Εργατικός Αγώνας

Γυμνοί και στο επόμενο κρούσμα της πανδημίας

Γράφει ο Παναγιώτης Παπακωνσταντινόπουλος.

Χωρίς διάθεση κινδυνολογίας, η επόμενη περίοδος με το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα είναι πολύ δύσκολη γιατί, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, βρισκόμαστε σχεδόν στο «σημείο μηδέν» από πλευράς προετοιμασίας για την νέα επέλαση του φονικού ιού. Επέλαση που ήταν αναμενόμενη και ήλθε μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί.

Η θυσία των απλών ανθρώπων να “φυλακιστούν” στο ίδιο τους το σπίτι με όποιες συνέπειες στην σωματική και την ψυχική τους υγεία συν τις οικογενειακές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις με το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων  που δημιούργησε ο “εγκλεισμός”, αντί να αξιοποιηθεί για προετοιμασία και θωράκιση του υγειονομικού συστήματος και μέτρων περιορισμού της μετάδοσης, φαίνεται να πηγαίνει χαμένη.

Τα κρούσματα διαρκώς αυξάνονται κυρίως στις τουριστικές περιοχές. Ο κίνδυνος μετάδοσης μεταφέρεται στον επαγγελματικό και κοινωνικό περίγυρο ιδιαίτερα από τον κόσμο που επιστρέφει από την θερινή του άδεια και ευρίσκεται αντιμέτωπος με μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από «ανεπαρκής» έως «λίαν επικίνδυνη» για την προστασία της ζωής του. Η ευθύνη, κατά τους κυβερνώντες, είναι ατομική και ατομικά πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημά τους, αγοράζοντας τον διαγνωστικό έλεγχο σε “καλές” τιμές των 70-80 ευρώ που προσφέρουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι Υγείας .

Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στον τουρισμό για να “τονωθεί” η οικονομία, χωρίς να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να μην αποθαρρυνθούν οι τουρίστες και για να μην θίξει τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων, αδιαφορώντας για την υγεία του ίδιου του λαού της .

Τι να αναφέρει κανένας; Την πληρότητα των αεροπλάνων και των πλοίων; Την έλλειψη ελέγχου από τις πύλες εισόδου; Την ανεπάρκεια των τεστ; Την οικονομική κάλυψη του τεστ από τους ίδιους τους επισκέπτες; Το πέταγμα στα αζήτητα των υγειονομικών πρωτοκόλλων;

Προσπαθώντας να συσκοτίσει την κατάσταση, η κυβέρνηση, αντί να δει την πραγματικότητα για να οδηγηθεί και στις αναγκαίες ενέργειες, αρνείται ή υποβαθμίζει τον ρόλο του τουρισμού στην διασπορά του ιού. Επίσης δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για υγειονομική θωράκιση των νησιών και σκόπιμα ανακοινώνει κρούσματα κατά Περιφερειακές Ενότητες και όχι περιοχές που έχουν κρούσματα για να μην υπάρχει τάχα στοχοποίηση της περιοχής, ενώ διάχυτη είναι η άποψη ότι αποκρύπτονται κρούσματα.

Η αιτία για την κυβέρνηση δεν είναι το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού, αλλά η μη τήρηση των μέτρων από το λαό. Το ίδιο το λαό που η κυβέρνηση, στην πρώτη φάση της πανδημίας, δεν έχανε ευκαιρία να εκφράζει τον θαυμασμό της για την υπευθυνότητα που επέδειξε και τον θεωρούσε υποκριτικά σαν κύριο συντελεστή του περιορισμού της διασποράς.

Το σύστημα Υγείας ήταν απροετοίμαστο στο πρώτο κύμα της πανδημίας και παραμένει απροετοίμαστο με ασήμαντες διαφορές και στο δεύτερο κύμα όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εμφανίσει με παραπλανητικό τρόπο μια ιδανική κατάσταση που δεν την δικαιολογούν:

-Οι περίπου 6000 προσλήψεις (που δεν είναι σίγουρο ότι είναι τόσες) και αφορούν προσωρινούς εργαζόμενους μπροστά στις πάνω από 30.000 που είναι οι ελλείψεις.

-Η μικρή αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας χωρίς την αντίστοιχη ενίσχυσή τους με τον αναγκαίο αριθμό προσωπικού είναι ανεπαρκής ακόμα και να πιάσουν το στόχο για λίγο πάνω από 1000,αφού με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο ελάχιστος αριθμός τους πρέπει να είναι για την Ελλάδα κοντά στις 4.000.

-Η χαοτική κατάσταση για το ποιος νοσηλεύει επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι χωρίς σχέδιο μετακινήσεις προσωπικού για να κλείσουν εντελώς πρόχειρα κάποιες τρύπες.

-Τα ανεπαρκέστατα μέτρα προστασίας των υγειονομικών που είναι άμεσα εκτεθειμένοι στον επικίνδυνο ιό και τα τεστ που γίνονται με επιλογή κυρίως των αδειούχων που επέστρεψαν και όχι όλων και σε καμία περίπτωση δεν γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα σε όλο το προσωπικό.

-Η εξυπηρέτηση των ασθενών με χρόνια νοσήματα που εξακολουθεί να έχει εμπόδια, τα χειρουργεία που αναβάλλονται κ.α.

-Η απαράδεκτη κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που, παρά τις αρχικές εξαγγελίες για δήθεν ενίσχυση και αναμόρφωσή της, παραμένει στα ίδια επίπεδα για κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον σαν αυτές μιας πανδημίας.

-Τα σχολεία που εξαγγέλλεται ότι ανοίγουν στις 7 Σεπτέμβρη με όλους τους μαθητές στην τάξη, με υποχρεωτική την χρήση μάσκας για εκπαιδευτικούς και μαθητές που θα διανεμηθούν δωρεάν μέσω των δήμων (!) Τα σχολεία θα λειτουργούν σε συνθήκες απόλυτου συνωστισμού με 25 μαθητές ενώ δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 15. Αν και αναμενόταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεν έγιναν προσπάθειες εξεύρεσης χώρων για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση από δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια. Η αύξηση του εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού παραμένει το ζητούμενο.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι τραγικότερες από αυτές που είχαν υπολογιστεί αρχικά. Η ύφεση  θα υπερβεί κατά πολύ το διπλάσιο νούμερο. Θύμα και πάλι θα είναι ο λαός και οι πραγματικές επιπτώσεις της κρίσης θα φανούν στο άμεσο μέλλον που θα επιδεινωθεί στο έπακρο η κατάσταση της λαϊκής οικογένειας.

Το πολυπόθητο εμβόλιο, που υποτίθεται θα βάλει φρένο στον θανατηφόρο ιό, αντί να αποτελέσει αντικείμενο συλλογικής προσπάθειας της παγκόσμιας υγειονομικής κοινότητας, έχει γίνει αντικείμενο ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών και ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Σαν επίλογο έχουμε να παρατηρήσουμε:

Με την άνευ όρων “επανεκκίνηση” της οικονομίας χωρίς προσεκτική και με όρους άρση του lock-down μπήκαμε σε νέες περιπέτειες με κίνδυνο η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη. Και τότε την ευθύνη θα την έχει ο λαός, ενώ την “επιτυχία” μέχρι τώρα την είχε η κυβέρνηση! Η ευθύνη όμως είναι καθαρά κυβερνητική και ας προσπαθεί να βρει συνενόχους στην πολιτική της η κυβέρνηση.

Ξεπέρασε τα όρια της αθλιότητας η προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει την ευθύνη στις πλάτες του λαού και ειδικά στην “ασυνείδητη” νεολαία” που λίγους μήνες πριν τους αποκαλούσε “αφανείς ήρωες”. Αυτοί είναι που ένοιωσαν περισσότερο από κάθε άλλο τα όνειρά τους να συνθλίβονται από τις δύο οικονομικές κρίσεις και στην περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας άλλοι χωρίς δουλειά και άλλοι χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα τελειώσουν τις σπουδές τους έδειξαν υποδειγματική υπευθυνότητα για να εμποδίσουν την διασπορά του ιού.

Τέλος περισσότερο επιτακτική και από την αρχή της επιδημίας είναι η ανάγκη συνέχισης με μεγαλύτερη ένταση και απαιτήσεις η πάλη του λαού για ένα σύστημα Υγείας ικανό να αντιμετωπίσει έκτακτες και μη καταστάσεις, με δωρεάν και υψηλού επιπέδου παροχής υπηρεσιών Υγείας και με αγώνα για πραγματικά μέτρα ανακούφισης του λαού. Ένας αγώνας που θα έχει ορίζοντα την ανατροπή αυτής της πολιτικής με πρωτοπόρους στον αγώνα τους κομμουνιστές και όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας