Εργατικός Αγώνας

Κοινός ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην εκμετάλλευση

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Τουρκία τα ξημερώματα της 16ης Ιούλη και η μάχη εξουσίας που διεξάγεται στη γειτονική χώρα δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό για το λαό της Τουρκίας και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Οι αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες γύρω από το ρόλο του στρατού και των πολιτικών και οικονομικών κέντρων εξουσίας στο εσωτερικό όσο και των υπερεθνικών ιμπεριαλιστικών κέντρων απασχολούν και θα απασχολήσουν στο μέλλον πολλούς αναλυτές, αλλά δε θα πρέπει να αποπροσανατολίζουν την εργατική τάξη. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι είναι επικίνδυνη και επιζήμια για τους λαούς η κατασκευή «δαιμόνων» και «αγγέλων», «ηρώων» και «προδοτών». Καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δε νομιμοποιείται στη λαϊκή συνείδηση για όσα έγιναν και όσα θα ακολουθήσουν επικαλούμενη το άδικο των αντιπάλων της.

Η προσπάθεια μερίδας του στρατού να υφαρπάξει την εξουσία με τη δύναμη των όπλων δεν καθαγιάζει το καθεστώς Ερντογάν που μεταχειρίζεται κάθε μέσο για να εξουδετερώσει τους πολιτικούς αντιπάλους του και καταπνίγει τις ελευθερίες του τουρκικού και ιδιαίτερα του κουρδικού λαού. Το αποτυχημένο πραξικόπημα του δίνει τώρα μια νέα ευκαιρία να συνεχίσει την περιστολή των ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών της Τουρκίας.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να προσεχθεί ο ρόλος των ιμπεριαλιστών της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών και γενικότερα του ξένου παράγοντα στα γεγονότα της Τουρκίας όπως δείχνει η περίεργη στάση πολλών κρατικών και πολιτειακών φορέων τόσο κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος όσο και μόλις φάνηκε προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα. Ιδιαίτερα μάλιστα με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα που διακυβεύονται στην ευρύτερη περιοχή.

Η κινητοποίηση των πολιτών που έγινε με το ιδιόμορφο κάλεσμα τους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα αξιοπρόσεκτο γεγονός παρά τις κατηγορίες ότι στην πλειοψηφία τους ήταν οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος που απλά υπερασπίζονταν τον ηγέτη τους.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Τουρκίας δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν από τη μάχη των καπιταλιστικών και ιμπεριαλιστικών φατριών για τον έλεγχο της χώρας. Οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να οργανώσουν τη δική τους πάλη για την έξοδο της χώρας από την πολιτειακή και κοινωνική κρίση σε φιλολαϊκή κατεύθυνση στη βάση του σεβασμού των δημοκρατικών και ατομικών δικαιωμάτων κάθε λαού που κατοικεί στη γειτονική χώρα.

Η προοπτική για την εργατική τάξη και το λαό της Ελλάδας, της Τουρκίας και των γειτονικών χωρών βρίσκεται στο δυνάμωμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας τους, στον κοινό αγώνα εναντίον του ιμπεριαλισμού και των πολέμων, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης στο εσωτερικό των χωρών τους.

Η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας, στέκεται στο πλευρό των κομμουνιστών και του εργαζόμενου λαού της Τουρκίας στην πάλη αυτή με την πίστη πως η απελευθέρωση τους βρίσκεται αποκλειστικά στα δικά τους χέρια.  

 

ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ – ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Ιούλης 2016

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας