Εργατικός Αγώνας

Καλό ταξίδι Δάσκαλε!!!

Το Σάββατο 11 Μάη έφυγε από την ζωή σε ηλικία 89 ετών ο πατρινός φιλόλογος- ιστορικός, ο κομμουνιστής Βασίλης Λάζαρης. Ο Βασίλης υπήρξε κορυφαία πνευματική μορφή όχι μόνο της Πάτρας αλλά και ολόκληρης της χώρας. Σεμνός, ακούραστος, βαθιά μορφωμένος, αξεπέραστος ερευνητής και μοναδικός στην ανασύνθεση του ιστορικού παρελθόντος, πρόσφερε τεράστιο πνευματικό έργο, μόρφωσε γενιές και γενιές πολιτών είτε ως δάσκαλος είτε ως μάχιμος και μαχητικός ερευνητής της ιστορικής αλήθειας, του κοινωνικού, πολιτικού και πολιτιστικού παρελθόντος.  

Ο Βασίλης Λάζαρης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1930. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και για 30 χρόνια δούλεψε σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Στρατεύτηκε στο αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα γεγονός που επέφερε διώξεις εναντίον του. Η χούντα τον είχε απολύσει από τη θέση του και είχε μείνει έξω από τη δημόσια εκπαίδευση σε όλη τη διάρκεια του καθεστώτος των Συνταγματαρχών.

Υπήρξε τακτικός συνεργάτης σε εφημερίδες και περιοδικά σε ιστορικά, αισθητικά, κοινωνιολογικά και φιλοσοφικά θέματα.

Έγραψε τις μελέτες: Πολιτική ιστορία της Πάτρας 1950-1974, Η Αχαΐα στην Κατοχή 1941 – 1944, Ο εμφύλιος πόλεμος στην Αχαΐα, Καποδιστριακή Πάτρα, Περί Τεχνών, Οι ρίζες του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, Σύγχρονη Εποχή

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα: Patra, the Face of the City, Τοπίο, Πάτρα, το πρόσωπο της πόλης.

Επιμελήθηκε μελέτες: Voltaire, 1694-1778, Περί των διχονοιών των εν ταις εκκλησίαις της Πολονίας, Κολοκοτρώνης – Φαλέζ, Θεόδωρος, Πολιτικά κείμενα, Η τρίχρονη εποποιία του δημοκρατικού στρατού Ελλάδας, Σύγχρονη Εποχή (στην έκδοση αυτή δικό του είναι το κεφάλαιο για τον ΔΣΕ στα Νησιά).

Το αρθρογραφικό και κριτικογραφικό του έργο είναι τεράστιο. Χρέος των νεότερων ερευνητών είναι να το συγκεντρώσουν και να το καταστήσουν προσιτό στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.

Ο Βασίλης Λάζαρης σε όλη του τη ζωή υπήρξε αταλάντευτος κομμουνιστής, μαρξιστής- λενινιστής, δημιουργικός στην μελέτη και την εφαρμογή του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού, συνεπής στην αναζήτηση και στην υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας χωρίς να διστάζει γι’ αυτό να κάνει τις ρήξεις που θεωρούσε απαραίτητες. Ουδέποτε αναζήτησε την αναγνώριση μέσα από θέσεις και αξιώματα τα οποία εύκολα μπορούσε να αποκτήσει. Προτιμούσε να κρίνεται από το έργο του και μόνο γι’ αυτό. Νεανικός στο πνεύμα, ανοικτός στην διαφορετική άποψη, βαθιά αναλυτικός στην κριτική του και βαθιά κριτικός στην ανάλυσή του, διανοητής με όλη τη σημασία της λέξης. Είχε πετύχει την καθολική αναγνώριση φίλων και αντιπάλων. Η πόλη της Πάτρας το γνωρίζει αυτό πολύ καλά. Και η πάνδημη συγκίνηση που προκάλεσε η είδηση του θανάτου του το επιβεβαιώνει.

Ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ αποχαιρετά τον σύντροφο Βασίλη Λάζαρη και εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και στους οικείους του, συμεριζόμενος απόλυτα τα αισθήματα όλων όσων αντιλαμβάνονται την τεράστια απώλεια που προκάλεσε ο θάνατός του.

Το έργο του Βασίλη θα μείνει αθάνατο για να μορφώνει και τις επόμενες γενιές.

Καλό ταξίδι Δάσκαλε!!  

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας