Εργατικός Αγώνας

Και οι κρίνοντες κρίνονται

Του Παναγιώτη Βέμμου.

Με βάση τους νόμους, εθνικούς και ευρωπαϊκούς, απαγορεύεται η δημιουργία και λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Αυτό δεν ισχύει τουλάχιστον για την Αρκαδία. Για περισσότερα από 30 χρόνια οι δημοτικές αρχές λειτούργησαν χωματερές στο «Πλάτωμα», στην «Αγία Τριάδα» και στον «Άγιο-Βλάσση» με τη δικαιολογία πάντα ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύσσεται κατά περιόδους η πόλη.

Βέβαια, ποτέ δεν κρίθηκαν ότι ΤΙΠΟΤΑ ουσιαστικά δεν έκαναν για να προωθήσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων οικολογικά αποδεκτή και σύμφωνη με τη νομοθεσία. Είναι γεγονός ότι πίσω απ’ αυτήν τη κατάσταση κρύβονται μεγάλα και μικρά συμφέροντα που με ιδιαίτερη φροντίδα για χρόνια υπηρετούν Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι. Δεν είναι τυχαία γεγονότα οι αναθέσεις χωρίς διαγωνισμό στη συγκομιδή και μεταφορά των σκουπιδιών, οι δοσοληψίες κάτω από το τραπέζι για απόρριψη τους στους ΧΑΔΑ από άλλες περιοχές και η προσπάθεια διαχείρισης των απορριμμάτων από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με μεσάζοντες τοπικούς άρχοντες.

Αυτήν την κατάσταση ανέχεται ή καλύπτει κατά κανόνα η δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση που να παρεμβαίνει αυτόκλητα ο Εισαγγελέας παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες φορέων, πολιτών και τα δημοσιεύματα και εκπομπές των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για τη συστηματική παρανόμηση των αρχών. Οι μηνυτήριες αναφορές και μηνύσεις πολιτών είτε μπαίνουν στα συρτάρια και ξεχνιούνται είτε ακολουθεί μια χρονοβόρα διαδικασία για την εκδίκασή τους, όταν πια έχουν χάσει την όποια σημασία τους. Δεν είναι εξαίρεση αλλά ο κανόνας όλα σχεδόν να αθωώνονται για προξένηση μόλυνσης του περιβάλλοντος με το σκεπτικό ότι τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι και οι επόμενοι, όπως και πρόσφατα συνέβη. Σε ελάχιστες περιπτώσεις η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της. Με την απόφαση 641/2011 έκλεισε τη χωματερή στο «Πλάτωμα», τονίζοντας μάλιστα ότι υπεύθυνοι για τη λύση δεν είναι οι πολίτες, αλλά η δημοτική αρχή.

Η χωματερή στον «Άγιο-Βλάσση» δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2015 ως σταθμός μεταφόρτωσης για να αποσυμφορήσει τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που είχαν συσσωρευτεί στην πόλη. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της έκτασης, δόθηκαν 2,5 στρέμματα του ακάλυπτου από δένδρα χώρου σε παλιό λατομείο για το σκοπό αυτό. Μήπως σαν αντίδωρο ήταν η άδεια που δόθηκε τότε από το δασαρχείο για αποψίλωση 20 στρεμμάτων από το περιαστικό δάσος της Τρίπολης;

Βέβαια, ποτέ δεν αδειοδοτήθηκε ο σταθμός μεταφόρτωσης, αφού δεν πληρούσε βασικές προϋποθέσεις (πυρασφάλεια, γειτνίαση με κατοικίες, νοσοκομείο, στρατόπεδο, σχολεία, περιοχή NATURA, ιστορικό χώρο, υδραγωγείο και επηρεάζει του μελισσοκόμους). Με την ανοχή των αρχών και υπηρεσιών λειτούργησε όχι ως σταθμός μεταφόρτωσης, αλλά ως ΧΑΔΑ. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατοίκων για να εκδικασθεί χρειάστηκαν 16 μήνες και να εκδοθεί η απόφαση άλλοι 6! Η δε απόφαση 59/2017 έθετε όριο στο Δήμο άλλους 4 μήνες για να λειτουργήσει υπό συγκεκριμένους όρους, γιατί όπως ανέφερε οι συνέπειες της λειτουργίας της θίγουν λιγότερους από αν τα απορρίμματα μένουν εντός της πόλεως. Μια απόφαση που νομιμοποιούσε την προδήλως παράνομη ενέργεια της λειτουργίας της χωματερής, θέτοντας ψευτοδιλήμματα και δεν προστατεύει θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα, όπως της υγιούς και ασφαλούς διαβίωσης, έστω και μιάς μειοψηφίας που περιλαμβάνει το νοσοκομείο, σχολεία, κατοίκους κ.λ.π.

Με νέα προσφυγή του Δήμου ζητείται νέα παράταση που δίνεται με προσωρινή διαταγή και με την 218/2017 απόφαση έως τις 15-4-2018 με το σκεπτικό ότι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση διαχείρισης των απορριμμάτων στο «Μεγαβούνι» και αναθεωρεί στην ουσία τους όρους που έθετε η προηγούμενη απόφαση, αφού είναι αδύνατο να στεγανοποιηθεί ο χώρος με τόσους χιλιάδες τόνους σκουπίδια (σ.σ. ήδη έχουν ξεπερασθεί οι 50.000 τόνοι). Ελάχιστα απασχόλησε τη δικαιοσύνη ότι κανένας σχεδόν από τους όρους που έθετε η απόφαση, δεν τηρείται από τον Δήμο με έγγραφα από επιτόπιες επισκέψεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Σε δίκη μάλιστα στις 4-11-2017 για την ίδια υπόθεση με διαφορετικούς διάδικους, ο υπεύθυνος του Δήμου Τρίπολης για τα απορρίμματα ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση για το «Μεγαβούνι» αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η προσυμβατική διαδικασία και αυτή αφορά μόνο το πρώτο στάδιο (περίφραξη και διαμόρφωση) και παραμένει χωρίς χρηματοδότηση η δεύτερη φάση (εγκαταστάσεις διαχείρισης). Με άλλα λόγια δίνεται παράταση της παρανομίας επ’ αόριστο, αφού συνδέεται με την εγκατάσταση στο «Μεγαβούνι». Είναι αξιοσημείωτη η παρατήρηση της απόφασης ότι έχουν ευθύνη οι πολίτες, γιατί δεν είχαν ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων (!). Την ευθύνη της πολιτείας και της δικαιοσύνης ποιός θα την αναζητήσει;

Τέλος οι απειλές και διώξεις πολιτών στην άσκηση του συνταγματικού τους δικαιώματος (άρθρο 24) για προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν θα τους πτοήσουν και μόνοι υπόλογοι στο τέλος θα μείνουν αυτοί που κληρονομούν στον τόπο μια ακόμα χωματερή.

Τρίπολη Νοέμβρης 2017

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας