Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

Την Τρίτη 30/6, η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο πού έλαβε την πιστοποίηση από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη της μετάδοσης του ιού του AIDS (HIV) και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί, όπως ανακοινώθηκε στην έδρα της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας (PAHO / WHO) στην Ουάσινγκτον, από τον Υπουργό Δημόσιας Υγείας της Κούβας, Ρομπέρτο Μοράλες Oχέδα σε συνέντευξη τύπου.

«Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στο κοινωνικό μας σύστημα και την πολιτική μας βούληση σε ανώτατο επίπεδο. Αυτό είναι που επέτρεψε σε μια χώρα με λιγοστούς πόρους να καταγράψει αυτά τα επιτεύγματα» δήλωσε ο υπουργός της Κούβας, επισημαίνοντας ότι «αυτό το σύστημα υγείας δημιουργήθηκε μετά το θρίαμβο της κουβανικής επανάστασης στη διάρκεια μισού και πλέον αιώνα, και πρόκειται για ένα σύστημα που καθορίζεται ως “δωρεάν, προσβάσιμο, περιφερειακό και ολοκληρωμένο”».

«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για να βοηθήσουμε και άλλες χώρες», επεσήμανε ο Οχέδα, γνωστοποιώντας ότι έχει ήδη λάβει αιτήσεις, για παράδειγμα, από χώρες της Αφρικής.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας, Καρίσα Ετιένε, δήλωσε ότι όλες οι χώρες της περιοχής έχουν δεσμευτεί από το 2010 να κατακτήσουν το στόχο που επιτεύχθηκε σήμερα στην Κούβα.

«Φαντάζομαι ότι το νέο πολιτικό τοπίο μεταξύ Κούβας και Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί παρά να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, όμως η Κούβα έχει ήδη συνεργαστεί και με τα άλλα μέλη της οργάνωσης για να αυξηθεί η πρόσβαση στην υγεία», δήλωσε ο κουβανός υπουργός.

Η Κούβα ήταν η πρώτη χώρα που διενεργήθηκε αυτή η αξιολόγηση, μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει στα Μπαρμπάντος, στη Τζαμάικα, στην Αντίγκουα και στις Παρθένες Νήσου. Επίσης έχει γίνει ήδη μια πρώτη επαφή με τη Γουατεμάλα, το Σαλβαδόρ και τη Χιλή.

                                                        

Πηγή: prensa-rebelde.blogspot.gr

Αρχική Πηγή: noticiassin.com

IMAGE
Εκδήλωση της ΚΚ-ΕΑ στη Λευκάδα
Δευτέρα 13 Ιουλίου στις 8 μ.μ.   στο Z-BAR >>>>>>
IMAGE Ο μεγάλος... περίδρομος
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020
Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης. “Μεγάλος περίπατος” ονομάστηκε μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στο κέντρο της Αθήνας. Εμπνευστής του ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης. >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ