Εργατικός Αγώνας

Ο αντεργατικός οδοστρωτήρας να μείνει στα χαρτιά!

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ!

Δικαιώματα και κατακτήσεις ενός και πλέον αιώνα έρχεται να πολτοποιήσει ο αντεργατικός οδοστρωτήρας του νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Μια και πλέον δεκαετία μνημονίων δεν τους έφτανε για να σαρώσουν ο, τι χρειάζεται από δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης και του λαού. Για την στρατηγική της κυβέρνησης, των μνημονιακών κομμάτων, της Ε.Ε και του μεγάλου κεφαλαίου είναι όρος το διαρκές χτύπημα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Με το νομοσχέδιο αυτό αποδεικνύεται –για άλλη μια φορά- πως η επίθεση είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή την Παρασκευή, επιχειρείται:

  • Το ξεζούμισμα, η εντατικοποίηση της εργασίας με τα ακαθόριστα ωράρια, τις απλήρωτες υπερωρίες. Με την 10ωρη ημερήσια εργασία και την 50ωρη εβδομαδιαία. Το 8ωρο καταργείται θεσμικά. Ο εργοδότης θα μπορεί να απασχολεί τους εργαζόμενους όταν θέλει, για όσο θέλει, όπως θέλει. Το αντάλλαγμα θα είναι κάποια ρεπό, τα οποία θα μπορούν να δοθούν ακόμα και σε βάθος 6μήνου. Ρεπό, αντί για προσαυξήσεις όσον αφορά την υπερωριακή απασχόληση.
  • Οι απλήρωτες υπερωρίες αυξάνονται από 96 ώρες τον χρόνο για τη βιομηχανία και τις 120 για τους υπόλοιπους κλάδους στις 150 ώρες τον χρόνο για όλους!
  • Καταργείται, ουσιαστικά, η δυνατότητα νομικής διεκδίκησης της επαναπρόσληψης με την καταβολή επιπλέον αποζημίωσης, δίνοντας στο κεφάλαιο πλήρη ασυλία για τις απολύσεις.
  • Το καθεστώς αργίας της Κυριακής δέχεται ένα ακόμα σκληρό χτύπημα, καθώς προστίθενται νέοι κλάδοι (courier, αποθήκες και logistics, υγειονομικών και φαρμακευτικών υλικών, πληροφορική, τηλεφωνικά κέντρα, data centers, βιομηχανία σκυροδέματος, εξορυκτικές δραστηριότητες κ.ά.).
  • Λύνονται ακόμα περισσότερο τα χέρια της μεγαλοεργοδοσίας με την κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (τυπικά την μετατροπή του σε «Ανεξάρτητη Αρχή») κλείνοντας το μάτι στο κεφάλαιο για την αύξηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Με δυο λόγια θεσμοθετείται η υπερεκμετάλλευση- υπερεξάντληση της εργατικής δύναμης και η γρήγορη φθορά της στο χρόνο, η πτώση της αξίας της, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η ανεργία -καθώς οι περισσότερες ώρες δουλειάς συνιστούν λιγότερες θέσεις εργασίας.  Κάπως έτσι έρχεται άλλος ένας μηχανισμός υπερεκμετάλλευσης και φτωχοποίησης της εργατικής τάξης.  Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα επιπλέον βήμα στην στρατηγική στόχευση των μεγάλων επιχειρήσεων. Με αυτό επιχειρείται η εργασία να μην μετριέται με την προσφορά της σε συγκεκριμένο χρόνο αλλά με την αποτελεσματικότητα της και την επίτευξη συγκεκριμένου έργου. Σε αυτή την κατεύθυνση η εργοδοσία «διευθετεί» τον εργάσιμο χρόνο βγάζοντας το λάδι στην εργατική τάξη.

Η ένταση, η έκταση και το βάθος της επίθεσης είναι τέτοια που δε μένει στο χτύπημα των δικαιωμάτων, στην απλήρωτη εργασία και στα ωράρια λάστιχο. Με το ένα χέρι το νομοσχέδιο «ξαπλώνει» στο έδαφος τους εργαζόμενους, που βλέπουν κεκτημένα δικαιώματα να χάνονται. Με το άλλο χέρι επιχειρεί να τους κρατήσει «ξαπλωμένους» περιορίζοντας ασφυκτικά το δικαίωμά τους να οργανώνονται και να διεκδικούν. Περιορίζονται δραματικά οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματα, με:

  • την άρση του περιορισμού των απολύσεων για τους συνδικαλιστές
  • την αύξηση του προσωπικού ασφαλείας σε ημέρες απεργίας στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
  • την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών και πολιτικών παρεμβάσεων κι ενημερώσεων στους χώρους δουλειάς. Ακόμα και το μοίρασμα ανακοινώσεων σε εργαζόμενους μπορεί να βαφτιστεί «άσκηση ψυχολογικής βίας» και να διώκεται ποινικά.
  • τα εμπόδια στην ζωντανή λειτουργία των σωματείων και τις δυσκολίες στη λήψη των αποφάσεων με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και το απαιτούμενο 50% +1 των εγγεγραμμένων.
  • Κυρίως, όμως, η επίθεση στοχεύει στην καρδιά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφού παρακάμπτεται το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται ατομικά, με τους εργαζομένους να γίνονται βορά στις εκβιαστικές διαθέσεις της εργοδοσίας έχοντας να διαλέξουν ανάμεσα στα ωράρια-λάστιχο και στην ανεργία.

Με αυτόν τον τρόπο το κεφάλαιο εξασφαλίζει εκατομμύρια ώρες απλήρωτων υπερωριών και, ταυτόχρονα, επιχειρεί να δέσει χειροπόδαρα την εργατική τάξη εμποδίζοντας την να διεκδικεί.

Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ενσωματώνονται πλήρως οι –προ 30ετίας- κατευθύνσεις της Ε.Ε για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σαν οδοστρωτήρας έρχεται να παραμερίσει εμπόδια, για να διευκολύνει τους εργοδότες να εφαρμόζουν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ήδη προβλέπεται από τον αντεργατικό νόμο του ΠΑΣΟΚ (3986/2011), τον οποίον εφάρμοσε πιστά η μνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλες ευθύνες έχει η εργοδοτική συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ. Δεκαετίες τώρα κινείται στις ράγες της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή στηρίζει την μήτρα των σημερινών σαρωτικών αλλαγών έχοντας βάλει το χεράκι της σε όλες τις αντεργατικές ανατροπές που προηγήθηκαν. Δε θα περίμενε κανείς τίποτε περισσότερο από την εγκληματική καθυστέρηση της στην λήψη απόφασης για απεργία, μια βδομάδα μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου-εκτρώματος στη Βουλή.

Ας γίνει η απεργία της 10ης του Ιούνη εφαλτήριο αγώνων ενωτικών, μαζικών και αποφασιστικών. Δεν είναι η ώρα οι δυνάμεις του κινήματος να «μετρούν» την κομματική τους επιρροή, ούτε να διαγωνίζονται για το ποια δύναμη προωθεί τις πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, έξω και πέρα από τις μάζες των εργαζομένων που αγωνιούν αναζητώντας την διέξοδο.

Είναι επιτακτική ανάγκη η απεργία να πετύχει! Η Κίνηση Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας δίνει σε αυτήν την κατεύθυνση όλες της τις δυνάμεις. Είναι επιτακτική ανάγκη, ακόμα κι αν το νομοσχέδιο περάσει, να δημιουργηθούν οι όροι αγωνιστικής ανάτασης του  λαού στον δύσκολο μα αναγκαίο αγώνα, ώστε να μπει εμπόδιο στην στρατηγική της κυβέρνησης, της Ε.Ε, του ΟΟΣΑ και της μεγαλοεργοδοσίας και να τεθούν οι όροι της ανατροπής του καταστροφικού για τον λαό δρόμου ανάπτυξης. Άλλον δρόμο δεν έχουμε, πάρα τον δρόμο του ενωτικού αγώνα, της οργάνωσης και της ανασύνταξης του κινήματος!

 

Όλοι στην απεργία της Πέμπτης 10/6:

  • Να μην περάσει ο νόμος-τερατούργημα Χατζηδάκη
  • Να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης, της ευελιξίας, του χτυπήματος των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, του παγώματος των μισθών, των νόμων που μετατρέπουν την ασφάλιση σε τζόγο.
  • Να καταργηθούν οι απεργοκτόνοι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Αχτσιόγλου) και του χτυπήματος των διαδηλώσεων (νόμος Χρυσοχοΐδη), τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία.
  • Σταθερή δουλειά-μαζικές προσλήψεις. 5μερο-6ωρο-30ωρο
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς
  • Απαγόρευση των απολύσεων
  • Να ανατρέψουμε τον κρατικό- εργοδοτικό συνδικαλισμό. Η εργατική τάξη να πάρει στα χέρια της τα συνδικάτα.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους
  • Κάτω τα χέρια από τα σωματεία. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση
  • Όχι στην ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων

 

Ιούνιος 2021

Κίνηση Κομμουνιστών-Εργατικός Αγώνας

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας