Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019

Με αφορμή την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο Εργατικός Αγώνας προσφέρει στους αναγνώστες του ένα ντοκουμέντο που είναι μεν γνωστό στους παλιότερους αλλά πολύ χρήσιμο στις νεότερες γενιές. Πρόκειται για την «Έκθεση και Συμπεράσματα για τα γεγονότα του Νοέμβρη 1973» που ενέκρινε η 4η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ τον Ιούλιο του 1976. Είναι ένα ισορροπημένο κείμενο, αυτοκριτικό και συνάμα διδακτικό αναφορικά με το τι έγινε εκείνο το Νοέμβρη, τη δράση και τις αδυναμίες των οργανωμένων δυνάμεων, των μελών και στελεχών του κόμματος και της ΚΝΕ που συμμετείχαν ενεργά στην εξέγερση.

Για να φτιαχτεί αυτή η έκθεση χρησιμοποιήθηκε πλήθος εγγράφων με σπουδαιότερα τις εκθέσεις συντρόφων που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο ή έξω από αυτό, που συμμετείχαν στα γεγονότα είτε από καθοδηγητική θέση είτε από τη θέση του απλού μέλους, του απλού αγωνιστή. Αναμφίβολα αυτές οι εκθέσεις υπάρχουν στο αρχείο του ΚΚΕ και θα ήταν ευχής έργον κάποια στιγμή να δοθούν στη δημοσιότητα.

Για την εξέγερση του Πολυτεχνείου έχουν γραφτεί και γράφονται πολλά. Εκείνο που έχει σημασία να υπογραμμιστεί είναι ότι υπήρξε η κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης με ευρύτερο όμως περιεχόμενο το οποίο δεν αφορούσε μόνο στην πτώση της χούντας αλλά και στην επόμενη ημέρα, στο όραμα δηλαδή μιας Ελλάδας ανεξάρτητης - προοδευτικής, απαλλαγμένης από κάθε ιμπεριαλιστική εξάρτηση, με ανοικτό ορίζοντα στην κοινωνική αλλαγή. Αυτό το όραμα παραμένει ακόμα ζωντανό και επίκαιρο.

 

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ

IMAGE Η Ντανιέλα Καράσκο δεν είναι πια εδώ
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019
Γράφει η Γιάννα Κουκά. Η μίμος δεν είναι πια στους δρόμους. Η μίμος δεν είναι πια εδώ. Η καλλιτέχνις του δρόμου πέθανε από ασφυξία. Η μίμος που γυρνούσε στις διαδηλώσεις δολοφονήθηκε. Βρέθηκε κρεμασμένη από χειροπέδες σ' ένα φράκτη ενός πάρκου. >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ