Εργατικός Αγώνας

Μαζικοί εμβολιασμοί-γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ-ουσιαστική στήριξη των λαϊκών στρωμάτων

Ενάμισι  χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας, η πραγματικότητα που βιώνουν τα λαικά στρώματα στην Ελλάδα είναι ζοφερή:

Το 4ο κύμα μιας πανδημίας που έχει αφήσει πίσω της κοντά στους δεκατέσσαρες χιλιάδες  νεκρούς είναι ήδη εδώ και απειλεί να γίνει ανεξέλεγκτο μπροστά στην αδηφαγία του κεφαλαίου να μην υποστεί περισσότερες απώλειες

Τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα έχουν ισοπεδωθεί και η εργατική τάξη βιώνει μια πρωτόγνωρη κατά μέτωπο επίθεση προς οτιδήποτε είχε κατακτηθεί τα προηγούμενα χρόνια με τους αγώνες της

Ο φασισμός ξαναβγαίνει στον δρόμο, για ακόμα μια φορά με αντισυστημικό-αντιπολιτευτικό προσωπείο, ζητώντας θανάτους με όπλο τη συνωμοσιολογία και την παραπληροφόρηση και αποπροσανατολίζοντας τις λαϊκές μάζες από τα πραγματικά προβλήματα με πρόσχημα την ανάπηρη καπιταλιστική «ελευθερία».

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, ως Εργατικός Αγώνας κρίνουμε απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας και να προετοιμαστούμε για όσα πρόκειται να έρθουν. 

Η πανδημία του Sars-CoV-2 εμφανίστηκε μετά από μια παρατεταμένη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και οδήγησε το κεφάλαιο να αναζητήσει αμέσως λύση προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη «επιστροφή στην κανονικότητα» και να μην υπάρξει μεγαλύτερη ύφεση. 

Για αυτό το λόγο κινητοποιήθηκαν οι πολυεθνικές των φαρμάκων στις οποίες διοχετευτήκαν  τεράστιοι δημόσιοι πόροι με σκοπό την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκωδικοποίηση του ιού. Ως αποτέλεσμα είχαμε την ταχύτατη παραγωγή εμβολίων με νέες μεθόδους που ανοίγουν δρόμους στην ιατρική επιστήμη για την αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών αλλά και τη διόγκωση των θησαυροφυλακίων τους. 

Από την άλλη πλευρά, αναδεικνύεται μια ξεκάθαρη αντίφαση, ότι ενώ από τη μία το κεφάλαιο χρειάζεται τα εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα κέρδη των πολυεθνικών δεν επιτρέπουν το άνοιγμα της πατέντας των εμβολίων για μαζική παραγωγή από όλες τις χώρες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνές μεταλλάξεις του ιού (ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες το ποσοστό του εμβολιασμού είναι χαμηλότατο) που συνεχώς ανατρέπουν τα δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ στις φτωχότερες χώρες το ποσοστό εμβολιασμού δεν ξεπερνάει το 1.8%, με την πρώτη δόση. 

Οι παραπάνω αντιφάσεις, όσο και η βιασύνη της κυβέρνησης να εμβολιαστεί ο πληθυσμός μέσω επιβολής, δωροδοκίας (freedom pass) και παραπληροφόρησης από επιστήμονες, που πρώτιστο καθήκον τους θεωρούν την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής και για αυτό απέτυχαν να πείσουν τον λαό για τα οφέλη του εμβολιασμού, οδήγησε στην αρχικά λογική καχυποψία μερίδας των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στον εμβολιασμό. 

Ωστόσο, μετά από 9 μήνες μαζικού εμβολιασμού στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, μετά από πολλές επιστημονικές μελέτες και από δημόσιες τοποθετήσεις έγκριτων γιατρών και επιστημόνων, υπάρχουν όλα τα δεδομένα που αποδεικνύουν αναμφίβολα ότι τα εμβόλια είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό όπλο προστασίας ενάντια στην πανδημία.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει αντιληπτό με κάθε τρόπο, ότι η πανδημία είναι πρωτίστως ταξική, υπό την έννοια ότι η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος τον ιό είναι 10 φορές μεγαλύτερη αν ανήκει στην εργατική τάξη. Ας σκεφτούμε λίγο: Ποιοι δουλεύουν καθημερινά σε μαζικούς χώρους; Ποιοι  συνωστίζονται  στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι λόγω ελλιπούς υγειονομικής περίθαλψης και κακής ποιότητας ζωής;

Πάνω στο θέμα του εμβολιασμού, λοιπόν, ως Εργατικός Αγώνας, θεωρούμε ότι ο καθολικός εμβολιασμός αποτελεί αναγκαίο ταξικό και κοινωνικό καθήκον. Εμβολιαζόμαστε για να προστατέψουμε εμάς, τους διπλανούς μας, τους εξαθλιωμένους και τους αποκλεισμένους του συστήματος και όχι επειδή μας υποχρεώνει το οποιοδήποτε αστικό κράτος, πετώντας την ευθύνη στο λαό. Οποιαδήποτε παρενέργεια μπορεί να προκύψει από τα εμβόλια, μπορεί να αντιμετωπιστεί και είναι απειροελάχιστη μπροστά στις τεράστιες επιπτώσεις για τον εργαζόμενο λαό.

Βέβαια η παραπάνω θέση δεν υπονοεί σε καμία περίπτωση ότι συμφωνούμε με οποιαδήποτε αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, ή καταστρατήγηση προσωπικών δεδομένων που έχουν στρατηγικό στόχο την αποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας και την είσοδο του ιδιωτικού τομέα στην υγεία. Ο μαζικός εμβολιασμός μπορεί να επιτευχτεί μόνο με ουσιαστική ενημέρωση από μάχιμους προοδευτικούς επιστήμονες, σε όλους τους μαζικούς χώρους εργασίας, χωρίς παράλληλα να είναι εκδικητική για τους εργαζόμενους. Επίσης, η αναγκαιότητα του εμβολιασμού συμβαδίζει με τον αγώνα για δημόσιο σύστημα υγείας και μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.

Πιστεύουμε ότι απόψεις που προβάλλονται από το αντιεμβολιαστικό μέτωπο, που σχετίζονται με την «ατομική ελευθερία» και το «δικαίωμα στην επιλογή» είναι άμεσα αποτελέσματα  του νεοφιλελευθερισμού και της ατομικιστικής λογικής όσων προτιμάνε να σώσουν τον εαυτό τους και θεωρούν ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, αλλά αντίθετα μπορεί να νομίζουν κιόλας ότι επιτελούν επαναστατικό έργο. Ακραία έκφανση αυτής της λογικής είναι οι φασίστες που έχουν βρει λαμπρό έδαφος ώστε να ξαναβγούν στο προσκήνιο μέσα από τη δημιουργία χάους και αποπροσανατολισμού, ζητώντας ουσιαστικά θανάτους. 

Κλείνοντας, αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ότι η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να αποτελέσουν όπλα για την βελτίωση της ζωής μας και της εργασίας μας. Αρκεί φυσικά να χρησιμοποιείται από τον λαό για τον λαό και όχι για τα κέρδη των λίγων και τον έλεγχο των πολλών.

Αγωνιζόμαστε για:

Δημόσιο σύστημα υγείας με επίταξη του ιδιωτικού τομέα και μαζικές προσλήψεις προσωπικού

Απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων

Προστασία των λαϊκών στρωμάτων που είναι άμεσα εκτεθειμένα και έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία

Ουσιαστική ενημέρωση και πειθώ του λαού για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, από επιστήμονες και όχι μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες και χρηματοδότηση των ΜΜΕ

Μαζικοί εμβολιασμοί σε όλους τους μαζικούς χώρους εργασίας (εκπαίδευση, εργοστάσια, σουπερμάρκετ, σώματα ασφαλείας, τις ένοπλες δυνάμεις) και στην εκκλησία.

Καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις και καμία καταστρατήγηση προσωπικών δεδομένων με πρόσχημα τα εμβόλια.

 

Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ

                                                                                ΚΚ ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Τ.Ε. ΓΙΑΝΝΙΝΩΝ

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας