Εργατικός Αγώνας

Αλληλεγγύη στο Συριακό και Κουρδικό λαό!

Ανακοίνωση της Κίνησης Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας.

Η σχεδιασμένη από καιρό επίθεση της Τουρκίας στη Συρία είναι γεγονός. Με αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα από πυροβολικό σε 181 στόχους στη βόρεια Συρία, ανατολικά του Ευφράτη, από τρία σημεία στις περιοχές Ταλ Αμπιάν, Ρας Αλ Αΐν και Κομισλί, εισέβαλαν με τη στήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων.

Στην ονομαζόμενη από την Τουρκία επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” συμμετέχουν 80.000 Τούρκοι στρατιώτες όλων των ειδικοτήτων και 18.000 Σύριοι τουρκικής καταγωγής και άλλοι αντίπαλοι του Άσαντ τους οποίους για χρόνια εξόπλιζε και εκπαίδευε η Τουρκία.

Η πολεμική αυτή επιχείρηση όπως φαίνεται είναι ενταγμένη στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας στα «σύνορα της καρδιάς» όπως τα χαρακτηρίζει ο Ερντογάν. Προπαγανδίζουν ότι αυτή η επιχείρηση “εξυπηρετεί την ακεραιότητα της Τουρκίας” και τον αγώνα “ενάντια στην τρομοκρατία”. Χαρακτηρίζουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες των YPG (Yekîneyên Parastina Gel : Μονάδες Προστασίας του Λαού) “τρομοκρατική οργάνωση, παρακλάδι του PKK”.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, η εισβολή στη Συρία είναι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είναι παράνομη, στοχεύει στον τεμαχισμό κράτος-μέλους του ΟΗΕ και σε εθνοκάθαρση.

Είχε προηγηθεί συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ, εν αγνοία και σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Συρίας, για δημιουργία “ζώνης ασφαλείας” εντός του συριακού εδάφους πλάτους 30 χιλιομέτρων και μήκους άνω των 500 χιλιομέτρων. Η συμφωνία προέβλεπε κοινές περιπολίες τουρκικών και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων με ταυτόχρονη απόσυρση των Κούρδων πολιτοφυλάκων.

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, αφού είχαν αποχωρήσει οι Κούρδοι πολιτοφύλακες, φανερώνει ένα ακόμα ξεπούλημα του κουρδικού λαού, προκειμένου οι ΗΠΑ να εξυπηρετήσουν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα που σήμερα προϋποθέτουν τη συμπόρευση με την Τουρκία.

Η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Γίνονται αναφορές για δεκάδες νεκρούς, πολλούς τραυματίες και για κύμα προσφύγων. Κάθε πρόγνωση είναι αδύνατη. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ανακατατάξεις στο εσωτερικό της Συρίας αλλά και συνεργασιών και νέων συμμαχιών οργανώσεων και κρατών. Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στη Συρία, ο ελληνικός λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του:

α) οι σχεδιασμοί και ο απειλές του Ερντογάν δεν είναι για εσωτερική κατανάλωση. Με εξαίρεση το φιλοκουρδικό κόμμα και το ΚΚ Τουρκίας, σύσσωμο το πολιτικό σύστημα της γείτονος χώρας είναι σύμφωνο με την εισβολή στη Συρία.

β) Καμιά εμπιστοσύνη σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Τα πανηγύρια των υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ με αφορμή την παρουσία του Πομπέο και του ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπέργκ για τον “σταθεροποιητικό ρόλο” του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και τη “θωράκιση της χώρας” διαψεύστηκαν από τις δηλώσεις του και τα γεγονότα.

γ) Το προσφυγικό δεν θα λυθεί με αστυνόμευση των συνόρων και με παροχές στην Τουρκία από την ΕΕ, αλλά με πολιτική Ειρήνης και ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων από τον πόλεμο και την οικονομική εκμετάλλευση χωρών.

Η Κίνηση Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας

  • Καταδικάζει την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και τις μηχανορραφίες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ
  • Εκφράζει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του στο λαό της Συρίας και τους Κούρδους της περιοχής.

 

12/10/2019

Κίνηση Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας