Πέρασαν 9 χρόνια από τότε που έφυγε από την ζωή ο Κώστας Κάππος. Τα φριχτά βασανιστήρια που υπέστη στη δικτατορία, στο Διονύσιο, στο Μπογιάτι και στη Γενική Ασφάλεια είχαν αφήσει ανεξίτηλά τα σημάδια τους σ’ όλη τη υπόλοιπη ζωή του κι ασφαλώς είχαν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στον πρόωρο θάνατό του.

Ο Κώστας Κάππος ήταν ένας ανυποχώρητος κομμουνιστής - λαϊκός αγωνιστής, πιστός στο μαρξισμό λενινισμό, στις αξίες και στην προοπτική της εργατικής τάξης. Για αυτή αγωνίστηκε σε ολόκληρη τη ζωή του.

Τα μεγάλα προσόντα του που τον έκαναν να ξεχωρίζει και να είναι σεβαστός όχι μόνο από τους συντρόφους του ήταν η συνέπεια του, η προσπάθεια να διαμορφώνει γνώμη για τα ζητήματα που απασχολούσαν το κίνημα και το κομμουνιστικό κόμμα και να επιμένει στην άποψή του, να μη συμβιβάζεται και να μην υποχωρεί για θέματα που θεωρούσε σημαντικά, θέματα στρατηγικής και φυσιογνωμίας του κομμουνιστικού και επαναστατικού κινήματος.

Ο Κώστας Κάππος ήταν ολοκληρωμένος κοινωνικός επαναστάτης εργάτης και διανοούμενος μαζί. Τον απασχολούσαν πάντα τα μεγάλα προβλήματα της επανάστασης, της εργατικής τάξης, του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας και παγκόσμια.

Τον απασχολούσαν και προσπαθούσε να δώσει απαντήσεις- ιδιαίτερα μετά το 1989-1991 και τη νίκη της αντεπανάστασης- στα προβλήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη Σοβιετική Ένωση και τις λαϊκές δημοκρατίες, αναζητούσε τις αιτίες της κρίσης των κοινωνιών του υπαρκτού σοσιαλισμού που οδήγησαν σ’ αυτή την ιστορικής σημασίας ήττα του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Την καθημερινή δουλειά δεν αντιμετώπιζε «μεροδούλι μεροφάι», ούτε ποτέ εγκλωβίστηκε σε αξιώματα και σε θέσεις. Συνδύαζε τα καθήκοντα του βουλευτή όχι μόνο με τη δράση μέσα στους εργαζόμενους και την άνοδο των λαϊκών αγώνων, αλλά προσπαθούσε αυτή τη δράση να τη φωτίσει με τις αλήθειες της κοσμοθεωρίας μας και παράλληλα να κατανοήσει καλύτερα τη θεωρία και τα θεωρητικά καθήκοντα που είχαν οι κομμουνιστές μπροστά τους.

Ο Κώστας Κάππος ήταν παράδειγμα ανυποχώρητου κομμουνιστή που πάλεψε ολόκληρη τη ζωή του με συνέπεια και αυταπάρνηση.

ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ