Εργατικός Αγώνας

Μια μάχη κερδήθηκε. Ο αγώνας συνεχίζεται!

Ανακοίνωση της Τοπικής Επιτροπής Γιαννίνων της Κίνησης Κομμουνιστών–Εργατικός Αγώνας.

Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εποφθαλμιούν και θέλουν να βάλουν στο χέρι όλο το κύκλωμα απορρίμματα –ανακύκλωση- εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων. Είναι μεγάλη η μπίζνα, τεράστια τα κέρδη που θα αποκομίζουν.

Σε αυτή τους την προσπάθεια  έβρισκαν και βρίσκουν   μεγάλο εμπόδιο τους εργαζόμενους. Οι κινητοποιήσεις τους κατά το παρελθών ήταν μαζικοί, μεγάλης διάρκειας  και αποφασιστικοί. Έβαζαν στην πρώτη γραμμή των αγώνων και ζύμωναν στη κοινωνία  την αναγκαιότητα η υπηρεσία καθαριότητας να  παραμείνει κοινωνική και δημόσια προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Αυτοί οι αγώνες των εργαζομένων έβαζαν εμπόδια και στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που επιχειρούσαν κυβερνήσεις, δήμαρχοι και οικονομικό κατεστημένο.

Όσο περνάει  ο καιρός με τη δημιουργία των εργοστασίων ανακύκλωσης απορριμμάτων με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ ( με πολύ…καμάρι το παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στα Γιάννενα)  η πίεση αυξάνεται και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Το εργατικό κίνημα με τους συμμάχους του πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και με σωστές κινήσεις πανελλαδικά να αντιμετωπίσει τη νέα επίθεση που θα είναι πιο σκληρή και πιο αποφασιστική. Ήδη οι ιδιωτικοποιήσεις  ανοίγουν σε μια σειρά Δήμους. Οι εργολάβοι και το κεφάλαιο θέλουν τα κέρδη και οι δημοτικές αρχές να ξεμπερδεύουν με τους εργαζόμενους.

 Στο Δήμο Ιωαννιτών  -όχι τυχαία- η νέα Δημοτική Αρχή πριν κλείσει 15 ημέρες από την ανάληψή της  και με την παρουσία στα Γιάννενα του πρωθυπουργού έφερε το θέμα της ιδιωτικοποίησης ανοίγοντας το χορό και όπως είπε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος μπροστά στο κ. Μητσοτάκη  <<συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό για την ευκαμψία που χρειάζεται για τα απορρίμματα>>. Ήταν τέτοια η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής στο δημοτικό συμβούλιο που δεν έβαζαν καν για ψήφιση πρόταση για μη ιδιωτικοποίηση. Ακολούθησε κατάληψη του προεδρείου από τους εργαζόμενους και τους άλλους φορείς  εξαναγκάζοντας το προεδρείο να βάλει για ψήφιση τις δύο προτάσεις. Η πρόταση του Δημάρχου μειοψήφησε.

Ο πετυχημένος αγώνας ήταν συνέχεια  εναντίον και παλαιότερης προσπάθειας ιδιωτικοποίησης,  με την ίδια δικαιολογία,  της έλλειψης προσωπικού. Μια ακόμη μάχη για τους εργαζόμενους κερδήθηκε. Κερδήθηκε  από την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του Δήμου και άλλων συνδικαλιστικών φορέων που εκφράσανε έμπρακτα την αλληλεγγύη τους,  ΠΟΕ ΟΤΑ, ΕΚΙ,  Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ,  ΣΩΜΑΤΕΙΑ  ΑΔΕΔΥ κλπ.

Ο λαός των Ιωαννίνων τίποτα το θετικό δεν πρέπει να περιμένει από την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Αντίθετα θα πληρώσει αργότερα πολύ πιο ακριβά τα ανταποδοτικά τέλη. Ήδη αναμένεται μεγάλο χαράτσι για τη λειτουργία του εργοστασίου. Θέση καθαρή πρέπει να πάρουν και οι πολιτικοί φορείς, καθώς και οι προηγούμενοι Δήμαρχοι .

Η κινητοποίηση αυτή των εργαζομένων του Δήμου Ιωαννιτών, με τις συζητήσεις στους χώρους εργασίας μαζί με αρκετούς από τους φορείς, την από κοινού για πρώτη φορά  συνέντευξη τύπου όλων των παρατάξεων που συμμετέχουν στα αντίστοιχα όργανα, με την όποια ονομασία του κάθε φορέα, -του συλλόγου ΟΤΑ, της ΠΟΕ ΟΤΑ, του Νομ.Τμ. ΑΔΕΔΥ- βοήθησε και στη μαζικότητα  και στη μαχητικότητα των εργαζομένων.

Εκτιμώντας την εξέλιξη της μάχης που έδωσαν οι εργαζόμενοι, πρέπει να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι η ενότητα και η συμπαράταξη των εργαζομένων, η αξιοποίηση της ύπαρξης πολλών δημοτικών παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο και οι μεταξύ τους αντιθέσεις μπορούν να φέρουν καλά αποτελέσματα σε όφελος και των εργαζομένων στους Δήμους  και των δημοτών.

Ο αγώνας  για τους εργαζόμενους του Δήμου Ιωαννιτών  προφανώς και δεν τελείωσε. Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν  με συκοφαντίες και άλλα μέσα. Οι εργαζόμενοι βγάζοντας συμπεράσματα από αυτή τη μάχη, συμπεράσματα από αυτή την πολιτική, πιο ώριμα και αποφασιστικά θα αγωνιστούν:

Για να παραμείνουν οι υπηρεσίες στο δήμο. Για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας.

Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού  αναγκαίου για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, για ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

 Για νέο μηχανολογικό εξοπλισμό  επαρκή για τις ανάγκες.

Για εφαρμογή Υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. 

Η ενότητα όλων των εργαζομένων  είναι προϋπόθεση για την όποια επιτυχία  απέναντι στη συμμαχία των μεγάλων εργολαβικών- οικονομικών- συμφερόντων.

Αγώνας με ενότητα, ταξική συνείδηση και αποφασιστικότητα.

Ο αγώνας συνεχίζεται.

 

 

 Γιάννενα 1 Οκτώβρη 2019

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας