Εργατικός Αγώνας

Ο εθνικισμός κι ο φασισμός δεν θα περάσουν!

Ανακοίνωση της Κίνησης Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας.

Οι μαθητικές καταλήψεις σε σχολεία κυρίως της Βόρειας Ελλάδας με επίκεντρο τα λεγόμενα εθνικά θέματα και ειδικότερα το Μακεδονικό ασφαλώς δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Ο ακραίος εθνικισμός που εκδηλώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με τα εθνικιστικά συλλαλητήρια και άλλες εκδηλώσεις, αποτέλεσαν την κολυμβήθρα του Σιλωάμ και νομιμοποίησαν την επανεμφάνιση και ανοικτή δράση εθνικιστικών και φασιστικών οργανώσεων μέσα στην κοινωνία. Ειδικότερα δε της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Την έντυσαν με εθνικό -δήθεν πατριωτικό- μανδύα.

Η συμμαχία ανάμεσα στην ακροδεξιά και τον φασισμό ήταν εμφανής και τότε και τώρα. Δεν ήταν τυχαίο που αυτός ο συρφετός συμπορεύτηκε στα συλλαλητήρια του εθνικισμού. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που για όλες αυτές τις καταλήψεις θριαμβολογούν και σιγοντάρουν ανοικτά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης και η Χρυσή Αυγή. Τώρα που το δηλητήριο του φασισμού μπαίνει στα σχολεία, τώρα που ο κίνδυνος φασιστικοποίησης των μαθητών είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού, τώρα που αποδεικνύεται περίτρανα πως ο εθνικισμός είναι το εκκολαπτήριο του φασισμού, τώρα πια είναι ξεκάθαρο πόσο επικίνδυνα είναι τα παιχνίδια πολιτικού καιροσκοπισμού με τον εθνικισμό. Και τέτοια παιχνίδια παίχτηκαν στο πρόσφατο παρελθόν από την αστική τάξη και τα κόμματα της.

Οι δυνάμεις της κομμουνιστικής  και  ριζοσπαστικής Αριστεράς οφείλουν αφενός μεν να οριοθετηθούν με σαφήνεια απέναντι στον εθνικισμό και τον ρατσισμό και αφετέρου να οργανώσουν αποφασιστικά την πάλη ενάντια σ’ αυτά τα φαινόμενα και να πάρουν την πρωτοβουλία στα χέρια τους. Επίσης, οι δυνάμεις της Αριστεράς οφείλουν να δώσουν αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο και αντίστοιχη διέξοδο και προοπτική στα γνήσια πατριωτικά αισθήματα του λαού μας.

Δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών αλλά η στιγμή της κοινής δράσης για την αντιμετώπιση του φασιστικού κινδύνου που απειλεί τις πιο τρυφερές ηλικίες της ελληνικής κοινωνίας. Ασφαλώς δεν είναι φασίστες όλοι ή οι περισσότεροι από τους μαθητές που συμμετέχουν στις καταλήψεις. Είναι εθνικιστικό και φασιστικό το πολιτικό διευθυντήριο που έντεχνα σπρώχνει σε αυτές τις εκδηλώσεις κα το οποίο βρίσκεται εκτός σχολείων.

Οι εμπνευστές των καταλήψεων έχουν ορίσει ως ημέρα κορύφωσής τους την 29η Νοεμβρίου. «Με το κάλεσμα πανελλαδικής κατάληψης σε όλα τα σχολεία της Χώρας για τα Εθνικά θέματα», όπως θριαμβολογεί από την ιστοσελίδα της η Χρυσή Αυγή.

Η Κίνηση Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από μαθητές σε σχολεία και οργανώσεις ώστε η 29η Νοεμβρίου να αναδειχθεί ημέρα κοινής αντιφασιστικής δράσης κατά του εθνικισμού και του φασισμού. Ο φασισμός είναι εχθρός οπουδήποτε εμφανίζεται μέσα στην κοινωνία. Ο εθνικισμός είναι ένα σκαλοπάτι πριν απ’ αυτόν.

Δεν θα περάσουν!

 

Κίνηση Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας