Εργατικός Αγώνας

Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς

Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση και το χρέος που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι!

   Τις επόμενες μέρες θα μπούμε στον 5ο μήνα της υγειονομικής κρίσης που έχει προκληθεί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Οι χώρες της Δύσης στο σύνολο τους, αντιμετωπίζουν θεμελιώδη προβλήματα, έχοντας – ορισμένες από αυτές (π.χ. Ιταλία, Ισπανία)- εκατόμβες νεκρών. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της ανεργίας, της συρρίκνωσης των μισθών, της εξελισσόμενης νέας επίθεσης σε εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, σε κατακτήσεις.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο μίσος πλανήτης το προηγούμενο διάστημα μπήκε σε καραντίνα. Για τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο διεθνώς αυτή η εξέλιξη ήταν αναγκαίο κακό, αυτο-υπονόμευση, απόφαση που πήραν κάτω από την αδυναμία διαχείρισης της πανδημίας. Μιας πανδημίας που βρήκε τα δημόσια συστήματα υγείας υπο διάλυση και παραδομενα στη δίνη της κερδοφορίας των ιδιωτών-καρχαριών.

   Στη χώρα μας, από καθαρή τύχη δεν θρηνούμε χιλιάδες θύματα, αφού το Ε.Σ.Υ έχει απογυμνωθεί από τις παρατεταμένες πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες κενά σε υγειονομικό προσωπικό και ελλείψεις στα νοσοκομεία μας, δεν πραγματοποιούνται μαζικά τεστ ώστε να υπάρχει συνολική εποπτεία ανά την επικράτεια, η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι εντελώς ανύπαρκτη και οι ήρωες γιατροί κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σώσουν όσους περισσότερους μπορούν. Μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους η κυβέρνηση με μια σειρά αντεργατικά μέτρα και Π.Ν.Π επιχειρεί μια ακόμη αντιδραστική αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις, στα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων. Από την πολιτική επιστράτευση των απεργών έως την εκ περιτροπής εργασία (δηλαδή την κυλιόμενη ανεργία) η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει στο γύψο το εργατικό κίνημα, τα συνδικάτα του και τις διεκδικήσεις τους. Η Κυβέρνηση όμως δεν έμεινε εκεί. Με τα περίφημα προγράμματα κατάρτισης (voucher) των 600€ για 180.342 επιστήμονες, που αρχικά κλήθηκαν να υπομείνουν τις κωμικοτραγικές καταστάσεις με τα σεμινάρια τηλεκατάρτισης και την προχειρότητα που είχαν σχεδιαστεί, ώστε να επιδοτηθούν οι ιδιώτες των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης με 84.760.740€. Τελικά, μπορεί η κυβέρνηση να πήρε πίσω κάτω απ’ την γενικότερη κατακραυγή τα συγκεκριμένα προγράμματα, αλλά οι επιστήμονες αυτοί πήραν 200€ λιγότερα από το εξευτελιστικό ποσό των 800€ που έλαβαν άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Συνάμα έχει δοθεί λευκή επιταγή στη μεγάλη εργοδοσία η οποία προχωράει σε μαζικές απολύσεις, απλήρωτες υπερωρίες, ωράρια λάστιχο, αναγκαστικές άδειες και πολλά ακόμη που έχουν αναδείξει οι φορείς του κινήματος. Η μόνο κατ’ όνομα πλέον ΓΣΕΕ στηρίζει σιωπηλά όλη αυτήν την κατεύθυνση, καθώς όπως λέει «η πανδημία δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά» και «συζητάει» με τις μεγάλες εργοδοτικές ενώσεις για το πώς θα διαμορφώσουν την επόμενη μέρα ακόμα χειρότερους όρους για την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους συνολικά.

Μια επόμενη μέρα η οποία βρίσκει όλες τις αντεργατικές διατάξεις «στο τραπέζι», σε απόλυτη ισχύ, με τα μέτρα που πάρθηκαν να αγγίζουν τα 17 δις.(24 δις. συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ). Σιωπηλά όλοι συνομολογούν ότι ο λογαριασμός θα επιστρέψει στον λαό και μάλιστα με τόκο, μιας και η ΕΕ δεν πρόκειται να χαρίσει τίποτα. Η επόμενη μέρα, επίσης, περιλαμβάνει είσοδο σε αυτό που θα λέγαμε «ανοσία της αγέλης» -αλλά συγκαλυμμένα. Δεδομένου ότι δεν πραγματοποιούνται μαζικά τεστ για να υπάρχει συνολική εποπτεία στην επικράτεια πρόκειται για είναι ένα πολύ επικίνδυνο σχέδιο, που μπορεί να κοστίσει χιλιάδες ζωές το επόμενο διάστημα.

   Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ξεγυμνώθηκε πλήρως η ΕΕ. Καταρρίφθηκε με εκκωφαντικό τρόπο η «ΕΕ της αλληλεγγύης». Οι Ιταλοί, απ’ την ΕΕ γύρευαν βοήθεια, αλλά από την Κίνα και την Κούβα τους ήρθε. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο γειτονικός λαός σε ποσοστό κοντά στο 70% βλέπει με θετικό τρόπο την έξοδο απ’ τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό.

   Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά αποκτά μεγάλη σπουδαιότητα. Έχει ιδιαίτερη σημασία τα συνδικάτα, οι ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα, οι μαζικοί φορείς του κινήματος να υψώσουν στεντόρεια φωνή αγώνα και διεκδίκησης. Να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας και τηρώντας τους κανόνες και τις οδηγίες των ειδικών. Να δοθεί ενωτικός αγώνας όλων των εργαζομένων, σε κοινές συγκεντρώσεις και απεργιακές περιφρουρήσεις, για:

  • Να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις και να μην πραγματοποιηθούν νέες.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, και όσων θα επιστρέψουν στις δουλειές τους το επόμενο διάστημα.
  • Κάλυψη όλων των κενών σε υγειονομικό προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις και εξασφάλιση του απαιτούμενου εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Να καταργηθούν οι αντεργατικές Π.Ν.Π.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Ανθρώπινοι ρυθμοί δουλειάς.
  • Να εξασφαλιστεί ανθρώπινο επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Να πληρωθούν άμεσα όλες οι υπερωρίες.
  • Να δοθεί αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η πανδημία.
  • Να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας στη διάρκεια της πανδημίας, ούτε μετά.
  • Στήριξη των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των αγροτών και βιοτεχνών από το κράτος.
  • Βαριά φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου άμεσα. Την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία.
  • Εθνικοποίηση των μεγάλων μονάδων της υγείας και των φαρμακευτικών, παραϊατρικών και συναφών βιομηχανιών.
  • Στάση πληρωμών του χρέους. Αγώνας για τη διαγραφή του.
  • Έξοδος από την ΕΕ.

 

Εργατικός Αγώνας

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας