχήμα 3 + 1  (Ελλάδα-Κύπρος Ισραήλ και ΗΠΑ) σχετικά με τον αγωγό, τις στρατιωτικές ασκήσεις και συνεργασίες και οι ΗΠΑ   να ιδρύσουν κέντρο Ηνωμένων Πολιτειών Ανατολικής Μεσογείου όπως προβλέπει ο νόμος για εταιρική σχέση ενεργειακής ασφαλείας ανατολικής Μεσογείου).

Επαναφορά κονδυλίων για τη βάση της Σούδας τα οποία είχαν ανασταλεί για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα  είπα Μεξικού.

β) Νέα μέτρα προβλέπουν στήριξη για εκσυγχρονισμό των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα αναφέρει: “Συμφέρον των ΗΠΑ είναι η συνέχιση  μετάβασης,  απεξάρτησης από το ρωσικό εξοπλισμό και ένταξη της Ελλάδας το European Recapitalization Incentive Program[1]”. 

Ετήσια στρατιωτική ενίσχυση 25 εκατομμυρίων δολαρίων για την περίοδο 2022-2026.

Δάνεια για εξοπλιστικά προγράμματα.

Πώληση F35 που προοριζόταν για την Τουρκία.

Στήριξη για συμπαραγωγές, ιδίως με το πολεμικό ναυτικό. 

Η αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προωθήσει επενδύσεις  σε διάφορους τομείς.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νομοσχέδιο αυτό προωθεί τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Για την Ελλάδα όμως σημαίνει παραπάνω  εξάρτηση, έλεγχο,  κινδύνους,  ακόμα και  θάνατο. Γιατί κάποιοι πανηγυρίζουν;  θα το δεχτεί η κυβέρνηση; Κόμματα φορείς και συλλογικότητες όλοι θα κριθούν  στην πράξη.

Είναι καιρός για δράση χωρίς καθυστέρηση. Ας ξεδιπλωθούν οι σημαίες της ειρήνης,  του  αντιιμπεριαλισμού. 

 Έξω οι βάσεις του θανάτου!

Έξω τώρα οι Αμερικάνοι!

 

 

[1] Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κινήτρων και Ανακεφαλαιοποίησης (European Recapitalization Incentive Program-ERIP) είναι ένα πρόγραμμα που προωθούν οι ΗΠΑ προκειμένου να απεμπλακούν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τους από εξοπλισμό ρωσικής τεχνολογίας.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας