Εργατικός Αγώνας

Εκδήλωση για το νερό στα Γιάννενα

Μία σημαντική και άκρως διαφωτιστική εκδήλωση – συζήτηση έλαβε χώρα τις τελευταίες μέρες στη πόλη μας, την οποία συνδιοργάνωσαν οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις “Μέτωπο Δράσης” και “Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα και στην Ήπειρο” με την πολύτιμη επιστημονική συμβολή του κύριου ομιλητή που ήταν ο Χρ. Σμυρνιώτης, υδρογεωλόγος και πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΓΜΕ.

Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν το ζήτημα του νερού ως φυσικού πόρου, η διαχείριση και η εκμετάλλευσή του στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων καθώς και συσχέτιση με τις πηγές και την λίμνη Παμβώτιδα.

Αναδείχτηκε με έμφαση το ζήτημα της έλλειψης νερού που υπάρχει στο λεκανοπέδιο (ολόκληροι οικισμοί μένουν ώρες χωρίς νερό), κάτι που έρχεται ως αποτέλεσμα μεν της πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων τα τελευταία χρόνια, αλλά δε και του κακοσυντηρημένου δικτύου ύδρευσης, του γεγονότος ότι γεωτρήσεις βγαίνουν εκτός λειτουργίας (σημαντικές ευθύνες φέρει ο Δήμος και η ΔΕΥΑΙ, η οποία λειτουργεί ως επιχείρηση ιδιωτικού δικαίου, άλλωστε το γεγονός ότι στα Γιάννενα πληρώνουμε το ακριβότερο νερό ανά κυβικό στην Ελλάδα είναι ενδεικτικό) αλλά και των αλόγιστων και χωρίς έλεγχο αντλήσεων των δύο εταιρειών εμφιάλωσης που εδρεύουν στην περιοχή.

 

Χαρακτηριστικά τονίστηκε ότι αυτές οι 2 εταιρείες δεν δίνουν αναφορά σε κανέναν αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα ούτε στην τοπική κοινωνία για το τι ποσότητες αντλούν, ενώ οι τοπικοί άρχοντες τους στρώνουν το χαλί διαγράφοντάς τους πρόστιμα και προσαυξήσεις, παρέχοντάς τους εκτάσεις και διευκολύνσεις κλπ. Σημαντική ήταν η παρέμβαση υπαλλήλων οι οποίοι είχαν αναδείξει και καταγγείλει την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας ότι με την υπογραφή του Περιφερειακού Συντονιστή ακυρώνεται η λειτουργία του “Συμβουλίου Υδάτων” και παραχωρούνται άδειες επαύξησης της ποσότητας άντλησης σε εταιρείες εμφιάλωσης. Την ίδια στιγμή που παίρνονται οι αποφάσεις αυτές για διεύρυνση της δυνατότητας των ιδιωτικών εταιρειών να αντλούν στην ουσία ανεξέλεγκτα όσο νερό θέλουν από τον υδροφόρο ορίζοντα του λεκανοπεδίου, οι κάτοικοι βιώνουν την λειψυδρία (ως αυτοδιοικητική παράταξη “Μέτωπο Δράσης” θεωρούσαμε σημαντικό και επικεντρωθήκαμε τα τελευταία χρόνια σε αυτό το ζήτημα).

Ως “Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας” θεωρούμε ότι μέσω της κοινής αυτής προσπάθειας κάναμε ένα μικρό πρώτο βήμα (δεν είναι τυχαίο θεωρούμε ότι προχτές ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ ανακοίνωσε την επιτυχημένη γεώτρηση στην περιοχή του Δρίσκου) για την συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου το οποίο θα συγκεντρώσει τοπικές κινήσεις, ομάδες πολιτών, πολιτιστικούς και επιστημονικούς συλλόγους και θα διεκδικήσει την προάσπιση του νερού ως δημόσιο φυσικό αγαθό. Εμείς θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ενδυνάμωση αυτού του αγώνα και επιδιώκουμε αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με την συνεισφορά και συστράτευση κάθε λαϊκής πολιτικής δύναμης (σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε σημαντική την πρόσφατη ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ στο κοινοβούλιο).

 

Τ.Ε. Γιαννίνων ΚΚ Εργατικός Αγώνας                                                                  Γιάννενα 8-7-2021       

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας