Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020

Ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ δημοσιεύει σήμερα την επιστολή που κατέθεσαν στο ΔΣ του Συλλόγου Διάδοσης της Μαρξιστικής Σκέψης «Γιάννης Κορδάτος», τα μέχρι πρότινος μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Μαρία Σουάνη και Γιάννης Φασουλάς. Η επιστολή αφορά στην υπόθεση του προέδρου του Συλλόγου Δ. Καλτσώνη ο οποίος με προσωπική του απόφαση -και χωρίς να ενημερώσει τον Σύλλογο ή να πάρει την έγκρισή του- διεκδίκησε την θέση του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» στον Δήμο της Ηλιούπολης και το Γραφείο Τύπου του «Κορδάτου» κάλυψε, εκ των υστέρων, με δημοσιευμένη ανακοίνωσή του την ενέργεια αυτή.

Η επιστολή κατατέθηκε στο ΔΣ του Κορδάτου στις 18/10/2014 και συζητήθηκε στις 21/10. Αίτημα των δύο συντρόφων- το οποίο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του ΔΣ- ήταν να αναρτηθεί η επιστολή τους στην ιστοσελίδα του «Κορδάτου».

Το αίτημα αυτό επανήλθε στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ (5/11/2014) και ξανααπορρίφθηκε.

Η Μαρία Σουάνη και ο Γιάννης Φασουλάς χαρακτήρισαν απαράδεκτη- για έναν μαζικό φορέα και δη για έναν επιστημονικό σύλλογο- αυτή την απαγόρευση και ενημέρωσαν τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ότι θα αναρτήσουν την επιστολή τους σε άλλο μέσο. Μετά από αυτή την εξέλιξη υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από το ΔΣ και δήλωσαν ότι αποχωρούν από τον σύλλογο.

Στην βάση των προαναφερομένων ως ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ έχουμε να δηλώσουμε τα παρακάτω:

1. Ο Σύλλογος «Γιάννης Κορδάτος» έχει στις γραμμές του μέλη που δηλώνουν προσήλωση στη μαρξιστική-λενινιστική θεωρία και πρακτική καθώς και στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του κομμουνισμού αλλά με διαφορετικούς πολιτικούς προσανατολισμούς. Αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι μεμπτό και κατακριτέο εφόσον ο Σύλλογος παρέμενε ένας επιστημονικός συλλογικός φορέας, σταθερά προσανατολισμένος στους σκοπούς του, δηλαδή στην διάδοση και ανάπτυξη του μαρξισμού. Τα μέλη και οι φίλοι μας - μέλη του συλλόγου εξάντλησαν κάθε προσπάθεια και κάθε θεμιτό μέσο προς αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν και σε αρκετές περιπτώσεις αγνοήθηκαν επιδεικτικά. Είναι ασφαλώς αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να οργανώνεται πολιτικά αλλά δεν είναι δικαίωμά του να επιδιώκει, δια της διολισθήσεως, να μετατρέψει έναν επιστημονικό φορέα σε πολιτική κίνηση, με την ελπίδα ότι θα παρασύρει στις πολιτικές του επιλογές ή θα εκθέσει όσους σκέπτονται διαφορετικά.

2. Ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ δεν ασχολήθηκε ποτέ με τις πολιτικές αποφάσεις, φιλοδοξίες ή τις όποιες άλλες ενέργειες του Δ. Καλτσώνη. Καθένας αποφασίζει μόνος του για το πώς θα διαθέσει τον εαυτό του και κρίνεται. Ξεκαθάρισε όμως ευθύς εξαρχής, ότι ο Δ. Καλτσώνης δεν έχει καμία σχέση μαζί του όπως δεν έχει, επίσης, καμία σχέση και με την ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ- ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ. Ζήτησε, μάλιστα, από τον ίδιο -μέσω συντρόφων του- εφόσον τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα του να ξεκαθαρίσει το ίδιο ακριβώς: Ότι, δηλαδή, δεν έχει σχέση ούτε με τον ΑΓΩΝΑ ούτε με την ΚΚ-ΕΑ. Ο Δ. Καλτσώνης θεώρησε σκόπιμο να δηλώσει ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ (μέσω της ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του «Κορδάτου») αλλά δεν θεώρησε καλό να πει λέξη για μας. Έτσι -δια της μεθόδου της σιωπής- άφησε να πλανάται ότι έχει σχέση με τον ΑΓΩΝΑ κι ότι εμείς τον αποποιούμαστε για να μην αναλάβουμε το πολιτικό κόστος των ενεργειών του.

3. Ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ δεν ασχολήθηκε καθόλου με την λειτουργία του Κορδάτου. Τα μέλη, όμως και οι φίλοι του ΑΓΩΝΑ, που είναι μέλη του Συλλόγου είχαν και έχουν κάθε δικαίωμα να ασχοληθούν με τα του συλλόγου τους. Και το έκαναν. Ύστερα δε, από την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου να χρεώσει στο σύλλογο τις προσωπικές επιλογές του προέδρου του -ακόμη και την επιλογή σκοπιμότητας να αφήσει να σέρνεται η εντύπωση πως έχει σχέση με τον ΑΓΩΝΑ- βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ζητήσουμε από τους συντρόφους μας να αποχωρήσουν από τον Κορδάτο. Ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ αναλαμβάνει μόνο τις ευθύνες των δικών του πράξεων και ενεργειών. Τις ευθύνες για τις πράξεις των άλλων ας τις αναλάβουν οι αρμοδίως υπεύθυνοι.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ Μ. ΣΟΥΑΝΗ ΚΑΙ Γ. ΦΑΣΟΥΛΑ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΚΟΡΔΑΤΟΥ.

                Αθήνα 18.10.2014

Αγαπητοί σ/φοι,

 Με έκπληξη διαβάσαμε τη δημοσίευση του Γραφείου Τύπου στην ιστοσελίδα του «Κορδάτου», αναφορικά με το θέμα που προέκυψε από την υποψηφιότητα του Δ. Καλτσώνη για τη θέση του «Συμπαραστάτη του Δημότηκαι της Επιχείρησης» στο Δήμο Ηλιούπολης. Η τακτική που επιλέχθηκε για την κάλυψη του προέδρου του Συλλόγου είναι κατά τη γνώμη μας λανθασμένη, γιατί εκθέτει το σύλλογο και παραβιάζει τις διαδικασίες του. Συγκεκριμένα:

  1. Η υποβολή της σχετικής υποψηφιότητας δεν έγινε μετά από την ενημέρωση και πολύ περισσότερο με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ ή της Γενικής Συνέλευσης. Αφορά σε προσωπική επιλογή του Δ. Καλτσώνη και ως τέτοια έπρεπε ο ίδιος προσωπικά να την υπερασπιστεί, χωρίς να χρεώσει με μια τέτοια ενέργεια το Σύλλογο. Το Γραφείο Τύπου δεν είναι αυτεπάγγελτο όργανο, αλλά οφείλει να κινείται μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων της ΓΣ και του ΔΣ, κάτι που δεν έγινε. Δεν πραγματοποιήθηκε καμία συνεδρίαση με το εν λόγω θέμα, και φυσικά δεν λήφθηκε καμία απόφαση περί αυτού.
  2. Θεωρούμε κι εμείς «αυτονόητο δικαίωμα του καθενός να διεκδικεί θέσεις επιστημονικού ή και πολιτικού χαρακτήρα», άρα και του Δ. Καλτσώνη. Με την προϋπόθεση ότι αυτός που τις διεκδικεί θα χρεωθεί και την πολιτική ευθύνη. Ο Σύλλογος δεν διεκδίκησε τη συμμετοχή των μελών του σε τέτοιες διαδικασίες, θεωρώντας μάλιστα ότι μέσα από μια τέτοια θέση «οι κομμουνιστές …υπερασπίζουν τα λαϊκά συμφέροντα και προωθούν την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων». Η γνώμη του Γραφείου Τύπου δεν συζητήθηκε πουθενά ώστε να δοθεί και σε μας η δυνατότητα να διατυπώσουμε τη διαφορετική μας αντίληψη για τον συγκεκριμένο θεσμό, η οποία έχει ως εξής:

Η ιστορία του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» δεν συνδέεται με λαϊκό έλεγχο, αφού τα μέλη αυτής της καθόλου ανεξάρτητης αρχής δεν έχουν καμία λαϊκή βάση, δεν εκλέγονται από το λαό μιας πόλης, δεν εκπροσωπούν τους δημότες. Εκλέγονται εντός δημοτικού συμβουλίου σε καθεστώς διευρυμένης πλειοψηφίας, δηλαδή σε κάθε περίπτωση με τη σύμφωνη γνώμη της εκάστοτε δημοτικής αρχής, την οποία θα …ελέγχουν. Αποτελούν -στην καλύτερη περίπτωση- έναν καλοπληρωμένο εσωτερικό ελεγκτικό μηχανισμό της δημοτικής αρχής (η αμοιβή εξισώνεται με αυτήν του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου), η οποία και τους τοποθετεί. Η σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα είναι ότι παραλαμβάνει παράπονα από διαδικασίες και πρακτικές δημοτών και επιχειρήσεων και προωθεί συμβιβαστικές (με ό,τι αυτό σημαίνει κάθε φορά) λύσεις. Δηλαδή, σύμφωνα με τη γνώμη μας, δεν έχει καμία σχέση με την αγωνιστική διεκδίκηση, και την αξιοπρεπή στάση των λαϊκών μαζών και των ηγετών τους.

3. Από τα στοιχεία της ψηφοφορίας είναι φανερό ότι:

α.   Ο Δ. Καλτσώνης έθεσε υποψηφιότητα, σύμφωνα με την αίτηση που δημοσιεύει η «Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης».

β.  Η υποψηφιότητά του στηρίχτηκε από τις παρατάξεις «ΗΛΙΟΥ-πολις» και «ΕΝΑΚ», τόσο στην πρώτη, όσο και κατά τη δεύτερη ψηφοφορία του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που δεν έγινε στους άλλους ανεξάρτητους υποψηφίους (στο τέλος παραθέτουμε στοιχεία για τις ψηφοφορίες στο Δημ. Συμβούλιο). Οι δύο αυτές παρατάξεις δεν είχαν άλλον δικό τους υποψήφιο, οπότε φαίνεται πολύ δύσκολο για όσους γνωρίζουν από τέτοιες διαδικασίες να μην είχε προηγηθεί συνεννόηση.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι βλάπτεται σοβαρά η πολιτική φυσιογνωμία του Συλλόγου από την παράτυπη και αντιδεοντολογική δημοσίευση του Γραφείου Τύπου.

Θεωρούμε επίσης ζήτημα ηθικής τάξης το να αναλάβει ο πρόεδρος του Κορδάτου Δ. Καλτσώνης ολόκληρη την ευθύνη για την προσωπική του επιλογή, απεμπλέκοντας το Σύλλογο, αλλά και τον ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ από την επίθεση που έχουν άδικα δεχτεί. Ειδικά με τον ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ο Δ. Καλτσώνης δεν έχει καμία οργανωτική ή πολιτική σχέση, κάτι που επίσης οφείλει να το δηλώσει δημόσια.

Τέλος σας παρακαλούμε για λόγους δημοκρατίας και ίσης δυνατότητας έκφρασης να δημοσιευτεί η άποψή μας στην ιστοσελίδα του “Κορδάτου”.

Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γιάννης Κορδάτος:

                                                                                                                                ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΑΝΗ

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:

 

ΗΛΙΟΥ- ΠΟΛΗΣ = Παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα (ΕΝΑΚ) = Αντάρτες του ΠΑΣΟΚ

Το ΕΝΑΚ στο Β’ Γύρο των δημοτικών εκλογών στήριξε τον Κοκοτίνη του ΣΥΡΙΖΑ

 

ΠΡΩΤΑ Η ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ = ΠΑΣΟΚ. Είναι η παράταξη που πήρε τον Δήμο με επικεφαλής τον Βασίλη Βαλασόπουλο.

Στις 2 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 4.30 μ.μ, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηλιούπολης, προκειμένου να εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

IMAGE Εκδήλωση του Συντονισμού στη Λευκάδα
Δευτέρα 6 Ιούλη στις 8 μ.μ. στο Z-BAR στη Λευκάδα. >>>>>>
IMAGE
Εκδήλωση της ΚΚ-ΕΑ στα Ιωάννινα
Τετάρτη 8 Ιουλίου στις 8 μ.μ.   στην αυλή του Say Yes (Μιχαήλ Αγγέλου 49 & Δόσιου γωνία, κάτω από τον ΟΑΕΔ) >>>>>>
IMAGE Ο μεγάλος... περίδρομος
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020
Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης. “Μεγάλος περίπατος” ονομάστηκε μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στο κέντρο της Αθήνας. Εμπνευστής του ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης. >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ