Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019

Γράφει ο Μάκης Ριζάτος.

Με αφορμή ένα πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα Ριζοσπάστης, για το 102 άρθρο του, ψηφισμένου τώρα πια στη βουλή, κυβερνητικού αντιασφαλιστικού νόμου-λαιμητόμου που θα το παραθέσουμε παρακάτω και αφορά στις εισφορές στα συνδικάτα, αξίζει νομίζω, να ξαναφέρουμε στην επικαιρότητα το θέμα των εισφορών των εργαζομένων και συνταξιούχων στα συνδικάτα τους.

Είναι γνωστό ότι, από την πρώτη αρχή της ίδρυσής τους, τα συνδικάτα προνόησαν και έφτιαξαν ταμείο, όπου, τα μέλη των συνδικάτων, κατέβαλαν, αυτοπροσώπως την οικονομική συνδρομή τους, έτσι ώστε το συνδικάτο, με πλήρη αυτοτέλεια και χωρίς καμιά οικονομική εξάρτηση από διάφορους παράγοντες, να έχει τα αναγκαία οικονομικά μέσα, για να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων του, για να αγοράζει τα χρειαζούμενα ώστε να προβάλλει τα αιτήματα των εργαζομένων μελών του, με επάρκεια και να αναπτύσσει τους αγώνες του. Η δουλειά του εκλεγμένου ταμία του συνδικάτου, δεν ήταν απλά μια λογιστική πράξη αλλά, στο βαθμό που είχε κατανοήσει πλήρως το ρόλο του, και οι κομμουνιστές συνδικαλιστές φρόντιζαν γι αυτό, ήταν μια πολύ σπουδαία συνδικαλιστική λειτουργία, αφού ό ίδιος είχε το καθήκον να έρθει ζωντανά σε επαφή με τα μέλη του συνδικάτου αλλά και με όλους τους εργαζόμενους στο χώρο ευθύνης του συνδικάτου και μετά από αλληλοενημέρωση, να εισπράξει με απόδειξη, τη συνδικαλιστική συνδρομή τους. Σ’ αυτήν την επαφή, είχε το συνειδητό καθήκον να συζητήσει με όλους και με χειροπιαστά παραδείγματα, τους μεν, μη εγγεγραμμένους στο συνδικάτο εργαζόμενους, να τους πείσει ότι το συμφέρον τους είναι να γίνουν μέλη του συνδικάτου, τα δε εγγεγραμμένα μέλη, καθώς και όλους τους εργαζόμενους, να τους ενημερώσει για τις δραστηριότητες του συνδικάτου και να ζητήσει την ενεργή παρουσία τους σ’ αυτές. Δηλ. και στη μια και στην άλλη περίπτωση γινόταν μια ζωντανή επαφή και αναπτυσσόταν μια αμφίδρομη ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμών και προτάσεων, για το πώς καλύτερα το συνδικάτο, συλλογικά και με ενεργά όλα τα μέλη του, θα διεκδικήσει τα αιτήματα των εργαζομένων. Αυτή την πολιτικοσυνδικαλιστική διάσταση της συνδικαλιστικής εισφοράς, την είχαν αφομοιώσει και αναπτύξει στο έπακρο και πολύ σωστά, οι κομμουνιστές συνδικαλιστές και ατομικά, και μέσα από τις παρατάξεις τους. Μάλιστα, πάρα πολύ σωστά, καταδίκαζαν όλες εκείνες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, (Μακρής Θεοδώρου κλπ), που τα συνδικάτα τους, τα μετέτρεπαν σε εργοδοτικά και κρατικοδίαιτα μίσθαρνα όργανα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Η πορεία και η κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος την οποία βιώνουμε είναι αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας που αναπτύχθηκε στις γραμμές του, της διακοπής των ζωντανών σχέσεων και της επικοινωνίας με τα μέλη των σωματείων και τον εργαζόμενο λαό, της διαφοράς που σταδιακά αναπτύχθηκε στα πλαίσια των συνδικάτων. Οι κρατικές επιδοτήσεις και βοήθειες, οι κάθε είδους επιχορηγήσεις και διευκολύνσεις προς τα συνδικάτα και ο τρόπος που αξιοποιήθηκαν αυτές από συνδικαλιστικά στελέχη είναι βασική αιτία των προβλημάτων του, της απώλειας των ταξικών χαρακτηριστικών, της απομαζικοποίησης και της ανυποληψία του.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει με το σχετικό, με τις συνδικαλιστικές εισφορές άρθρο 102 του κυβερνητικού αντιασφαλιστικού νόμου- εκτρώματος. Το άρθρο αυτό συγκεκριμένα λέει: «Άρθρο 102 Εισφορά υπέρ συλλογικών οργάνων συνταξιούχων. 1. Θεσπίζεται μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ, η οποία παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και αποδίδεται στο Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικήςτου άρθρου 34 του ν. 4144/2013, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση Ομοσπονδιών, Σωματείων και Συνομοσπονδιών Συνταξιούχων. 2.Όσοι δεν επιθυμούν την παρακράτηση, θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφη δήλωση στην αρμόδια υπηρεσία τουασφαλιστικού τους φορέα. 3. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της προηγουμένης παραγράφου.4. Η παρακράτηση αρχίζει από την πρώτη του μεθεπόμενου μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος».

Εδώ βλέπουμε την κυβέρνηση να θεσμοθετεί την, ουσιαστικά υποχρεωτική εισφορά-παρακράτηση των 0,20 € από τις συντάξεις των συνταξιούχων που στη συνέχεια, η ίδια η κυβέρνηση, θα αποδίδει, όπου και όπως εκείνη κρίνει, σε σωματεία, ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες συνταξιούχων, ανάλογα με τις σκοπιμότητες της και σύμφωνα με απόφαση του υπουργού της, όπως αναφέρεται στο σημείο 3 του προαναφερόμενου άρθρου.

Ας δούμε όμως και το δημοσίευμα που δημοσιεύθηκε στον Ριζοσπάστη την Τετάρτη 11/5/16 (σελίδα 9): «Ψίχουλα στα συνταξιουχικά σωματεία.Ψίχουλα δίνει η κυβέρνηση στα σωματεία των συνταξιούχων, με τον αντιασφαλιστικό νόμο που ψήφισε την Κυριακή. Αρχικά, στο άρθρο 102 του νόμου υπήρχε η πρόβλεψη για μηνιαία εισφορά 0,50 ευρώ από τις «καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις» υπέρ των «συλλογικών οργάνων συνταξιούχων». Στη συνέχεια, ο υπουργός μίλησε για εισφορά μόνο πέντε λεπτών και τελικά στο νόμο ψήφισε εισφορά 0,20 ευρώ.Οι μεγαλύτερες Ομοσπονδίες των συνταξιούχων (ΙΚΑ, Δημοσίου και ΟΑΕΕ), πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, είχαν καταθέσει υπόμνημα και ζητούσαν η εισφορά να γίνει 0,25 ευρώ σε όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Απέσπασαν μάλιστα και την υπόσχεση του υπουργού Εργασίας ότι όποιο ποσό θεσπιστεί, θα είναι επί του συνόλου των καταβαλλόμενων συντάξεων, πράγμα που δεν έγινε. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για λεφτά που επιστρέφουν στους ίδιους τους συνταξιούχους και συμβάλλουν στον αγώνα τους, μέσα από τις δραστηριότητες των σωματείων τους. Η κυβέρνηση, όμως, φαίνεται πως διαθέτει σχέδιο αποδυνάμωσης των συνταξιουχικών σωματείων, μέσω και του οικονομικού στραγγαλισμού τους, κυρίως εκείνων που χαλάνε τη μόστρα της αντιλαϊκής της πολιτικής. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης «ΗΛΙΟΣ» (Ιούλης 2015), ο αριθμός των συνταξιούχων ήταν 2.663.345, αλλά καταβλήθηκαν συνολικά 4.564.104 συντάξεις, εκ των οποίων οι 2.194.505 κύριες και οι 1.649.599 επικουρικές. Δηλαδή, ακόμα και με 0,20 ευρώ εισφορά, τα συνταξιουχικά σωματεία θα μπορούσαν να πάρουν 4.564.104 x 0,20 ευρώ = 912.820,8 ευρώ, αν το μέτρο εφαρμοζόταν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά τελικά θα πάρουν μόνο 2.194.505 x 0,20 ευρώ = 438.901 ευρώ».

Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα, το ΚΚΕ δεν εγείρει ενστάσεις για την υποχρεωτική εισφορά-παρακράτηση των 0,20€ από τις συντάξεις, μηνιαίως, που επιβάλλει ο νόμος. Και αυτή η παρακράτηση είναι στην ουσία υποχρεωτική γιατί, λέει το άρθρο μεν, ότι όποιος δεν συμφωνεί μπορεί να ζητήσει, με δήλωσή του, να μην του παρακρατείται αυτή η εισφορά, αποκρύβει όμως τη δολιότητα ότι, οι πολλοί ή σχεδόν όλοι,(σκεφτόμενοι… που να τρέχω τώρα), θα το παραβλέψουν και δεν θα κάνουν δήλωση άρνησης, ενώ η άρνησή τους θα ήταν ασφαλώς δεδομένη, αν τους ζητούσε ο νόμος να κάνουν δήλωση, πριν τους γίνει η παρακράτηση, αν θέλουν να τους παρακρατείται αυτή η εισφορά και όχι να τους ρωτά, αφού πρώτα τους έχει κάνει την παρακράτηση-κλοπή. Αυτή η διατύπωση που ασφαλώς, ακόμα και με το αστικό σύνταγμα είναι αντισυνταγματική, είναι και αποκαλυπτική, κοντά σ’ όλα τ’ άλλα, και της αθλιότητας και ανηθικότητας της κυβέρνησης, αν κρίνουμε ακόμα και με όρους της αστικής ηθικής.

Με βάση το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, και οι κομμουνιστές συνδικαλιστές που είναι επικεφαλής στην ομοσπονδία συνταξιούχων του ΙΚΑ, όχι μόνο δεν απέρριψαν, εξ’ αρχής και από θέσεις αρχών, τη θεσμοθέτηση αυτής της υποχρεωτικής παρακράτησης, αλλά ζήτησαν ακόμα μεγαλύτερη παρακράτηση και συγκεκριμένα, όπως λέει επί λέξει το δημοσίευμα: «Οι μεγαλύτερες Ομοσπονδίες των συνταξιούχων (ΙΚΑ, Δημοσίου και ΟΑΕΕ), πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, είχαν καταθέσει υπόμνημα και ζητούσαν η εισφορά να γίνει 0,25 ευρώ σε όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις. Απέσπασαν μάλιστα και την υπόσχεση του υπουργού Εργασίας ότι όποιο ποσό θεσπιστεί, θα είναι επί του συνόλου των καταβαλλόμενων συντάξεων, πράγμα που δεν έγινε»!!!. Δηλ. και οι κομμουνιστές συνδικαλιστές, ζητούσαν και θεσμοθέτηση της είσπραξης μιας υποχρεωτικής συνδικαλιστικής εισφοράς και δεν τους έφταναν τα 0,20 € που επιβάλλει αυτός ο νόμος αλλά ζητούσαν 0,25 € επί του συνόλου των καταβαλλόμενων συντάξεων!!! Ζητούσαν ένα ποσό, που συνολικά θα χαράτσωνε τους συνταξιούχους κατά 912.820,8 ευρώ!!! και όχι μόνο κατά 438.901 ευρώ που επιβάλλει ο νόμος, όπως λέει και το δημοσίευμα του Ριζοσπάστη!!!. Και αυτό το τελικό ποσό που, μαζί και με τις άλλες πρωτοφανείς περικοπές του αντιασφαλιστικού κυβερνητικού νόμου, χαρατσώνει παραπέρα τους συνταξιούχους, κάνοντας τα συνδικάτα τους και χειραγωγήσιμα, το ονομάζει, το δημοσίευμα που απηχεί τις απόψεις του ΚΚΕ, ως «αποδυνάμωση των συνταξιουχικών σωματείων, μέσω και του οικονομικού στραγγαλισμού τους»!!! ΕΛΕΟΣ.

Η κυβέρνηση φυσικά, καθώς και οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές, είναι ένοχοι και συνένοχοι, και συνολικά για το αντιασφαλιστικό κυβερνητικό έκτρωμα καθώς και για την προαναφερόμενη διάταξή του. Εύλογα όμως και με αγανάκτηση, εγείρονται τα παρακάτω ερωτήματα προς το ΚΚΕ και προς τους συνδικαλιστές που ηγούνται της ομοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ και καθοδηγούνται από το ΚΚΕ:

Γιατί τσαλαπατήσατε τις αξίες και τις αρχές που αναφέρθηκαν στην αρχή αυτού του άρθρου και που οι κομμουνιστές συνδικαλιστές, τηρούσαν και στο θέμα της συνδικαλιστικής εισφοράς και τώρα γίνεστε συνένοχοι, με τον πιο χυδαίο κυβερνητικό συνδικαλισμό και μάλιστα τον ξεπερνάτε, ζητώντας μεγαλύτερο χαράτσωμα των συνταξιούχων; Αγνοείτε τη γραφεικρατικοποίση και ποδηγέτηση που εμπεριέχει αυτή η κυβερνητική ρύθμιση;

Θεωρείτε ότι ήταν παρωχημένες αυτές οι αξίες και αρχές και ότι με τον υποχρεωτικό συνδικαλισμό που επιβάλει δια του νόμου-λαιμητόμου!!! η κυβέρνηση, θα δυναμώσει και θα μαζικοποιηθεί το συνταξιουχικό συνδικαλιστικό κίνημα; Θεωρείτε δηλ. ότι και ο κυβερνητικός- εργοδοτικός συνδικαλισμός και η κυβέρνηση ενδιαφέρονται για το δυνάμωμα και τη μαζικοποίηση αυτού του κινήματος; Αγνοείτε τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης να χειραγωγήσει και μ’ αυτόν τον τρόπο το συνταξιουχικό συνδικαλιστικό κίνημα ή προτάσσετε πάνω από το συμφέρον των εργαζομένων, των συνταξιούχων και του συνδικαλιστικού τους κινήματος, κάποιους εφήμερους και ιδιοτελείς στόχους;

Τις μεγαλοστομίες σας για κυβερνητικό νόμο λαιμητόμο και νόμο αιτία πολέμου και πολλά άλλα ηχηρά, πως μπορούν να τα χαρακτηρίσουν τώρα οι εργαζόμενοι που βλέπουν, καθ’ ομολογία σας, ότι την ώρα που ξιφουλκούσατε για αυτόν το νόμο-καρμανιόλα, την ίδια ώρα διαπραγματευόσαστε με τον υπουργό, στο πως και πόσο, μέσα και από αυτό το νόμο!!! θα χαρατσωθούν παραπέρα οι συνταξιούχοι και πως θα χειραγωγηθούν παραπέρα τα συνδικάτα τους;    

IMAGE Σα να μην πέρασε μια μέρα
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019
Γράφει ο Αμετανόητος. Νοέμβρης 1973. Οι πρυτανικές αρχές καλούν τα «όργανα της τάξεως» να επέμβουν και να αποκαταστήσουν την τάξη που διασαλεύτηκε εξαιτίας της κατάληψης του ΕΜΠ από φοιτητές. Αστυνομία, αρχικά, και στρατός, στη συνέχεια,... >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ